Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

De Hebban Read-a-thon van de zomer van 2021

door Hebban Crew 41 reacties
Heb jij al eens meegedaan aan de Hebban Read-a-thon? Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 25 juli organiseren we de leukste leesmarathon van Nederland en België alweer voor de derde keer dit jaar. Geef niet thuis bij vrienden en familie, verzamel een mooie stapel boeken en installeer je op je favoriete leesplek. Jij doet namelijk mee!

Het leven begint weer voorzichtig normale vormen aan te nemen. We denken eraan terug te keren naar kantoor, zien weer vrienden en gaan weer naar winkels. Dat betekent minder tijd thuis, en automatisch ook minder tijd om te lezen. Toch is het enorm belangrijk daar tijd voor te blijven maken. Lezen ontspant; het is de ultieme vorm van zelfzorg. Ongemerkt maak je jezelf namelijk ook slimmer en empathischer. Uitstekende redenen om je dagelijkse leesuurtje te blijven inplannen.

Een weekend lang

Betrap je jezelf erop dat je weer te weinig leest en wil je de schade inhalen? Tijdens de Hebban Read-a-thon organiseren we een heel weekend lang leesplezier. Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 25 juli delen we onze leesstapels én leesvorderingen op sociale media. Zo voel je je gesteund door andere lezers die tegelijkertijd met jou bezig zijn in hun boeken, en doe je nieuwe tips op. Voel jij de motivatie al door je aderen stromen?

Wat is de Hebban read-a-thon?

Een read-a-thon is een vooraf (met jezelf of anderen) afgesproken periode die je volledig besteedt aan lezen. De enige redenen om je boek neer te leggen zijn: eten, slapen en naar de wc gaan. Je kunt een read-a-thon samen met vrienden houden of online volgen, zoals met de Hebban Read-a-thon. Via de hashtag #hebbanreadathon vind je anderen die meelezen, neem je een kijkje in hun boekenstapels en lees je over hun ervaringen. Let wel op; je hoort meer te lezen dan op je telefoon te zitten!

De Lekker Lezen Challenge

Heb je toch nog wat meer motivatie nodig? De stok achter jouw deur is de Lekker Lezen Challenge van Hebban: lees deze zomer drie boeken. Bij deelname maak je tot en met zondag 25 juli dagelijks kans op een Boekenbon van € 20! Omdat dit het laatste weekend is waarin je mee kunt doen met de actie, is het Hebban Read-a-thon weekend dé kans om die drie boeken af te tikken. Dan maak je ook nog eens kans op een boekenpakket.

5 tips voor een geslaagde read-a-thon

1

Kies je boeken

De overweldigende keuze van je boekenkast of het aanbod op de website van je lokale boekhandel of bibliotheek kan... nou ja, overweldigend zijn. Daarom is het zo handig om tegelijkertijd mee te doen aan de Lekker Lezen Challenge. Dan ga je in elk geval voor drie boeken, en het is leuk om dan bijvoorbeeld binnen een thema te zoeken. Zoals drie klassiekers, drie kinderboeken, drie oude favorieten of drie splinternieuwe aanwinsten. Drie boeken die groen zijn, blauw zijn, roze zijn... Of misschien wil je er toch echt wel meer en kies je voor drie trilogieën – je kunt echt alle kanten op. Het moet er vooral voor zorgen dat jij ontzettend veel zin krijgt in lezen.

2

Bepaal wanneer je gaat lezen

Bij de Hebban Read-a-thon bepaal je zelf wanneer je dit weekend gaat lezen. Natuurlijk kun je jezelf een heel weekend opsluiten en echt elk uur van de dag lezen, maar je kunt ook gerichte 'leesmomenten' aanwijzen. Een hond die heel nodig naar buiten moet, een kind dat graag wil eten of een werkdienst laten zich nu eenmaal niet zo makkelijk vermurwen met de woorden 'alleen nog even deze bladzijde'. Wil je toch graag je weekend in het teken van de Hebban Read-a-thon laten staan? Zorg er dan voor dat je op jouw gekozen leesmomenten echt tijd voor jezelf pakt en je door niemand laat storen.

3

Richt je leesplek in

Dit is een van de leukste dingen om te doen als voorbereiding op de Hebban Read-a-thon: de voorpret kan beginnen. Heb je een favoriete leesplek zoals je bed, de bank of een speciale leesstoel? Misschien lees je met dit zomerse weer het liefst buiten? Richt je plek in voor je gaat beginnen. Leg lekkere kussens neer, zorg voor verkoeling via een iced drankje of voetenbadje. En houd een tafeltje binnen handbereik dat groot genoeg is voor een uitbundige schaal met koekjes, chips en ander lekkers. Je bent een echte read-a-thon kampioen als je erin slaagt het hele weekend alléén op te staan omdat je naar de wc moet.

4

Kies voor jezelf

Maak bewust de keuze om dit weekend aan jezelf te denken. Je leesliefde mag heus wel voorrang krijgen, want het heeft enorm veel bewezen psychologische voordelen te ontspannen met een goed boek. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen of stiekem voor te doen. Probeer het maar eens: vertel iemand over jouw leesplannen. Vertel dat je de bel eruit gaat trekken, de stapel al klaar hebt staan en er ont-zet-tend veel zin in hebt. Het antwoord dat je dan zeer waarschijnlijk krijgt is: 'Wat heerlijk, ik ben jaloers!' Voor jezelf zorgen mag je gewoon van de daken schreeuwen. Wie weet volgen anderen binnenkort jouw lichtende voorbeeld.

5

Hou die motivatie vast

Een heel weekend lezen, misschien ben je wel bang dat je daar de innerlijke motivatie niet voor hebt. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn. Heb je net een boek gelezen en beginnen je ogen te wateren? Ga wat frisse buitenlucht opsnuiven en een korte wandeling maken. Zit je vast in je boek en wordt het onderwerp je wat te veel? Switch! Pak een ander uitgekozen boek op of ga zelfs buiten je stapel om en kies voor de waan van het moment. Heb je wat te lang in dezelfde houding gehangen en krijg je spierkramp of een stijve nek? Neem een heerlijke douche of doe een dutje. Gegarandeerd kun je daarna weer heerlijk in je boek duiken.

De Lekker Lezen Weken

Lekker lezen, dat doe je in de zomer! Laat je inspireren, zak vervolgens lui onderuit op je strandbedje of tuinstoel en laat je meevoeren naar verre of historische bestemmingen. De Lekker Lezen Weken vieren we van 5 t/m 25 juli.

Meer lekker lezen leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2484 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Read-a-thon van de zomer van 2021