Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Rank: we willen allemaal naar Doggerland

door Hebban Crew 2 reacties
Een mysterieus uitgestrekt gebied tussen Engeland en continentaal Europa dat bij een lage zeespiegel zich openbaarde. Dit is Doggerland. Een gebied dat in het licht van de aanstaande Brexit ineens bij veel schrijvers de aandacht trekt. In de Hebban Rank vinden we de thriller 'Doggerland - Misleiding' op plek 31 en de roman 'Doggerland' op plek 278.

Doggerland, ook wel het verdwenen land in de Noordzee genoemd. Tijdens de laatste ijstijd, toen de zeespiegel veel lager was, vormde Doggerland een brug tussen Groot-Brittannie en het vaste land van Europa. Nadat 20.000 jaar geleden de zeespiegel begon te stijgen liep het gebied van de Doggersbank langzaam onder water. Het woord 'dogger' is afgeleid van een oud-Nederlands woord. De betekenis van dat woord is vissersboot, bedoeld voor de vangst van kabeljauw.

Reden voor schrijvers om zich te verdiepen in dit raadselachtige stukje land. De Zweedse schrijfster Maria Adolfsson is een van de mensen die gefascineerd raakte door het het fenomeen. Onlangs verscheen in het Nederlands het eerste deel van haar Doggerland-reeks getiteld Misleiding. Haar reeks wordt vertaald in 18 verschillende talen en ze verkocht alleen in haar thuisland al 50.000 exemplaren van het eerste deel. De Zweedse critici benadrukten dat juist de setting van haar boeken de spannende verhalen uniek maken. Skånska Dagbladet schrijft zelfs dat 'het de beste Zweedse thriller sinds tijden is'. Uitgeverij Luitingh Sijthoff heeft de overige delen aangekocht en zal deze publiceren in 2020 en 2021.

Debutant Ben Smith schetst in zijn roman Doggerland een toekomstig scenario van een windmolenpark dat zich uitstrekt over de Noordzee. Volgens uitgeverij Atlas Contact 'een hypnotiserend, weemoedig verhaal over eenzaamheid en hoop, natuur en overleven'. In een interview met een Engelse website legt de auteur uit dat het landschap voor hem een van de belangrijkste details was in zijn verhaal en dat de personages stiekem op de tweede plaats kwamen. ''The history of Doggerland also shaped the novel’s narrative arc,' legt Smith uit in het interview. 

Komt een van deze boeken op jouw wil ik lezen-lijstje? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

De top 3

  1. Kom je spelen? - M.J. Arlidge
  2. De zeven zussen - Lucinda Riley
  3. Jas van belofte - Jan Siebelink

 

Naar de Hebban Rank

 

Over de Hebban Rank

Een belangrijke indicator voor de populariteit van een boek op Hebban is de Hebban Rank. Deze boekenpopulariteitslijst wordt dagelijks ververst op basis van de statistische gegevens van Hebban (o.a. bezoekersaantallen, recensies en boekenplank-updates) en geeft een overzicht van de boeken met de meeste ‘activiteit’ op Hebban. Via de ‘Rank Historie’ knop en een link op de boekdetailpagina vind je de ontwikkeling van de populariteit van het betreffende boek. | www.hebban.nl/rank Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Rank: we willen allemaal naar Doggerland

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken