Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Leesclubs van 2020

door Hebban Crew 25 reacties
Hebban organiseerde in 2020 in totaal bijna 90 leesclubs in zes verschillende genres, met beoordelingen die uiteen liepen van gemiddeld 2,1 sterren tot gemiddeld 4,9 sterren. Tijd voor een overzicht, waarin we de hoogst scorende leesclubs van afgelopen jaar uitlichten.

Meedoen aan een Hebban Leeslub is een van de leukste manieren om bezig te zijn met een boek. Je leest en vormt je eigen mening, maar tegelijkertijd discussieer je ook met anderen – over jouw interpretatie, maar ook die van je medelezers. Zo haal je steeds meer uit je boek. Na afloop schrijf je een recensie, en jullie gemiddelde beoordelingen vormen samen het leescluboordeel. Wil je graag meedoen met een leesclub maar word je uitgeloot? Koop het boek dan via je lokale boekhandel en doe met je eigen exemplaar mee!

Ook meedoen? Hier vind je alle Hebban Leesclubs

Weten hoe het werkt? Kijk hier!

Apeirogon scoorde het hoogst uit de 43 literatuur-leesclubs die in 2020 werden georganiseerd met een gemiddelde van maar liefst 4,6 sterren. Dit gemiddelde bestond volledig uit waarderingen van 4 en 5 sterren.

Twee weken na aanvang van de leesclub was de eerste lockdown een feit, waarbij de een ineens zeeën van tijd had en de ander geen vrije minuut meer, maar daarin bleek Apeirogon van Column McCann juist een houvast:

'Niets zou zo fnuikend zijn geweest voor het lezen in een totale, nee pardon, intelligente lockdown, quarantaine of zelfverkozen isolatie van andere mensen, dan een boek waarover iedereen het eens was en waar noch vertelwijze noch inhoud zou uitnodigen tot discussiëren.'

Over Apeirogon viel juist eindeloos te discussiëren, en ook werd er een lijst verzameld van ieders favoriete verhaal binnen het boek. De opmerkelijke opbouw, de taal van McCann en de uitwerking die de inhoud op de lezers had werden in de leesclub uitvoerig besproken. '[Het] is duidelijk dat we met een perfect leesclubboek te maken hebben: prima qua inhoud, vertelwijze én ook nog geweldig om over te praten!'

Bekijk de leesclub

Het bloemenmeisje eindigde bovenaan de 23 thriller-leesclubs die afgelopen jaar georganiseerd werden, met een gemiddelde van een mooie 4,4 sterren die geheel uit waarderingen van 4 en 5 sterren bestond. Het boek won in 2020 ook de Hebban Thrillerprijs.

Dankzij de populariteit van Niewierra's vorige boek, Het dossier, ging de leesclub met hoge verwachtingen van start, waarbij ook deelnemers aansloten met een eigen exemplaar. Dat is een lastige startpositie, want wie weet valt zo'n boek tegen. Maar Het bloemenmeisje wist alle verwachtingen waar te maken, en meer.

'Het bloemenmeisje is een psychologische thriller van hoog niveau, de schrijfstijl, het thema, de spanning, de psychologische diepgang, alles klopt.'

De thema's van het boek spraken de lezers erg aan; familie, geheimen en natuur. Niewierra's boek is geen conventionele thriller met veel snelheid en actie, maar wordt door een van de deelnemers omschreven als het geniaal verbinden van verschillende genres, een 'literaire, psychologisch-filosofische thriller'.

Bekijk de leesclub

Omkijken naar morgen wist net als het vorige boek van Wendy Brokers aan de top van de feelgood-leesclubs te eindigen, waarvan er twaalf werden georganiseerd. Het gemiddelde kwam neer op maar liefst 4,9 sterren, allen waarderingen van 4 en 5 sterren.

Er werd vol verwachting uitgekeken naar deze feelgoodroman, zodat er nog flink wat meelezers met een eigen exemplaar aansloten. Hoewel velen de eerdere boeken van Brokers hadden gelezen, stroomden er ook een aantal in met dit derde deel. Dat bleek prima los te lezen en de deelnemers hadden er geen moeite mee de discussie te laten ontbranden.

'Iedereen had een duidelijke mening. De antwoorden op de vragen waren uitgebreid en de discussies waren levendig, leerzaam en vooral erg gezellig en dat was bijzonder gezien het heftige thema dat in deze feelgoodroman was verwerkt.'

De conclusie is duidelijk: de noemer 'feelgood' is niet meer voorbehouden aan gezellige vakantielectuur. 'Een verhaal met bite, personages met diepgang, heftige gebeurtenissen en toch een happy end brengen uitdaging in het genre.'

Bekijk de leesclub

Uit de drie leesclubs met non-fictieboeken stak Hannelore er met kop en schouders bovenuit; het boek eindigde met een gemiddelde van een mooie 4,6 sterren. Krake won in 2018 met De laatste getuige Leesclubboek van het Jaar.

Ook bij deze leesclub sloten lezers met een eigen boek aan. De schrijfstijl werd positief beoordeeld, als 'vlot', 'pakkend', 'puur en rauw' en 'integer, eerlijk en levensecht'. Door de vele foto's die het verhaal ondersteunden, drong het bij de deelnemers goed door dat het om een waargebeurd verhaal ging, hoe onwerkelijk het ook mocht voorkomen. De heftigheid hakte er goed in:

'Toen ik aan het boek begon had ik nooit verwacht dat het me zo zou raken, soms heb ik het boek moeten neerleggen omdat het zo heftig was en beseffend dat dit waargebeurd was. Ik ben blij dat dit verhaal gepubliceerd werd want dit mocht niet in de doofpot verdwijnen.'

De deelname van zowel auteur Frank Krake als hoofdpersoon Hannelore werd door de lezers bijzonder gewaardeerd, met name de moed van Hannelore om zo open te reageren op de vragen in de leesclub. 'Dit was de kers op de taart bij deze leesclub.'

Bekijk de leesclub

Het rode lint wist uit de vier Young Adult-leesclubs het hoogst te scoren met een gemiddelde waardering van 4,1 sterren. Deze bestond uit zowel 3, 4 als 5 sterren. Het boek is geen fantasy of hedendaags verhaal, maar juist een historische roman.

De deelnemers van de leesclub beviel het boek en genre zo goed, dat ze bij de afronding besloten samen ook een ander boek op te pakken als nieuw project, De apotheker van Auschwitz. Wat hen tijdens het lezen vooral opviel, is dat de personages elk uit grijstinten bestaan, ook de kampbewaakster en de vrouw van de commandant. Daardoor ontstonden mooie introspecties.

'Ik vind het goed van de auteur dat deze personages ook een stem krijgen, anders is het verhaal misschien te eenzijdig.'

Ondanks de wat lichte toon die voor het jongere leespubliek werd gebruikt, meenden de deelnemers dat het boek ook voor volwassenen veel te bieden heeft. Omdat Ella mensen een bijnaam geeft die ze koppelt aan dieren, werd het in de leesclubdiscussie nog een bonte boel, want ook de lezers gingen daar voor elkaar mee aan de slag.

Bekijk de leesclub

Hebban Leesclub Hall of Fame 2020

Elk jaar maakt Hebban een boekenlijst van alle leesclubs die dat jaar zijn gestart. Hier vind je alle leesclubs terug en hun gemiddelde waarderingen. Ook kun je doorklikken naar de leesclubs zelf om de discussievragen en het eindverslag terug te lezen. Voor het overzicht van alle Hebban Leesclub Hall of Fame-boekenlijsten klik je hier.

Naar de Hebban Leesclub Hall of Fame 2020Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Leesclubs van 2020