Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Rank: recente titels over de zaak Anne Faber

De zaak rond de jonge vrouw Anne Faber werd binnen korte tijd een van de meest geruchtmakende vermissingszaken in Nederland. Recent verschenen er twee boeken over de zaak die mensen wekenlang tussen hoop en vrees liet leven. Vandaag vinden we 'Anne: kroniek van een zoektocht' op plek 95 en 'Hoe kon dit gebeuren?' op plek 905.

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Dertien dagen lang maken Nederlanders mee hoe familie en vrienden van Anne samen met de politie optrekken tijdens grootschalige zoekacties. Annes jas wordt bijvoorbeeld gevonden, maar het intensieve zoekwerk leidt helaas tot een onafwendbare confrontatie.

Hoewel misdaad overal op de loer kan liggen en iedere burger kan overkomen, is een boek de mogelijkheid om een gebeurtenis met zo'n impact van een afstand te kunnen bekijken. AD journalist Yelle Tieleman beschrijft in zijn boek Hoe kon dit gebeuren? de aanloop naar de zaak. Hij zoomt in op het verleden van verdachte Michael P., die tijdens het onderzoek naar de dood van Anne Faber, in de media de aanleiding vormde om de discussie rond TBS behandelingen weer aan te wakkeren. Tieleman beschrijft in het voorwoord van zijn boek hoe de zaak hem niet meer losliet. Na de bekendmaking dat er een 27-jarige verdachte was aangehouden tijdens de zoektocht naar Anne Faber, wist Tieleman samen met een collega al aanwijzingen te vinden die hem naar het verleden van Michael P. leidden. In zijn boek gaat Tieleman terug naar de jeugd van P. waarin al veel misging. 

‘Normaal is een schrijver gelukkig als zijn boek er eenmaal ligt,' zegt Hans Faber in een interview met De Volkskrant. Door zich maandenlang op te sluiten na de gruwelijke gebeurtenis met zijn nichtje Anne, beschreef hij in een persoonlijk verslag wat er vanaf de avond van haar vermissing allemaal is gebeurd. Het nawoord van Anne: kroniek van een zoektocht werd geschreven door Wim Faber, de vader van Anne. Het boek is een signaal om te laten zien dat deze zaak na het hoger beroep van Michael P. ook nog niet vergeten mag worden.

Om een beeldspraak te gebruiken; misschien heb ik aan een boom gerammeld en is er iets uit gevallen. Rotte appels kunnen soms langer blijven hangen dan je zou wensen. Maar ook mijn woorden, zijn slechts woorden op papier Wat zijn ze waard? Anne zal ik er niet mee terugkrijgen.


Een persoonlijk verslag vanuit de familie van de nabestaanden en een True Crime boek geschreven door een journalist die terugzoekt in het verleden van de misdadiger. Ze delen het luiden van een noodklok om deze zaak niet in de vergetelheid te laten eindigen. Politici, hulpverleners en misdaadbestrijders zouden lering kunnen trekken uit de beschreven episoden in beide boeken. Tegelijkertijd kan het een 'eye opener' zijn voor de 'gewone' burger, die hoopt nooit de vreselijke tijd te hoeven doormaken van de nabestaanden van Anne Faber.

Ben jij van plan om een van deze boeken te gaan lezen of heb je dit misschien al gedaan? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

De top 3

  1. Jas van belofte - Jan Siebelink
  2. De zeven zussen - Lucinda Riley
  3. Kom je spelen? - M.J. Arlidge

 

Naar de Hebban Rank

 

Over de Hebban Rank

Een belangrijke indicator voor de populariteit van een boek op Hebban is de Hebban Rank. Deze boekenpopulariteitslijst wordt dagelijks ververst op basis van de statistische gegevens van Hebban (o.a. bezoekersaantallen, recensies en boekenplank-updates) en geeft een overzicht van de boeken met de meeste ‘activiteit’ op Hebban. Via de ‘Rank Historie’ knop en een link op de boekdetailpagina vind je de ontwikkeling van de populariteit van het betreffende boek. | www.hebban.nl/rank Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Rank: recente titels over de zaak Anne Faber

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken