Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2021 stelt zich aan je voor!

door Hebban Crew 22 reacties
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers buigt zich momenteel over de longlist van 15 boeken om daaruit de shortlist te destilleren. Deze wordt gelezen door de eindjury, die de uiteindelijke winnaar bepaalt. Vandaag stelt de eindjury van de Hebban Debuutprijs zich voor.


Juryvoorzitter

Deirdre Carasso
Bibliotheek

Mijn naam is Deirdre Carasso (1970) en ik ben sinds eind 2020 directeur van de Bibliotheek Utrecht. Ik werkte lange tijd in musea (Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum Schiedam), maar kan al mijn leven lang geen dag zonder lezen, dus het was onvermijdelijk dat ik ooit in een bibliotheek zou gaan werken. Voor mijn huis heb ik zelfs een kleine straatbibliotheek geplaatst. Ik vind het ontzettend leuk om juryvoorzitter van deze prijs te worden en ik verheug me enorm om een zomer lang debuten te lezen.


Hubert van Belois
Boekhandel

Ik ben Hubert van Belois en meer dan 30 jaar werkzaam in het boekenvak. Ik heb daarvan allerlei kanten gezien: als inkoper, handelsreiziger, ondernemer en boekverkoper. Bij mijn huidige werkgever, boekhandel Donner in Rotterdam, kreeg ik door corona de kans om mij volop te storten op de socials. Daarnaast organiseer ik leesclubs en maak ik regelmatig interviews met auteurs. De afgelopen twee jaar is daarbij de nadruk komen te liggen op debuterende schrijvers. (De zomer van de debutanten in 2020 en het vervolg in 2021.)


Marischka Verbeek
Boekhandel

Mijn naam is Marischka Verbeek (1966) en ik ben boekverkoper, programmamaker, presentator, trainer/coach en publicist. Na mijn studie Literatuurwetenschap en Vrouwenstudies begon ik in 1991 in het boekenvak, als vrijwilliger bij het collectief van (toen nog) vrouwenboekwinkel Savannah Bay in Utrecht. Sinds 1997 ben ik eigenaar van deze onafhankelijke boekwinkel, tegenwoordig gespecialiseerd in literatuur, gender, LHBTQ+ en postcolonial studies. In Savannah Bay organiseer ik talloze activiteiten en evenementen en leid ik een team van 1 winkelmanager en circa 40 vrijwilligers.


Anne Oerlemans
Hebban Team

Ik ben Anne Oerlemans (27) en ik houd ervan nieuwe stemmen in de literatuur te ontdekken. Als cultuur- en literatuurwetenschapper vind ik het leuk om literaire trends te ontdekken en mijn liefde voor lezen en schrijven te combineren, tijdens mijn studie werkte in de boekhandel en de bibliotheek. Naast mijn baan als adjunct-uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij doe ik als buitenpromovendus onderzoek naar het literaire bedrijf in Nederland en sinds 2014 ben ik als recensent op actief binnen het Hebban Team. Ik coördineer regelmatig Hebban leesclubs en geef graag boekentips.


Tamara Stoevelaar
Bibliotheek

Mijn naam is Tamara Stoevelaar. Ik werk bij de Centrale Bibliotheek Den Haag als collectioneur Nederlandstalige & anderstalige fictie. Voor deze collectie schaf ik onder andere nieuwe romans, thrillers, sciencefiction et cetera aan, display & tip de must-reads en begeleidt leeskringen. Op Insta deel ik sinds kort tips via the tealminded librarian.

Ik lees heel graag en veel; (vertaalde) romans, non-fictie over natuur, kunst, Iran, Japan, biografieën en bezoek graag literaire festivals. Het afgelopen jaar heb ik onder andere erg genoten van Meisje, vrouw, anders, de trilogie van Tove Ditlevsen, Confrontaties, De vreemdelinge, Lieg met mij en Langs de rivier. Naast mijn werk in de bibliotheek werk ik als beeldend kunstenaar. Ik kijk er naar uit om samen met de andere juryleden de shortlist van vijf boeken te gaan lezen & beoordelen.


Jan Verhagen
Boekhandel

Mijn naam is Jan Verhagen en ik ben sinds september 2014 directeur van Boekhandel Van Piere, de grootste en oudste (en leukste) boekhandel van Eindhoven en omstreken. Na een studie Algemene Cultuurwetenschappen – specialisatie literatuur – mocht ik aan de slag bij Uitgeverij De Geus in Breda. Na zes fijne jaren bij deze uitgever van literatuur en non-fictie, maakte ik de overstap naar de wereld van architectuur, design en kunst, bij nai010 uitgevers/publishers in Rotterdam.

