Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Harland Prijs 2023 verhalenwedstrijd is nu geopend voor inzendingen!

door Hebban Crew 14 reacties
Vanaf vandaag kun je inzenden voor de Harland Prijs schrijfwedstrijd 2023! We zoeken verhalen tot 7.500 woorden in de genres fantasy, sciencefiction, horror en aanverwanten. Inzenden van maximaal twee verhalen per persoon kan tot en met 8 oktober middernacht. De hoofdprijs is 1000 euro en de top vijf wordt gepubliceerd in een speciaal Hebban ebook. Doe mee en grijp je kans op eeuwige roem!

Voor de vierde keer wordt de Harland Prijs verhalenwedstrijd op lezerscommunity Hebban georganiseerd, in samenwerking met de Stichting Fantastisch Genre. De Harland Prijs wordt al sinds 1976 – onder verschillende namen, zoals de King Kong Award, de Millenniumprijs, de Paul Harland Prijs en de Harland Awards – georganiseerd. Een keur van auteurs, inmiddels enkele duizenden, hebben hun verhalen ingestuurd om mee te dingen naar de hoofdprijs en vooral die eeuwige roem.

'Wees de (strenge) dirigent van je eigen orkest! Net als bij een goed gecomponeerd muziekstuk brengt een goed geschreven verhaal een melodie tot leven. Aan jou om die melodie zo helder mogelijk te laten weerklinken.' – Harland Prijs 2023 vakjury

Per editie zijn de winnende verhalen en de vier runners-up van hun jaar gepubliceerd in een Hebban ebundel. Ook staat er een bundel met zeven oudere winnende verhalen op Hebban. Als je een indruk wilt krijgen van verhalen die in het verleden succesvol waren bij de Harland Prijs, download dan onderstaande bundels via hun boekpagina's:

Stuur jouw fantastische verhaal in!

De Harland Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor de deelnemers en geldprijzen. Bovendien worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd. Het inschrijfgeld bedraagt € 10 per verhaal.

LEES OOK: De vakjury van de Harland Prijs 2023 stelt zich voor

De voorselectie gebeurt door enthousiaste lezers van de fantastische genres (Wil je meedoen? Scroll naar beneden!). De vakjury bestaat uit Jorrit de Klerk (winnaar Harland Awards 2022), Isabelle Plomteux (auteur en bestuurslid Fantastische Unie), Anouk van der Zee (Hebban-redacteur), Heidi van der Vloet (bestuurslid Stichting Fantastisch Genre) en Davey Cobben (oprichter Fantasywereld.nl). Ze stellen zich uitgebreid voor in het vakjuryartikel.

'Lees! Als je niet leest, kun je niet schrijven. Sommige schrijvers lezen weinig omdat ze het liefst al hun beschikbare tijd willen besteden aan het schrijven of omdat ze bang zijn beïnvloed te raken. Maar als je een goede schrijver wilt worden kún je je tijd niet beter besteden dan aan het lezen van bestaand werk van anderen.' – Harland Awards 2022 vakjury

Voordat je je verhaal via het onderstaande formulier indient, lees je de complete voorwaarden voor deelname. We lichten een paar bijzondere bepalingen nader toe:

  • Pseudoniem. Sinds een aantal schrijfwedstrijdedities op Hebban is de verplichting om een pseudoniem te kiezen per verhaal komen te vervallen. Nu is de regel: gebruik geen pseudoniem, de titel volstaat voor de administratie en beoordeling.
  • Nieuw verhaal. Stuur alleen verhalen in die speciaal voor deze wedstrijd zijn geschreven. Dus niet een aangepaste versie van een verhaal dat eerder voor een andere schrijfwedstrijd is ingezonden en geen verhaal dat eerder ergens gepubliceerd is (online of in print). Onze voorselecteurs en juryleden lezen veel en breed (en jureren ook bij andere schrijfwedstrijden). De kans dat een eerder gepubliceerd of ingediend verhaal als zodanig herkend wordt, is dan ook groot. Wordt een oud verhaal ontdekt, dan volgt doorgaans diskwalificatie.
  • 7.500 woorden. De woordlimiet is een maximum, geen streefgetal. Kortere verhalen maken zeker ook kans, als ze maar goed geschreven zijn.
  • Anonimiseer je verhaal. De jury moet zonder enig aanzien des persoons de verhalen kunnen beoordelen. Daarom mag nergens in het document je echte naam of andere gegevens die naar de auteur(s) verwijzen staan. De titel van je verhaal zet je wel bovenaan je verhaal. Anonimiseer ook de eigenschappen van je verhaal. Op verschillende systemen kunnen verschillende anonimiseringsprocedures gelden. Word je toch herkend aan de eigenschappen van je verhaal (zeker op ereaders duiken die makkelijk op) dan bestaat de kans op diskwalificatie.
  • Meerdere auteurs. Als twee of meer auteurs samen een verhaal indienen, geldt dat als een inzending voor hen allemaal. Zij kunnen dan elk los of samen met anderen nog een tweede verhaal insturen.
  • Publicatie: Het Hebban e-book met de top 5 verhalen wordt tijdens of snel na de bekendmaking van de uitslag gepubliceerd. Deze gratis e-books wordt door veel Hebban-leden gedownload (dus veel lezers!).
  • Publicatievergoeding: De winnaar én de vier runners-up ontvangen een publicatievergoeding van 50 euro voor hun verhaal in het Hebban e-book. Bij de winnaar maakt de publicatievergoeding deel uit van de hoofdprijs van 1000 euro.
  • Toegelaten genres: Fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme zijn de focus van deze schrijfwedstrijd. Daarbij gaat het om alle denkbare subgenres en aanverwanten, die samen de zogenoemde fantastische of speculatieve genres vormen. Lees een blog van Martijn Lindeboom, de schrijfwedstrijdencoördinator van Hebban, over welke genres de meeste kans maken bij de Harland Prijs.

'Heb plezier met je verhaal. Een verhaal waaraan je werkt omdat je ervan geniet, is een verhaal dat loskomt van de pagina. Hou van je personages, leef in je wereld, zorg ervoor dat de boodschap die je deelt ook echt de jouwe is.' – Harland Prijs 2023 vakjury

Als je verhaal helemaal voldoet aan alle voorwaarden (dus klik door!), vul dan het formulier hieronder in en dien je verhaal in. Je had tot en met 8 oktober de tijd hiervoor, inmiddels is de deadline verstreken en is inzenden niet meer mogelijk. Als je met twee verhalen wilt meedingen, vul dan twee keer het formulier in. Je krijgt een ontvangstbevestiging met informatie over het betalen van de € 10 deelnamegeld. Van de betaling krijg je niet apart nog een ontvangstbevestiging. Zonder betaling doet je verhaal niet mee.

Als er vragen of opmerkingen zijn: mail naar schrijfwedstrijden@hebban.nl. We zijn benieuwd naar jullie verhalen, heel veel succes en plezier!

Lees de voorwaarden

De deadline is verstreken en inzenden is niet meer mogelijk.

Voorselecteur worden?

De jurering gaat ook deze editie weer volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het fantastische genre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier hieronder. Er is al een mooie ploeg voorselecteurs (dus denk even goed na of je je al opgegeven hebt), maar er is nog ruimte voor meer gemotiveerde lezers! De voorselectie zal plaatsvinden in oktober en november (ongeveer zes weken tijd). Je kon je tot 1 oktober opgeven als voorselecteur, de inschrijving is nu gesloten.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de vakjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert.

De aanmeldperiode is verstreken en inschrijven voor de voorselectie is niet meer mogelijk.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Harland Prijs 2023 verhalenwedstrijd is nu geopend voor inzendingen!