Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Hebban schrijfwedstrijd voor spannende verhalen heeft een nieuwe naam: de Goeken Prijs!

door Hebban Crew 36 reacties
De afgelopen twee jaar hebben we op Hebban.nl een schrijfwedstrijd voor spannende verhalen georganiseerd onder de naam Zilveren Strop. In 2023 lanceren we een nieuwe opzet van de Hebban Schrijfwedstrijden én een nieuwe naam voor de thrillerschrijfwedstrijd: de Goeken Prijs! De deadline voor het inzenden van korte verhalen is zondag 5 maart. Wil je volgend jaar invloed hebben op de shortlist van de Goeken Prijs, meld je dan nu aan als voorselecteur!

Op 12 november maakten we de nieuwe opzet van de Hebban schrijfwedstrijden bekend. Tegelijkertijd vroegen we de Hebbancommunity om mee te denken over een nieuwe naam voor de wedstrijd voor spannende verhalen. Vandaag maken we hem bekend: de Goeken Prijs, vernoemd naar de in 2011 overleden thrillerauteur Paul Goeken, met support van Annemiek Goeken, de weduwe van Paul en Steven Maat, zijn uitgever.

Paul Goeken

Paul Goeken (1962-2011) debuteerde precies twintig jaar geleden als thrillerschrijver met Hammerhead. Hij was de eerste auteur die thrillersite Crimezone.nl in zijn hart sloot en actief was op het platform. Als vriend van deze voorloper van Hebban.nl dacht hij vaak mee over nieuwe plannen en hij droeg ook bij aan de site. Dat resulteerde nog geen jaar later in het eerste korte verhaal dat hij voor het online Crimezone Magazine schreef: 'Fatale afdaling'.

Paul Goeken overleed in 2011 met een bibliografie waarop zes Goeken-thrillers pronkten en negen regelrechte bestsellers onder die andere naam: Suzanne Vermeer. Pas na zijn overlijden werd bekend dat hij schuil ging achter een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs aller tijden.

Paul Goeken woonde vanaf 1999 op Gran Canaria, waar hij aanvankelijk een duikschool bestierde. Veel van zijn boeken en ook het verhaal 'Fatale afdaling' hebben de duikwereld als setting. In 2003 schreef Goeken dit verhaal voor Crimezone.nl.

De Goeken Prijs is de opvolger van de Zilveren Strop-schrijfwedstrijd die we de afgelopen twee jaar hebben georganiseerd in samenwerking met de Stichting Gouden Strop. Met de nieuwe aanpak, met elke drie maanden een grote schrijfwedstrijd, willen we nog veel sterker inzetten op het lezersplatform als vruchtbare grond voor nieuw – en ervaren – schrijftalent.

Steven Maat, uitgever van Paul Goeken en Suzanne Vermeer, neemt zelf plaats in de jury en hij stelt een extra prijs ter beschikking: de winnaar maakt kans op een boekencontract bij uitgeverij A.W. Bruna.

Voor de schrijvers

We zijn benieuwd naar jouw spannende verhaal!

De Goeken Prijs is een uitdaging voor zowel nieuwe auteurs, ervaren thrillerschrijvers als auteurs die het spannende genre willen uitproberen. We hopen op veel en gevarieerde inzendingen! Alle soorten spannende verhalen zijn welkom. Een paar voorbeelden: thrillers (techno-, literaire, actie-, legal- etc.), spionageverhalen, detectives, misdaadverhalen, who- or whydunits, of nog een ander soort verhaal, als het maar spannend is.

Zorg er voor dat je als auteur een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Goeken Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor alle deelnemers, een geldprijs (let op: het bedrag was oorspronkelijk 500 euro, maar dat is verhoogd naar 1.000 euro!) en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd en worden de winnende auteurs in een artikel gepromoot richting zo'n kwart miljoen Hebban-leden.

Inzenden kan vanaf 17 februari tot en met zondag 5 maart 2023. Hier vind je de belangrijkste regels van deze schrijfwedstrijd. De uitreiking vindt plaats op donderdag 25 mei tijdens de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Utrecht.

Voor de lezers

Drie gratis verhalenbundels én een Goeken-verhaal

Inmiddels staan er al drie gratis epubs op Hebban: de speciale uitgave met zeven korte verhalen van bekende thrillerschrijvers én de ebooks met de vijf topverhalen van de schrijfwedstrijden van 2021 en 2022. Download ze hier en ontdek al dat Nederlandstalige thrillertalent:


Het ebook met de vijf spannende verhalen van de winnaar en shortlist van de eerste Goeken Prijs volgt na de uitslag in mei 2023.

De jurering

We zoeken jou!

De jurering gaat ook deze editie weer volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het thrillergenre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier onderaan dit artikel. De voorselecteurs van de vorige edities worden van harte uitgenodigd om ook dit jaar mee te helpen aan de voorselectie. De voorselectie zal plaatsvinden in maart en begin april (ongeveer vijf weken leestijd voor zo'n 25 korte verhalen).

Tip: laat in je Hebbanprofiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen deze genres.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert. De eindjury zal bestaan uit experts en bekende namen uit het thrillergenre en wordt in januari bekendgemaakt.

Je kunt je aanmelden tot 1 maart 2023.Over de auteur

Hebban Crew

2524 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban schrijfwedstrijd voor spannende verhalen heeft een nieuwe naam: de Goeken Prijs!

 

Gerelateerd

Over

Paul Goeken

Paul Goeken

Paul Goeken (4 oktober 1962 - 21 juni 2011) begon in 1993 een zwemschool en bouw...