Hebban vandaag

Community /

De Hebban Read-a-thon van de herfst van 2021

door Hebban Crew 68 reacties
Ben jij een trouw aanhanger van de Hebban Read-a-thon of wordt dit je eerste keer? Vandaag start de vierde en laatste Hebban Read-a-thon van 2021. Sluit je deuren, stook je verwarming op, zet een heerlijk (kerst)muziekje op, pak je pumpkin spice erbij en vergeet vooral die enorme boekenstapel niet. Het is tijd om te lezen, en jij doet met ons mee!

De klok gaat dit weekend achteruit en de wintertijd gaat in. Een echt teken dat de herfst in volle gang is en de winter eraan komt, met die heerlijke Sinterklaas- en Kersttijd. We mogen bovendien weer zonder anderhalvemeter-regel naar evenementen, en dat betekent dat onze sociale kalender voller en voller wordt de komende weken. Een mooi moment om even pas op de plaats te maken en te genieten van de rust en stilte die een heerlijk leesweekend met zich meebrengt. Geniet ervan, want het zal wel tot januari duren voor je weer zo'n weekend kunt plannen.

Wat is de Hebban Read-a-thon?

Een read-a-thon is een vooraf afgesproken periode die je volledig besteedt aan lezen. Dat kun je alleen doen, of samen met anderen. De regels zijn simpel: je mag je boek alleen neerleggen om te eten, te slapen en naar de wc te gaan. De Hebban Read-a-thon duurt een heel weekend, van vrijdag tot en met zondag, maar jij bepaalt je eigen leesritme. Doe jij liever alleen een middag mee met dat ene boek dat nog uit moet? Dat kan! En natuurlijk mag je er ook driedaags festijn van maken waarin een hele stapel gelezen wordt.

Tijdens de Hebban Read-a-thon kun je online ook de voortgang van anderen volgen. Via de hashtag #hebbanreadathon delen de deelnemers hun leesplannen, plaatsen ze hun boekenstapel en vertellen ze over hun ervaringen. Let wel op dat je niet te veel op je telefoon zit, want het is natuurlijk de bedoeling dat je lekker doorleest!

Samen lezen

Ben je benieuwd hoe dat gaat, zo'n #hebbanreadathon? Hieronder vind je inspirerende posts van de vorige drie Hebban Read-a-thons. Klik op de afbeeldingen om naar het bijbehorende Instagram-account te gaan.

5 tips voor een geslaagde Read-a-thon

1

Zoek je leesstapel uit

Begin alvast met de voorpret door na te denken over welke boeken je wilt lezen. Is dat een hele dikke pil waar je jezelf nooit tijd voor gunt? Of die klassieker die je al zo lang aankijkt, maar die je toch steeds weer even laat liggen? Of je allernieuwste aanwinst uit de boekhandel of bibliotheek, waarvan je niet kunt wachten erin te beginnen? Of dat geliefde boek waar je zo van houdt en dat je eindelijk weer eens wilt herlezen? Of... er is zoveel keus!

Jij bepaalt helemaal zelf wat je wilt lezen en natuurlijk ook hoeveel je wilt lezen. Het varieert van een enorme stapel tot een enkel boek, en hangt natuurlijk ook af van het aantal uren dat je meedoet aan de Hebban Reading Challenge. Misschien wil je jezelf wel uitdagen en maakt het niet uit dat je je doel niet haalt. Andere mensen hebben liever toch een behapbaar plan. Het is helemaal aan jou.

2

Kies voor jezelf

Denk niet meteen, oei, wat klinkt dat egoïstisch! Tijd nemen voor jezelf is ontzettend belangrijk. Je gunt de mensen om je heen genoeg ontspanning en ruimte voor inspiratie en groei – waarom jezelf dan niet? Lezen zorgt ervoor dat je even helemaal terug kunt gaan naar jezelf en je af kunt sluiten van de hectiek van alle dag. Zo sta je sterker in het leven, en van boeken leer je ook nog eens veel. Laat je niet verleiden tot de denkfout dat lezen 'niks doen' betekent en bovendien... wat is er mis met niks doen? De boog kan niet altijd gespannen zijn, en van lezen word je echt een leuker mens.

Hang dus dat 'Niet storen!'-bordje op, zorg dat de kinderen genoeg gegeten en gedronken hebben, de hond naar buiten is geweest en je lief een middagje of avondje buiten de deur besteedt. Dat schoonmaken komt later wel weer, en je boodschappen kun je ook laten bezorgen.

3

Maak een fijn leesplekje klaar

Een goed begin is het halve werk. Niemand wil vijf minuten in een leesmarathon alweer opstaan omdat ze de thee en koekjes zijn vergeten. Kies jouw leesplek uit; hier kun je makkelijk een paar uur doorbrengen zonder dat je morgen niet meer rechtop kunt staan van de stijve spieren. Leg er voor de zekerheid extra kussens en een dekentje bij. Zet een tafeltje bij de hand en zet daarop een dampende pot thee of koffie en een fijne grote mok. Laat ook genoeg ruimte over voor koekjes, chips, drop, zoutjes en allerlei ander lekkers. En misschien een fijne geurkaars erbij? Denk voor dit onderdeel vooral aan een (boek)draak die zijn of haar (lees)schatten om zich heen verzameld.

4

Blijf gemotiveerd

Een heel weekend lezen is natuurlijk best wel een uitputtingsslag, hoe leuk we lezen ook vinden. Heb je net een boek uit en begint je rug te protesteren of gaan je ogen wateren van al die lettertjes? Snuif de buitenlucht op en maak een korte wandeling (vergeet de hond niet mee te nemen, die wil vast ook). Of neem een verfrissende douche. Heb je geen plezier meer in het boek dat je leest? Wissel het om voor een ander exemplaar! De enige regel die geldt tijdens de Hebban Read-a-thon is dat je plezier hebt in het lezen, en die mag je absoluut niet overtreden.

5

Deel je boekenliefde

Het is heerlijk om met andere mensen te kunnen praten over boeken, vinden jullie ook niet? Ervaringen uitwisselen, meningen delen, discussies voeren... dankzij sociale media is iedereen direct dicht bij je – en toch ook weer ver genoeg weg om er afstand van te nemen als je verder wilt lezen. We noemden hierboven de hashtag #hebbanreadathon al, en dat is een echte aanrader tijdens een leesweekend. Het geeft inspiratie wat betreft de boeken die je kunt lezen, het enthousiasme werkt heel aanstekelijk en je kunt tips uitwisselen om jouw Hebban Read-a-thon zo verrukkelijk mogelijk te maken. Bovendien worden anderen weer meegesleept door jouw activiteit.

Er is niets zo fijn als weten dat heel wat mensen in Nederland en België tegelijkertijd bezig zijn met hun boekenstapels. Zo ben je lekker alleen thuis, maar staat er toch een hele grote vriendengroep om je heen. En wie weet, misschien krijg je zo de smaak te pakken dat je de volgende Hebban Read-a-thon samen met je partner, een vriend(in) of met je kinderen samen gaat lezen.

Welke boeken ga jij lezen tijdens de Hebban Read-a-thon?Over de auteur

Hebban Crew

2211 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Read-a-thon van de herfst van 2021

 


Gesponsorde boeken