Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Rank: Het succes van de Cazalets kronieken

door Hebban Crew 18 reacties
Een boekenreeks die vrij snel omarmd werd door Hebban lezers in een uniek feuilleton. Bijzonder is het feit dat de boeken al voor het eerst verschenen in de jaren 80. In de Hebban Rank vinden we het laatste deel uit de Cazalets reeks 'Veranderingen' op plek 7.

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) wordt ook wel een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland genoemd. Ze maakte een flitsend debuut in 1950 met de roman The Beautiful Visit, waarvoor ze de John Llewelyn Rhys Memorial Prize ontving. Het was een aanmoedigingsprijs voor jonge schrijvers met de hoop dat zij hun schrijverscarrière zouden voortzetten. In aanloop naar die schrijverscarrière had ze al een chaotisch leven achter de rug; ze trouwde op negentienjarige leeftijd met een oudere man, die ze na de oorlog achterliet met hun pasgeboren dochter. Voor die tijd een zet die als schandelijk werd betiteld.

Succesvol als schrijfster, maar minder fortuinlijk in de liefde. Nadat haar huwelijk met Kingsley Amis ook strandde, ging ze op zoek naar zichzelf. Ondanks alle ontwikkelingen bleef ze contact houden met Martin Amis, de zoon van haar ex-man. Door zijn inspiratie en ideeën begon Howard in de jaren 80 met het schrijven van het eerste deel van de Cazalet kronieken.

In de schaduw van een oorlog

De serie omspant de periode 1937-1947 waarin de nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog de achtergrond vormen. Het eerste boek, Lichte jaren, begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen draaien om de familie Cazalet waarvan verschillende familieleden een prominente rol hebben in de romans. Mannen die worstelen met hun dienstplicht, vrouwen die tijdens de oorlog in onzekerheid achterblijven of hun familie of geliefden ooit weer veilig thuiskomen. 

Met de vlotte publicatie van deze romans achter elkaar, lijkt dit fenomeen te vallen onder de noemer 'binge-reading'. Nu de reeks volledig is, kunnen lezers zich verliezen in de verhalen rond de familie. Iets wat Volkskrant redacteur Bo van Houwelingen ook al opmerkte. In haar artikel Waarom literaire sensaties zo verslavend zijn legt ze uit hoe zij een connectie kreeg met de boeken:

'Hoe zou het met Louise zijn, vraag ik me af. Ik ken Louise sinds haar 14de, ik weet dat ze last van heimwee kan hebben en ooit een meerval als huisdier heeft gehad. Ze wilde actrice worden maar werd verliefd op een kunstschilder, kreeg een kind, belandde in een postnatale depressie, ging bij haar gezin weg en begon een affaire met een getrouwde man. Ik zou haar willen bellen, om te vragen hoe het met haar is. Woont ze nog in Londen, ziet ze haar zoontje weleens en heeft ze die rijke minnaar nog?'

Ook op Hebban konden deelnemers aan de Cazalets feuilletons niet wachten om weer herenigd te worden met hun favoriete seriepersonages van dit moment. Benieuwd hoe Hebban lezers deze romans hebben beoordeeld in de voorgaande feuilletons? Klik dan door naar dit artikel voor alle (spoilervrije) eindverslagen van deze bijzondere leesclubs.


Ben jij al gegrepen door het Cazalets virus? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

De top 3

  1. Kom je spelen - M.J. Arlidge
  2. Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer
  3. De zeven zussen - Lucinda Riley

 

Naar de Hebban Rank

 

Over de Hebban Rank

Een belangrijke indicator voor de populariteit van een boek op Hebban is de Hebban Rank. Deze boekenpopulariteitslijst wordt dagelijks ververst op basis van de statistische gegevens van Hebban (o.a. bezoekersaantallen, recensies en boekenplank-updates) en geeft een overzicht van de boeken met de meeste ‘activiteit’ op Hebban. Via de ‘Rank Historie’ knop en een link op de boekdetailpagina vind je de ontwikkeling van de populariteit van het betreffende boek. | www.hebban.nl/rank Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Rank: Het succes van de Cazalets kronieken

 

Gerelateerd

Over

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) was een van de grootste schrijvers van het nao...

Gesponsorde boeken