Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Gouden Strop en Hebban introduceren De Zilveren Strop

door Hebban Crew 20 reacties
Het Thrillergenre is het meest gelezen genre in de Lage Landen. Toch was er geen grote, algemene schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Dat was het bestuur van de Gouden Strop en de Hebban Crew los van elkaar een doorn in het oog. Nu hebben ze de handen ineen geslagen om daar verandering in te brengen: in 2021 wordt voor het eerst de Zilveren Strop schrijfwedstrijd georganiseerd!

In een nieuwe samenwerking lanceren het grootste lezersplatform en de bekendste prijs voor het spannende boek een nieuwe schrijfwedstrijd. Onder de vlag van De Gouden Strop wordt in 2021 voor het eerst De Zilveren Strop uitgereikt voor het beste Nederlandse spannende korte verhaal.

Langverwacht

Stichting Gouden Strop koesterde al lange tijd een wens om ook voor het spannende korte verhaal een eigen prijs in het leven te roepen, naast De Gouden Strop (voor beste thriller) en de Schaduwprijs (voor beste thrillerdebuut). Het korte verhaal is een aparte categorie, het schrijven ervan vereist een andere techniek en een ander talent dan het schrijven van een spannend boek.

Voorzitter van de Stichting Gouden Strop Charles den Tex: ‘Dit is een belangrijke uitbreiding, met de Zilveren Strop kunnen we de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van de misdaadliteratuur nog verder vergroten.’

Lezersplatform Hebban.nl organiseert regelmatig schrijfwedstrijden voor uiteenlopende genres. Dit jaar werd de organisatie van de Harland Awards, de bekendste schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen, door Hebban overgenomen.

Hebban-wedstrijdcoördinator Martijn Lindeboom: ‘Er zijn veel schrijfwedstrijden in Nederland, maar er bestond geen grote onafhankelijke schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Dat vonden we eigenlijk gek voor zo’n groot en belangrijk genre. We zijn er trots op dat we dit nu in nauwe samenwerking met De Gouden Strop op Hebban.nl kunnen gaan organiseren.’

Prijs en Wedstrijd

De Zilveren Strop Schrijfwedstrijd is open voor ervaren en minder ervaren schrijvers van spannende korte verhalen van maximaal 7.500 woorden. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gebundeld in een e-book, dat op de website van Hebban gedownload kan worden. De eindjury wordt begin 2021 bekendgemaakt. De inzendtermijn start op 1 februari a.s. In juni 2021 worden de winnaars van De Gouden Strop, De Zilveren Strop en De Schaduwprijs bekendgemaakt.

Belangrijke informatie

Data:

  • Januari 2021: bekendmaking jury en voorwaarden
  • 1 februari 2021: de inzendtermijn wordt geopend, via een artikel en inzendformulier op Hebban.nl
  • 28 februari: deadline insturen verhalen
  • Juni: bekendmaking winnaars Gouden Strop, Zilveren Strop en Schaduwprijs


Winnen:

  • de hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gepubliceerd in een speciaal e-book op Hebban (50 euro publicatievergoeding voor de vier runners-up)


Lengte verhaal:

  • max. 7.500 woorden


Lees meer op: Hebban.nl/zilveren-strop

Over De Gouden Strop

De Gouden Strop is de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan deze prijs is een geldprijs en een sculptuur verbonden.

Over Hebban.nl

Hebban.nl is met meer dan 200.000 leden de grootste online community voor Nederlandstalige lezers. De site wordt jaarlijks bezocht door circa drie miljoen unieke bezoekers. Afgelopen zomer registreerde de boekensite haar 100 miljoenste paginaweergave. Dagelijks worden circa tweeduizend lezerswaarderingen toegevoegd aan de site. 

Hebban bevordert het leesplezier van lezers door te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Lezers kunnen op Hebban.nl de boeken die ze hebben gelezen of nog willen lezen beheren. Ook kunnen ze eigen digitale boekenplanken aanmaken om hun boekencollectie te organiseren. Naast de invulling van een redactioneel platform en de omvangrijke boekendatabase, organiseert Hebban allerlei activiteiten waaronder online leesclubs. Sinds 2019 heeft Hebban een strategische samenwerking met Stichting CPNB.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Gouden Strop en Hebban introduceren De Zilveren Strop