Hebban vandaag

Nieuws /

Drie Nederlandse en twee Vlaamse thrillers in de race voor de Gouden Strop 2021

door Hebban Crew 8 reacties
De shortlist van de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek, is bekend! Uit 80 inzendingen van 24 uitgevers werden de vijf genomineerden gekozen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het nieuwe evenement 'De Nederlandse Thrillerprijzen' op 5 juni. Dan worden ook de Schaduwprijs, Zilveren Strop en Hebban Thrillerprijs uitgereikt.

De uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen, waaronder de Gouden Strop, vindt plaats in de Bibliotheek Utrecht (Neude) en kan via livestream worden gevolgd. Dit evenement werd eerder al op Hebban en diverse andere media aangekondigd. Door de coronamaatregelen is de prijsuitreiking dit jaar voor publiek alleen online te volgen. In 2022 en 2023 wordt er onder de werktitel ‘Nacht van het spannende boek’ een bruisend thrillerevent georganiseerd.

De uitreiking van de Gouden Strop zal naast de livestream van Bibliotheek Utrecht ook door het AD uitgezonden worden. Onderstaande shortlist werd vandaag in die krant bekendgemaakt.

Lees meer over de Nederlandse Thrillerprijzen

De shortlist

Vijf auteurs maken kans op de Gouden Strop 2021, de prijs voor het beste spannende boek. De genomineerden zijn:

Lees hieronder meer over de genomineerde boeken.

Jury Gouden Strop

Naast voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD) bestaat de jury uit Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent voor onder andere VN’s Detective & Thrillergids), Rolf Bos (freelance recensent), Ellis Gielen (gepassioneerd thrillerverkoopster bij boekhandel Stevens in Hoofddorp) en Amber Martensen ('Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020', van boekhandel Thomas in Bergen NH).

De Nederlandse thrillerprijzen Gouden Strop en Schaduwprijs worden mogelijk gemaakt door de Stichting LIRA, de uitgevers en de Auteursbond.

Genomineerd #1

Overschot

René Appel

Arend Meulenhoek krijgt een dreigtelefoontje van een man die claimt dat zijn stiefzoon Ferry hem duizenden euro’s schuldig is. Wanneer hij Ferry hierop aanspreekt, wuift die de kwestie gemakzuchtig weg. De problemen met de obscure, criminele schuldeiser en de onhandelbare Ferry maken het dagelijks leven zo moeilijk dat Arend en zijn vrouw Maud het nauwelijks meer aankunnen. Tot overmaat van ramp raakt Arend betrokken bij een ernstig verkeersongeluk met een tienermeisje als slachtoffer. Zijn werk als makelaar raakt in de verdrukking, terwijl Ferry zich verder in de nesten werkt, de vriend van het meisje hem op zijn huid zit en de pressie uit het criminele circuit toeneemt. Hoe redden Arend en Maud zich hieruit?

Genomineerd #2

Bloedsteen

Bernice Berkleef

Op een ochtend wordt Ella nietsvermoedend van haar bed gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een Jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending...

Genomineerd #3

De moord op Arno Linter

Toni Coppers

De moord op Arno Linter lijkt een eenvoudige klus. Alles wijst in de richting van een labiele jongen met agressieproblemen. Commissaris Liese Meerhout twijfelt en volgt de visie van haar team niet… Wanneer er bewijsmateriaal blijkt te ontbreken, zijn alle blikken op haar gericht. Is ze over de schreef gegaan? Veel tijd krijgt Liese niet, want een gruwelijke vondst in een park vraagt alle aandacht van de moordbrigade: er is een jong koppeltje omgebracht. Zo’n dubbele moord is nooit gezien en bovendien laat de dader een boodschap achter. De sensatiepers likkebaardt, de publieke opinie keert zich tegen de traagheid van de politie. Met een team vol twijfels moet commissaris Liese Meerhout een moordenaar stoppen die zijn tempo genadeloos opdrijft en er plezier in schept haar persoonlijk uit te dagen met raadselachtige aanwijzingen.

Genomineerd #4

Alles of niks

Hugo Luijten

In een poging om de witwaspraktijken van een criminele bende aan het licht te brengen, infiltreert undercoveragent Bob Lemmens in een gokkastenimperium in de Limburgse plattelandsgemeente Kinrooi, nabij de Nederlandse grens.

Bob raakt steeds meer verwikkeld in de duistere zaakjes van de gokfamilie en wanneer er een dode valt, dreigt het ook voor hem fataal af te lopen...

Genomineerd #5

Bonuskind

Saskia Noort

Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Drie Nederlandse en twee Vlaamse thrillers in de race voor de Gouden Strop 2021

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken