Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Rank: Otmars zonen op nummer 2

Je kunt er niet omheen in de boekwinkel; de tweede roman van Peter Buwalda is eindelijk verkrijgbaar. Hoe is Otmars zonen tot nu toe ontvangen door de critici en lezers? Het boek vind je vandaag terug op plek 2 van de Hebban Rank, de boekenpopulariteitslijst van Hebban.

2. Otmars zonen van Peter Buwalda

De campagne was in kannen en kruiken, Peter Buwalda zou zelfs vanaf eind september 2018 rond gaan trekken in een speciaal bedrukte auto ter promotie van zijn nieuwe en langverwachte roman Otmars zonen. Het geduld van lezers werd nog wat langer getest toen bekend werd dat de roman vlak voor de beoogde publicatiedatum alsnog werd uitgesteld. 'Het was ook heel spannend, want alles stond al in stelling. Het zou nog tweeënhalve week duren voordat mijn boek zou verschijnen. Er waren abri’s gemaakt, interviewafspraken gepland. Alles was geregeld. Ik bel mijn uitgever Francien en zeg: het gaat niet gebeuren, ik krijg het niet af,' vertelt de schrijver in een interview met de Volkskrant.

De jonge Shell-employé Ludwig Smit kruipt steeds dichter op de huid van zijn vader, Johan Tromp, die tweeëndertig jaar lang de grote onbekende in zijn leven is geweest. Meester en knecht raken tot elkaar veroordeeld op Sakhalin Island, waar Johan Tromps daverende carrière in de oliebusiness wankelt als journaliste Isabelle Orthel zich aandient. Ludwig en zij delen een kortstondig maar pijnlijk verleden in Twente – en ook Tromp is op zijn hoede voor deze vrouw, die hij onder beroerd gesternte leerde kennen in de Nigerdelta. Intussen rijst de vraag of het verstandig is dat Ludwig de gedreven journaliste toegang verleent tot zijn wereldberoemde stiefbroer, de concertpianist Dolf Appelqvist.


De schrijver geeft toe dat hij zich had vergist in de omvang van het project: 'Aan dat eerste deel had ik bijna een soort romantische vakantieherinnering, zo lang was het geleden. Maar toen ik het inleverde en er weer indook, zag ik ineens dat het niet klopte. Het was een puinhoop. Dus moest ik ineens extreem hard gaan werken om het voor de deadline af te krijgen. Maar dat was onhaalbaar.'

In maart 2019 was het moment daar: Otmars zonen, een roman van bijna 500 pagina's en het eerste deel van een trilogie, bereikte de boekwinkels. Boekhandelaren maakten imposante etalages en aantrekkelijke stapels op de winkelvloer. Met succes, want het boek bereikte de eerste week de toppositie van de Bestseller 60 en staat met andere giganten nu op wisselende plekken in de top drie. Critici zijn lovend over het nieuwe werk van Buwalda: 'Geweldig meeslepend en maakt hongerig naar meer' kopt de NRC met de volle waardering van vijf ballen, tegenover de Volkskrant die de opbouw van de plot roemt met 'Buwalda lezen is ook altijd meegetrokken worden in een web van verwijzingen, méér dan een spelletje, want deze romanbouwer is ervan doordrongen dat niemand zonder fundament aan eigen werk kan beginnen'. Met die lofzang lijkt het alsof lezers automatisch worden getrokken naar dit boek bij het binnenstappen van een boekwinkel. 

De Hebban lezer zat ook te wachten op dit boek, zo blijkt uit de Hebban Rank. Ook hier bezet Peter Buwalda een plek in de top drie en zijn er op dit moment maar liefst 62 mensen die het boek aan het lezen zijn. Met de eerste sterwaarderingen die binnendruppen op de boekpagina, zijn er nog niet veel lezers die duidelijk laten merken wat ze ervan vinden. 'Het einde stoorde me echter bovenmatig: alsof ineens de benzine op is, terwijl je op de snelweg rijdt in een godvergeten vlakte… Een open einde zie ik graag, maar bij dit einde valt de lezer in een ravijn. Kom op, Buwalda, ik wil deel 2 van je trilogie!' zget lezer Eus Wijnhoven in zijn recensie. De schrijver weet dus wat hem te doen staat.

De top 3

  1. De stille patiënt - Alex Michaelides
  2. Otmars zonen - Peter Buwalda
  3. Jas van belofte - Jan Siebelink

 

Naar de Hebban Rank

 

Over de Hebban Rank

Een belangrijke indicator voor de populariteit van een boek op Hebban is de Hebban Rank. Deze boekenpopulariteitslijst wordt dagelijks ververst op basis van de statistische gegevens van Hebban (o.a. bezoekersaantallen, recensies en boekenplank-updates) en geeft een overzicht van de boeken met de meeste ‘activiteit’ op Hebban. Via de ‘Rank Historie’ knop en een link op de boekdetailpagina vind je de ontwikkeling van de populariteit van het betreffende boek. | www.hebban.nl/rank Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Rank: Otmars zonen op nummer 2

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken