Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De Hartzeer minichallenge van Marion Pauw en Susan Smit

door Hebban Crew 2 reacties
Dat de liefde zowel fantastisch als verschrikkelijk kan zijn, weten Susan Smit en Marion Pauw maar al te goed. Met hun boek 'Hotel Hartzeer' en de bijbehorende website met video's loodsen de schrijfsters liefdesverdrietigen door hun hartzeer heen. Maar dat is niet alles, speciaal voor Hebban-lezers stelde het duo ook een minichallenge samen met hun mooiste boeken over de liefde en liefdesmisère.

De 16 mooiste boeken over de liefde en liefdesmisère

Hartzeeroverlevenden, noemen schrijfsters Susan Smit en Marion Pauw zichzelf. Ze weten als geen ander dat niets je leven zo overhoop kan gooien als onbeantwoorde verliefdheid, relatiegedoe, bedrogen en verlaten worden. In hun boek Hotel Hartzeer delen Smit en Pauw hun eigen hartzeer-ervaringen, praten ze met experts als psychologen en neurologen en geven ze praktisch advies om liefdesverdrietigen door de dagen heen te loodsen. Het boek schreven zij in een heus heartbreak hotel. Op deze idyllische plek in het bos ontving het duo experts, wetenschappers, kunstenaars én een echte hartzeerpatiënt. De filmpjes van alle gesprekken zijn te vinden op www.hotelhartzeer.nl en bevatten tips voor iedereen met hartzeer!

Maar natuurlijk kun je jouw hartzeer ook verzachten met romans over de mooie en minder mooie kanten van de liefde! Speciaal voor Hebban stelden Susan en Marion daarom een minichallenge samen met hun 16 mooiste boeken over de liefde en liefdesmisère.

Susan:

 • André Aciman - Noem me bij jouw naam
  Poëtisch geschreven verhaal over een jongen die verliefd is op een oudere jongen die, zo lijkt het, buiten zijn bereik ligt. Minutieus beschreven emoties en sensaties die samengaan met de betovering van passie en verliefdheid. Helpt in geval van tragische of onbereikbare liefde.
 • Joan Didion - Het jaar van magisch denken
  Nadat haar man stierf schreef Didion een adembenemend verslag van haar jaar van rouw en van het magische denken dat haar beving, alsof ze hem kon terughalen met haar gedachten. Voor liefdesverdrietigen zo herkenbaar.

 • Connie Palmen - Jij zegt het
  Prachtige, bekroonde roman over een man die het verhaal vertelt van een liefde, even rijk als vernietigend, van het eerste glorieuze begin tot het bittere einde. Bevat mooie overpeinzingen over liefde die niet goed voor je is.

 • Connie Palmen - Logboek van een onbarmhartig jaar
  ‘Rouw is verliefdheid zonder verlossing,’ schrijft Palmen in dit boek waarin ze haar geliefde herdenkt. Ook als je iemand niet hebt verloren aan de dood, maar aan het leven, is dit boek zo louterend en troostend.
 • Auke Hulst- Jij en ik en alles daartussenin
  Klein origineel boekje over een man die zijn ex met haar nieuwe liefde bekijkt. Jaloezie, het groene monster, is hierin tot in de diepste lagen beschreven.

 • Sándor Márai- Kentering van een huwelijk
  Een heer, een dame en een dienstmeisje en alle mogelijke emoties van bedrogen worden overspelig zijn, verlaten worden en beminnen op een weergaloze manier beschreven door een van mijn favoriete auteurs.

 • Marion Pauw - We moeten je iets vertellen
  Een bloedspannend verhaal met typische Marion-geestigheden over een vrouw die een affaire heeft met een getrouwde man en zwanger van hem raakt. Zeer geschikt in geval van onhandige verliefdheden met half-beschikbare mensen.

 • Arthur Japin - Vaslav
  Vaslav blijft in al zijn excentriciteit, wereldvreemdheid en onnavolgbaarheid ongrijpbaar, wat juist zijn grootste aantrekkingskracht betekent. Vaslav is een viering van de verscheidenheid in ideeën, talenten, voorkeuren en eigenaardigheden die het leven kleur geven en een eloquente aansporing om lief te hebben en ‘boven je stand te dromen’.

Marion:

 • Wanda Reisel - Witte liefde
  Een voor mij zeer herkenbaar boek over een verboden liefde op Curaçao. Een liefde die niet overgaat, al gaan er jaren over heen en zie je elkaar nooit meer.
 • Susan Smit - De eerste vrouw
  Alle romans van Susan gaan over de liefde eigenlijk, maar hierin wordt een vrouw belachelijk verliefd op een man en daarna verlaten en dat gegeven heeft ze nogal uitgediept. Werkt als een papieren lotgenoot bij hartzeer.