Bij Boekhandel Van Piere komen alle interesses samen. We zijn een algemene boekhandel met een breed assortiment. We zijn een winkel waar vaak iets te doen is. Veel schrijvers hebben onze winkel al eens bezocht en wanneer we wat organiseren, dan maken we er een feestje van. (We hopen dat het binnenkort weer kan.) In 2016 maakte ik enkele maanden deel uit van het Boekenpanel van De Wereld Draait Door.


Linda de Vries
Bibliotheek

Ik ben Linda de Vries en werk als Media- en Taaladviseur VO/MBO/HBO bij Stadkamer in Zwolle. In deze functie praat ik met jongeren over boeken en verhalen en geef ik docenten tips over leesbevordering in het onderwijs. Natuurlijk lees ik zelf heel veel boeken, om zo de leerlingen te kunnen vertellen over de mooiste verhalen. Als jurylid kan ik dus zelf lekker lezen en wegdromen naar andere werelden, maar straks óók de Zwolse leerlingen en docenten meenemen op wereldreis en inspireren met nieuwe verhalen en schrijvers. Wat mij betreft gaat de debuutprijs naar het boek, dat mij het meest meesleept, mij verrast én ervoor zorgt dat ik na het lezen nog even moet blijven zitten om het verhaal te laten bezinken.


Geja Olijnsma
Bibliotheek

Ik ben Geja Olijnsma, 51 jaar en werkzaam als directeur-bestuurder bij Bibliotheek Venlo. Leesplezier is een belangrijk item, al mijn hele leven. Ik heb zelf het geluk gehad een moeder te hebben die altijd heeft voorgelezen en mij elke week meenam naar de bibliobus en later de bibliotheek. Dan wordt lezen je met de paplepel ingegoten. Ik ontdekte daarmee ook het genot van je terugtrekken in andere werelden. Avonturen beleven die er in het dagelijks leven een stuk minder waren.

Nu ben ik dagelijks bezig met mijn team om na te denken hoe lezen mogelijk is, als dit niet automatisch via je ouders wordt bijgebracht. Hoe zorg je dat verhalen/boeken beschikbaar zijn. Hoe vergroot je de wereld van kinderen via verhalen? Hoe stimuleer je het leesplezier. En dat alles is natuurlijk niet mogelijk als we geen goede schrijvers hebben. En de stap naar een goed schrijverschap begint met gewoon doen. En daarna misschien wel je debuut presenteren. Ik ben een veelvraat als het om boeken gaat en kan niet wachten tot de 5 debutanten bij mij op de mat vallen.


Vincent Elzinga
Boekhandel

Mijn naam is Vincent Elzinga (45 jaar) en ik ben sinds oktober 2019 eigenaar van de Kennemer Boekhandel in Haarlem: een ontzettend leuke middelgrote literaire buurtboekhandel en kinderboekwinkel op de grens van Haarlem-Noord, Overveen en Bloemendaal. Samen met mijn team van zeven collega’s lees ik heel breed. Van literaire non-fictie en goodreads tot prentenboeken en van filosofie en sportboeken tot poëzie. We organiseren ook veel activiteiten, zoals leesclubs en lezingen. Zelf lees ik graag en nooit genoeg. Persoonlijke favorieten van afgelopen jaar waren onder meer Zonder titel van Erna Sassen, Hou het stil van Wim Bax, Dingen die je vergeet van Gijs van der Sanden, De Stem van Jessica Durlacher en Zeeangst van L.H. Wiener.


Lindy de Jong
Hebban Crew

Ik ben Lindy de Jong (1987) en ik ben sinds 2014 werkzaam voor Hebban. Ik haalde in een steeds verder verleden mijn Bachelor Spaans en een Master Westerse Literatuur, waarna ik mijn loopbaan in het boekenvak begon bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ik lees graag vertaalde literatuur, maar pak er ook regelmatig een non-fictieboek bij en ik heb een kleine verslaving als het om jeugd- en prentenboeken met prachtige illustraties gaat. Als redacteur van Hebban mag ik nu al voor de zesde keer zitting nemen in de jury voor de Hebban Debuutprijs. Geweldig, want sindsdien is mijn interesse voor werk en debuten van eigen bodem alleen maar groter geworden. Ik kijk ernaar uit om de shortlist van dit jaar te lezen en bespreken met de overige juryleden.

De Hebban Debuutprijs 2021

De longlist De Hebban Debuutprijs 2021 richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult voor het eerst verschenen tussen 1 april 2020 en 1 januari 2021. De longlist voor de Hebban Debuutprijs werd dinsdag 6 april bekendgemaakt op Hebban. Een lezersjury van ruim honderd lezers beoordeelt tussen 20 april en 20 juni de vijftien genomineerde titels en bepaalt de shortlist van de Hebban Debuutprijs. De shortlist telt vijf boeken. De Hebban Debuutprijs wordt in september uitgereikt aan de winnaar.

Welk boek genomineerd voor de longlist staat op jouw 'Wil ik lezen'-plank?Over de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2021 stelt zich aan je voor!