Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De genomineerden van de NS Publieksprijs 2018 zijn bekend!

door Hebban Crew 1 reactie
De Hebban redactie deed al een voorspelling voor de shortlist van de NS Publieksprijs maar nu zijn de échte kanshebbers bekendgemaakt. Daarmee is ook de stemperiode voor deze prijs officieel gestart. Wie maken er kans?

Over de NS Publieksprijs

Vorig jaar werden er maar liefst 96.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Businesscard OV Vrij 1ste klas. Tot en met woensdag 21 november kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op een van deze genomineerde boeken of op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl.

Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2018 wordt. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein.

Dit zijn de kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2018.

Een NS Publieksprijs zónder Esther Verhoef. Ze bestaan, maar zijn sinds 2006 vrij zeldzaam en komen alleen voor als er geen nieuw boek van de bestsellerkoningin van de Lage Landen verscheen. Haar achtste nominatie zal haar volgens de Hebban-redactie dan ook niet ontgaan. Nazomer, haar tweede roman, stond vijf weken op nummer 1 in de Bestseller 60 en daarmee heeft het wederom goede papieren om genomineerd te worden.  

Hebbancijfers: 470 gelezen, 403 wil ik lezen, 15 favoriet, 3.5 sterren gemiddeld.

Het boek stond ook in de prognose van de Hebban redactie.

Op de lijst vinden we ook even van onze Vlaamse zuiderburen, dit jaar al verantwoordelijk voor het schrijven van het Boekenweekgeschenk. Griet op de Beeck werd ook met haar vorige twee boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs en ook haar laatstverschenen boek Het beste wat we hebben mag rekenen op een nominatie. Zal het haar lukken om dit keer wel de prijs mee naar België te nemen? 

Hebbancijfers: 457 gelezen, 431 wil ik lezen, 28 favoriet, 3.9 sterren gemiddeld.

Tommy Wieringa is een veel geziene gast op shortlists van de belangrijkste Nederlandse boekenprijzen. Ook voor de NS Publieksprijs heeft hij al twee nominaties op zak (Joe Speedboot in 2006, Dit zijn de namen in 2013). De heilige Rita haalde net de bovenste helft van de Hebban 1000 niet (plek 540), maar met een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2018 en het verkoopsucces (30+ weken in de Bestseller 60) hebben we er alle vertrouwen in dat deze roman ook een plekje op de shortlist van de NS Publieksprijs 2018 zal veroveren. 

Hebbancijfers: 795 gelezen, 586 wil ik lezen, 42 favoriet, 4.0 sterren gemiddeld.

Het boek stond ook in de prognose van de Hebban redactie.

Eerder won ze de Meesterprijs van het Genootschap Nederlandse Misdaadauteurs en werd ze verschillende keren genomineerd voor de Gouden Strop. Toch is Saskia Noort ook een 'usual suspect' bij de nominaties voor de NS Publieksprijs: ze werd maar liefst vijf keer genomineerd, maar won de publieksprijs nooit. De nominatie heeft ze dit keer te danken aan haar eerste roman Stromboli, waarin er dunne lijntjes tussen de hoofdpersoon en de schrijfster zichtbaar zijn.  

Hebbancijfers: 412 gelezen, 329 wil ik lezen, 11 favoriet, 3.0 sterren gemiddeld.

Hij is de favoriete bejaarde van de Nederlandstalige lezer en verovert ook geleidelijk aan de rest van de wereld in vertaling. Hendrik Groen mag ook dit jaar weer bij de club horen van kanshebbers voor de NS Publieksprijs. Zolang er leven is won in 2016 de Hebban Award voor Beste Roman. Zijn lezers daardoor massaal naar de winkel gerend?

Hebbancijfers: 988 gelezen, 355 wil ik lezen, 63 favoriet, 4.1 sterren gemiddeld.

Judas van Astrid Holleeder was met 382.974 exemplaren het best verkochte boek van 2016. In 2017 kwam daar ineens het onverwachte vervolg, Dagboek van een getuige. Het tweede boek van Holleeder stond negen weken lang in de top 10 en verbleef bijna dertig weken in de Bestseller 60. Een veelbesproken boek als dit verdient ongetwijfeld een plekje tussen de kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2018.  

Hebbancijfers: 589 gelezen, 315 wil ik lezen, 13 favoriet, 3.5 sterren gemiddeld.

Het boek stond ook in de prognose van de Hebban redactie.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De genomineerden van de NS Publieksprijs 2018 zijn bekend!

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken