Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Reading Challenge 2016 is begonnen

2.369 lezers en 105.085 voorgenomen boeken. Het is een momentopname (van zondagavond) die het succes illustreert van de Hebban Reading Challenge. Het belooft een mooi leesjaar te worden: 2016 - het Jaar van het Boek.

De Hebban Reading Challenge is zeker geen wedstrijd, maar wel een mooie stok achter de deur om een van je voornemens in het nieuwe jaar - meer boeken lezen - in de praktijk te brengen. En Hebban en honderden andere lezers helpen je daarbij!  In vijftig leescategorieën bieden we inspiratie en leestips. De categorieën kunnen gebruikt worden voor de Challenge, maar dat is niet verplicht. 

'We proberen lezers uit te dagen om ook eens nieuwe dingen te proberen', aldus Challenge-coördinator Debbie van der Zande, die naast de vijftig categorieën, inmiddels ook een handvol jokercategorieën in het leven heeft geroepen. 'Het is fantastisch om te zien hoe een grote groep lezers niet alleen elkaar, maar ook ons inspireert om extra categorieën toe te voegen en samen op de leukste manier met lezen en boeken bezig te zijn.' 

Onder de leescategorieën vind je bijvoorbeeld Verboden of verbannen boekenBoeken met een ongelukkig eindeJeugdklassiekers en Boeken met een enorm lange titel. Als jokercategorie is de Schwob-bibliotheek toegevoegd, met internationale (onontdekte) klassiekers en voor de avontuurlijke lezers de categorie Lees een boek uit een minibieb 

Een overzicht van alle categorieën en de bijdragen van redactie en lezers vind je op de speciale Hebban Reading Challenge 2016 Page op Hebban.

 

Doe eens gek, maak van lezen een uitdaging

Onder de titel Doe eens gek, maak van lezen een uitdaging werd afgelopen zaterdag o.a. in AD Magazine aandacht besteed aan de opmars van Reading Challenges. Een fragment: 

'Leesuitdagingen' zijn er in soorten en maten. Sommigen streven ernaar véél boeken te lezen, anderen vinden het vooral avontuurlijk om eens buiten hun comfort- zone te treden door andere boeken te lezen dan gewoonlijk. In hun lijst staat bijvoorbeeld 'een boek uit mijn geboortejaar', 'een boek dat slechte recensies kreeg' of 'een boek met een titel met een naam erin'. Wie voorbeelden zoekt, kan inspiratie vinden bij boekenwebsite hebban.nl, die dit jaar voor het eerst een reading challenge organiseert. ,,Het blijkt een schot in de roos,'' meldt hoofdredacteur Sander Verheijen. ,,We zijn in de eerste week van december begonnen met de inschrijvingen en hadden in krap een week al meer dan duizend deelnemers. Opvallend genoeg zien we dat ook veel lezers die gewoonlijk veel minder lezen meedoen. Waarschijnlijk als mooie stok achter de deur om te doen wat veel bezoekers aan onze website willen: meer lezen.'' Lees het volledige artikel op Blendle.

 

#challengeselfie

Inmiddels hebben we er heel veel voorbij zien komen: 'challengeselfies'. Begonnen als geintje bij de kick off van de Challenge op 1 januari, maar omdat het zo vreselijk leuk was om al die boeken en toegewijde lezers langs te zien komen op Twitter en Facebook, blijven we daar gewoon mee doorgaan! Pak jij een nieuw boek op voor je Challenge of sla je er juist een dicht? Vind je in de boekhandel of in de bibliotheek een passend boek? Maak een foto van het boek, of van je leesplekje met het boek, of van de wijn die je net op het boek morste (niet doen!) en zet die op de social media met hashtag #hrc2016. Het hoeft geen selfie te zijn, al zijn die halve hoofdjes verstopt achter boeken wel erg leuk! Voor het Jaar van het Boek zou het wel erg tof zijn als de Hebban Reading Challenge aantoont dat lezende mensen wel degelijk in het straatbeeld te vinden zijn. Lezen is geweldig! is onze boodschap. 

 

Jouw leesuitdaging kan vandaag nog beginnen

Als je een Hebban-account hebt, is het starten van een Challenge kinderspel. Surf naar www.hebban.nl/challenge en voer het aantal boeken in dat jij wilt lezen in 2016. Klik op 'bevestigen' en jouw leesuitdaging is geregistreerd. Je kunt gedurende het jaar het aantal bijstellen. Vervolgens kun je boeken toevoegen aan je 'wil ik lezen' lijst en koppelen aan jouw persoonlijke challenge. Heb je het boek uit, dan wijzig je de status van het boek van 'wil ik lezen' naar 'gelezen'. Op je persoonlijke Challenge-pagina zie je je vorderingen, de lijst van boeken die je nog wilt lezen en die je gelezen hebt. 

Start vandaag nog jouw challenge! 

 Over de auteur

Hebban Reading Challenge

195 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Reading Challenge 2016 is begonnen

 

Gesponsorde boeken