Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De familie Chabot schrijft het Boekenweekgeschenk 2024

door Hebban Crew 55 reacties
Voor het eerst in de geschiedenis van de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk niet door één, maar door zes personen geschreven. Stichting CPNB heeft de complete familie Chabot gevraagd voor de bijzondere opdracht, die past bij het Boekenweekthema 'Bij ons in de familie'. De Chabotten staan te popelen om van de Boekenweek in maart 2024 een spetterend leesfeest te maken.

Gezinsverpakking

Via bovenstaande bijzondere videoboodschap werd bekendgemaakt dat niet alleen de jarige vader Bart Chabot, maar ook zijn schrijvende zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter bijdragen aan het Boekenweekgeschenk. Ook moeder Yolanda en jongste zoon Storm schrijven mee, die daarmee hun debuut maken. Het Boekenweekgeschenk krijgt de titel Gezinsverpakking.

Voor deze bijzondere gelegenheid is er besloten dit jaar als thema-uitgave niet voor een essay te kiezen, maar een poëziebundel te maken. Familie en gezinsleven zijn immers een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Deze speciale uitgave krijgt de titel Ooievaarsblues en bevat zowel oud als nieuw werk van de Haagse schrijver-dichter.

Marlene Dumas en Anton Corbijn

De wereldberoemde kunstenares Marlene Dumas heeft op verzoek van pater familias Bart Chabot eenmalig een werk in opdracht gemaakt. Een portret van de inmiddels overleden hond Bril, die voor de familie van zo'n immense betekenis is geweest, siert straks de omslag. Niemand minder dan Anton Corbijn maakte de omslag van de poëziebundel.

'Ik ben ontzettend trots dat de – letterlijk - grootste schrijversfamilie van Nederland voor de 89e Boekenweek met elkaar het geschenk schrijft. Een betere fit met het thema "Bij ons in de familie" is er wat mij betreft niet,' zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de keuze voor de familie Chabot.

'De familie gaf ons af en toe een inkijkje in het bijzondere gezamenlijke schrijfproces en ik kan alvast verklappen dat de Chabotten op geheel eigen wijze fantastisch kleur geven aan het Boekenweekthema "Bij ons in de familie". Het gezin bestrijkt meerdere generaties en bestaat uit unieke karakters, waardoor de kijk op de familie een rijk kleurenpalet wordt. De Boekenweek wordt daarom ook komend jaar weer een groot feest!’

Voor de familie Chabot is het een enorme eer. 'We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd,' vertelt Bart Chabot namens de familie. 'Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven konden we simpelweg geen nee zeggen. Het is de grootste en hoogste eer.'

'We gaan een week lang met z'n allen het land in om te laten zien hoe waardevol boeken zijn en dat je die moet koesteren.'

Over de auteurs

Bart Chabot (1954) is dichter en schrijver, zijn werk is meerdere malen bekroond. Yolanda Chabot is fulltime arts en startte in 2022 atelier Splinteringen. Ze ontwerpt en maakt ringen, tassen en schoenen. Sebastiaan studeerde voor een tweejarige master Creative Writing af bij Jonathan Safran Foer en werd voor zijn debuutroman genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Maurits is historicus, documentairemaker en schrijver, hij werkt als redacteur bij de Volkskrant. Splinter is schrijver, politicoloog en programmamaker, zijn meest recente roman won Regenboogboek van het Jaar 2023. Storm begon in 2021 het atelier Storm Unlimited, waar hij bijzondere meubels ontwerpt en ontwikkelt.

Hond Bril (2010-2023) was een Landseer en woonde bij het gezin Chabot in Den Haag. Zij is vernoemd naar Martin Bril.

LEES VERDER / als de Hemel genoeg ruimte heeft is het Regenboogboek van het Jaar 2023

Boekenweekthema

Familie is een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan, dat houvast kan bieden zeker in deze roerige tijden. Want iedereen maakt deel uit van een familie, welke vorm of samenstelling die ook heeft. Iedereen draagt de sporen van het familieleven met zich mee; van mooie en zelfs schitterende, maar ook nare herinneringen. Een rijkere voedingsbodem voor de literatuur is nauwelijks denkbaar. Niemand weet immers wat zich afspeelt achter gesloten deuren, welke werkelijkheid neergelaten rolluiken aan het zicht onttrekken. Geschiedenissen en geheimen, tradities en tragedies, ze verbinden én verscheuren gezinnen, fungeren als cement of als solvent binnen families. Alles is familie. Al is familie soms niet alles.

Boekenweek 2024

Tijdens de Boekenweek van 16 tot en met 24 maart krijgen lezers het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking bij besteding van € 15 aan boeken cadeau van de boekhandel. De poëziebundel Ooievaarsblues ligt voor € 5 in de winkel. Het thema van de Boekenweek 2024 is 'Bij ons in de familie'.

Meer Boekenweek 2024

Auteursafbeelding: © Vincent Mentzel via CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De familie Chabot schrijft het Boekenweekgeschenk 2024

 

Gerelateerd

Over

Bart Chabot

Bart Chabot

Bart Chabot (1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, de...

Sebastiaan Chabot

Sebastiaan Chabot

Sebastiaan Chabot (1989) vertrok na zijn studie geschiedenis aan de UvA naar New...

Maurits Chabot

Maurits Chabot

Maurits Chabot (1992) is historicus, journalist en schrijver. Hij schreef twee b...

Splinter Chabot

Splinter Chabot

Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist.David Bowie e...

Storm Chabot

Storm Chabot

Storm Chabot (1997) studeerde Klinische Technologie en Biomedical Engineering aa...

Yolanda Chabot

Yolanda Chabot

Yolanda Chabot (1957) is fulltime arts. Naast haar werk startte zij in 2022 atel...