Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De harde waarheid van waargebeurde verhalen

Fantasy en dystopia zijn erg populair, maar er zijn zeker nog andere genres die wat meer aandacht verdienen. Denk aan de waargebeurde verhalen. Verhalen van mensen die iets bijzonders hebben meegemaakt. Verhalen die je bij de keel grijpen en niet meer los laten. Hebban Young Adult zet er een paar voor je op een rijtje.

Overspoeld – Gideon Samson en Julius ‘t Hart
Een bijzonder verhaal over hoe een jongen weet te overleven na de tsunami op Sri Lanka.  

Na het eindexamen weet Pieter het. Hij wil weg, de wereld zien. Hij krijgt een baan bij een vrijwilligersorganisatie en zo komt hij terecht op Sri Lanka. Hier gaat hij les geven op een school voor dove en blinde kinderen. Pieter leert hier veel en hij beleeft een mooie tijd, die alleen maar nog beter wordt als hij rond kerst een paar dagen naar zee gaat. Daar ontmoet hij de Zweedse Elin en het is voor hem liefde op het eerste gezicht. Maar dan wordt Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf, die alles wat op haar weg ligt vernietigt.  

Mama – Pauline Bijster en Marjolein Stormezand
Wat doe je als je als tiener zwanger raakt? In dit deel van de Slash-serie wordt verteld wat Bo en Sofie doen.  

Bo en Sofie zijn zonder dat ze het weten zwanger van dezelfde man. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze eigenlijk veel te jong voor het opvoeden van een kind. Ze moeten een keuze maken. Houden ze het kind of kiezen ze voor abortus? Wat als ze elkaar ontmoeten en ontdekken dat ze het kind van dezelfde man dragen? Bo en Sofie vertellen op een grappige en eerlijke wijze over hun ontmoeting en hun leven: seks en baby’s, jeugd en gedwongen volwassenheid, onmogelijke liefdes en ambities en coke-snuivende vrienden en idealen.  

Het meisje met de negen pruiken – Sophie van der Stap
Als je iemand kent die de ziekte kanker heeft, weet je hoe moeilijk het is iemand in die tijd bij te staan. Sophie heeft kanker en beschrijft haar ervaringen.  

Vierenvijftig weken lang chemotherapie is niet fijn. Sophie van der Stap moet het ondergaan om haar ziekte te lijf te gaan. In haar boek vertelt ze over het geroddel van de zusters, hoe het is om kaal te worden, waarom ze haar wenkbrauwen stiftte, maar ook over haar liefde voor dokter K. En later ook over pruiken, dansen in clubs, onzekerheden, angsten en natuurlijk ook de dood, die ze steeds dichter in de ogen kijkt. Elk van de negen pruiken die ze heeft, geeft haar een ander gevoel en een andere persoonlijkheid. Op deze manier weet ze haar ziekte te overwinnen.  

Echte mannen eten geen kaas – Maria Mosterd
Maria is jarenlang in handen geweest van een loverboy. In haar boek vertelt ze uitgebreid over haar ervaringen deze periode.  

Het begint allemaal op de middelbare school. Ze is daarvoor een heel gewoon meisje dat in het noorden van Nederland woont. Maria wil meer spanning. In ieder geval wil ze stoer zijn, net zoals de jongens die rondhangen op het parkeerterrein van school. Ze droomt ervan dat ze het vriendinnetje van één van hen is. Haar droom komt uit wanneer Manou haar aanspreekt. Ze weet alleen niet dat hij een loverboy is. Zes jaar is ze in zijn handen. Ze vertelt over pooiers, drugs, geweld, verkrachtingen en meisjessmokkel.  

Meisje van Mars – Anna Woltz en Vicky Janssen
Je hoort het weleens, jongens die eigenlijk een meisje willen zijn. Transgender zijn zij.  

Evert weet al heel lang dat hij eigenlijk een meisje is. Al vanaf zijn derde haat hij het jongenslichaam waar hij in geboren is. Hij kijkt ernaar uit om jurken te dragen en droomt van lang wuivend haar. Maar zijn ouders… Ja, die worden al boos als hij met barbies speelt. Op school heeft ‘ie het niet makkelijker. Hij wordt elke dag gepest. Alleen wanneer hij zich stiekem als meisje verkleedt is hij gelukkig. Hij merkt dat hij zo niet verder kan en gaat er dan ook alles aan doen om een vrouw te worden.  

Welke boeken, gebaseerd op waargebeurde verhalen, maakten grote indruk op jou? Deel jouw tips in de comments, dan vullen we de lijst ‘Waargebeurde verhalen’ aan.Over de auteur

Diana Mom

354 volgers
1950 boeken
94 favoriet


Reacties op: De harde waarheid van waargebeurde verhalen

 

Overig

Waargebeurde verhalen

op 16 april 2015 door Lindy (Hebban Crew) 5 boeken 4 volgers 0 reacties