 • Erwin Mortier - Godenslaap
  Godenslaap is een ontroerend mooi geschreven relaas van een oudere vrouw die terugkijkt op haar leven en grote liefde, met zinnen die je wilt blijven herkauwen. Het legt de ontwrichting van de Eerste Wereldoorlog bloot en is geschreven in rijke, soms poëtische en dan weer rauwe taal.

 • Arundhati Roy- De God van kleine dingen
  Roman over een onmogelijke liefde in het kaste-systeem van India. Mijn favoriet. Het ritme en de klanken zijn een feestje, lees daarom het boek bij voorkeur in het Engels.

 • Milan Kundera - De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
  Geraffineerd geschreven roman op weemoedige toon over de onmogelijkheid van trouw, duurzame passie en eeuwige liefde. Tomas, Tereza, Sabina en Franz draaien om elkaar heen in een verhaal vol bespiegelingen, dromen en illusies. 'Liefde betekent kracht af te zweren' is een van de prachtige zinnen die in je hoofd blijven hangen.

 • Gustave Flaubert - Madame Bovary
  De welgestelde Emma Bovary belandt in een liefdeloos huwelijk, zoekt haar heil in minnaars en gaat uiteindelijk te gronde. Flaubert maakt de beknelling van deze naar vrijheid, liefde en extase zoekende vrouw voelbaar. Madame Bovary gaat onder je huid zitten.

 • Joseph O’Connor - Volgspot
  Joseph O’Connor, excelleert in Volgspot in stijl, vertelkracht en originaliteit. O’Connor volgt een prettig traag ritme, durft breed uit te waaieren in bloemrijke taal en doet je vanaf het eerste moment in het hoofd van de oudere, aan lager wal geraakte toneelspeelster Molly belanden en haar liefde voor een toneelschrijver, waarna je haar wel in je hart moet sluiten.

 • Ian McEwan - Aan Chesil beach
  In Aan Chesil beach, een kleine charmante en ernstige roman, volgen we een pas getrouwd stel in het begin van de jaren zestig. Onschuld, onwetendheid en knulligheid worden op een schrijnende, maar fijnzinnige manier omschreven. Het omvat maar een paar uur, maar er staat een hele wereld aan gevoelens in geschreven.

Klik hier voor De Hartzeer minichallenge! 

Over Susan Smit en Marion Pauw

Susan Smit is schrijfster van romans zoals de bestseller Gisèle en De eerste vrouw en boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals Wijze vrouwen en En dan de liefde. Susan schrijft ook columns, bespreekt literatuur en is een veelgevraagd spreekster. Ze staat bekend om haar speelse en nuchtere benadering van moderne spiritualiteit. Susan woont met haar kat en twee kinderen in Amsterdam en heeft een LAT-relatie. Ze doet aan yoga, wordt gelukkig van salmiaklolly's en mag graag spirituele luchtballonnen leegprikken.

Marion Pauw debuteerde in 2005 met Villa Serena. Haar definitieve doorbraak bereikte zij met Daglicht (2008), waarmee ze de Gouden Strop won. Daarna schreef zij bestsellers als Zondaarskind, Hemelen (nominatie Gouden Strop 2015) en We moeten je iets vertellen (shortlist Gouden Strop 2016). Haar werk is verfilmd en vertaald naar meer dan 12 landen. Verder schreef zij scenario's voor ondermeer In Therapie en Vlucht HS13. Marion woont in Amsterdam met haar kersverse man en oude hond, is moeder van twee volwassen kinderen, houdt wel van een feestje, is verslaafd aan chocolade (melk met hazelnoten) en deed het basisjaar Haptonomie.

(c) Foto: Yvette Kulkens

Bedenk je eigen Hebban minichallenge

Bedenk je eigen minichallenge en inspireer andere lezers. Maak een boekenlijst aan en noem deze Minichallenge: {gevolgd door de naam van je challenge}.
Kies minimaal 3 en maximaal 10 titels voor je lijst.

Surf naar www.hebban.nl/minichallenges voor meer informatie en om jouw challenge aan te melden.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hartzeer minichallenge van Marion Pauw en Susan Smit

 

Gerelateerd

Over

Susan Smit

Susan Smit

Susan Smit (1974) groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar lang als model in ...

Marion Pauw

Marion Pauw

Schrijver en scenariste, maar vooral ook lezer!

Overig

Gesponsorde boeken