Hebban vandaag

Community /

De Hebban Eindejaarsquiz 2019: de uitslag!

door Hebban Crew 50 reacties
Dat was ‘m weer, de enige echte Hebban Eindejaarsquiz. Hij is voorbijgevlogen. We hebben jullie lang genoeg in spanning gehouden, hier vinden jullie de winnaar en de juiste antwoorden.

De antwoorden

Vraag 1

Voor de eerste vraag hebben we zes schrijvers in een bijzondere setting geplaatst. Hoeveel herkende jij er? De schrijvers die je zag waren (vlnr):

Tommy Wieringa, Herman Koch, Victor Mids, Jan Siebelink, Michael Berg en Jan Brokken.  

Vraag 2

Sommige van jullie schrokken zich rot na vraag 1, want: waar waren de vrouwen? Die kwamen natúúrlijk ook aan de beurt. De schrijfsters die je zag waren (vlnr): 

Esther Verhoef, Griet op de Beeck, Annejet van der Zijl, Ilse Ruijters, Paulien Cornelisse en Roxane van Iperen.

Vraag 3

In de derde vraag waren we benieuwd naar jullie boekenkennis. Wat wisten jullie van de boekenwereld anno 2019? Op dag drie stelden we vijf vragen.

1. Welke auteur was voor de derde keer genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won hem voor de tweede keer niet? 
Antwoord: Ilja Leonard Pfeijffer.
2. De Gouden Strop beleeft roerige tijden. De geldschieter trok zich na twee jaar sponsoring terug en het winnende boek bereikte de Bestseller 60 niet. Toch was dát niet de eerste keer in de afgelopen tien jaar. Hoeveel van de winnende boeken bereikten de afgelopen tien edities wél minimaal 1 week de Bestseller 60?
Antwoord: 6 wel. Samantha Stroombergen (2019), Felix Weber (2017), Jo Claes (2015) en Gauke Andriesse (2011) lukten het niet.
3. In mei vierde Hebban haar verjaardag. In welk jaar werd de site geopend door Tess Gerritsen?
Antwoord: 2014.
4. Op 3 juli ging de online boekwinkel Bookaroo van start met een flinke doelstelling. Ze wilden in twee weken 10.000 boeken verkopen, maar hoeveel boeken verkochten ze precies? 
Antwoord: 10.582.
5. Zeven keer won Mel Wallis de Vries de prijs van de Jonge Jury. Onlangs besloot ze haar toekomstige boeken niet meer verkiesbaar te stellen. Wat gaat ze wél doen? 
Antwoord: Ze wordt ambassadeur van de Jonge Jury.  

Vraag 4

Op dag vier deden we deden we drie cover mash-ups met de genres non-fictie, thrillers en literatuur. Aan jullie de taak om daar per 'boek' vijf boektitels uit te halen. Dat waren (van boven naar beneden):

Non-fictie:

Thrillers:

Literatuur:

Vraag 5

En we deden nog een rondje kennisquiz. Wederom vijf vragen.

6. Deze boeken stonden in 2019 minimaal 2 weken op de eerste plaats van de Bestseller 60. Welke boeken stonden meer dan 5 weken op plek 1?
Antwoord: De zeven zussen – Lucinda Riley (7 weken) en De meeste mensen deugen – Rutger Bregman (7 weken). Omdat in deze vraag niet helemaal duidelijk was dat het hier alleen ging om de nummer 1 posities in 2019, hebben we punten uitgedeeld aan alle deelnemers die beide titels genoemd hebben (al dan niet in combinatie met andere titels).
7. Wie nam de NS Publieksprijs in ontvangst dit jaar? 
Antwoord: Berend Boudewijn, voor Martine Bijl.
8. In september werd het 15de boekenpanel van De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Wat was hier bijzonder aan? 
Antwoord: Alle leden hebben al eerder in een DWDD-boekenpanel gezeten.  
9. Özcan Akyol haalde dit jaar regelmatig de headlines. Welke uitspraak is niet van deze auteur?
Antwoord: ‘Afijn. Het gaat erom dat Bol.com, ook als je geen kwijnende dorpsboekhandel drijft, een vreselijke tent is.’ (Dit zei Peter Buwalda).
10. Frank Lammers won de Hebban Luisterboek Award voor Beste Voorlezer in de categorie 'Jeugdboeken' voor het lezen van De familie R.I.P. geschreven door Paul van Loon. Maar wie won de prijs in de categorie 'volwassenen' voor het voorlezen van Onder de paramariboom van Johan Fretz? 
Antwoord: Johan Fretz.  

Vraag 6

De laatste dag van de quiz. We stelden je een moeilijke inschattingsvraag. We vroegen hoeveel boeken er op 31 december 23.59 op alle ‘wil ik lezen planken’ van Hebban-lezers zouden staan. Als uitgangspunt verklapten we dat dat er op 23 december om 12 uur 1.194.894 waren. We gaven in totaal 30 bonuspunten weg. 10 punten voor het antwoord dat het dichtstbij komt, 8 punten voor de nummer twee, 6 voor de nummer drie, 4 voor de nummer vier en 2 voor de nummer vijf. 
Antwoord: 1.204.111.  

De uitslag

Tweehonderd lezers speelden mee met minimaal drie van de zes vragen. Dit zijn de beste 29 deelnemers (met 80 punten of meer).

De top 3 (90 punten of meer)

1. Laura-9 (95 punten)
2. Vony1962 (91 punten)
3. Essie70 (90 punten)

87 punten

Atse den Boer
Dieneke
Dini van Heumen
Edriënne
Eus Wijnhoven

85 punten

ASBourgeois
Jet van Marle

82 punten

Annette van Barneveld
anne4796
Annette Akkerman
AdaW
Ineke
André van Broekhuizen
NIL
Nathan van Dam
Tessa Smit

80 punten

Agnes
Anika
Esther93
Merel Kuitert
Pleun Schuijt
Tanja
Marjolein Schrage
Vanessa Geensen
Marielle
Nancy Vercamer

Wat vond jij de moeilijkste vraag uit de Eindejaarsquiz?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Eindejaarsquiz 2019: de uitslag!

 


Gesponsorde boeken