Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Fataal verlangen'

En weer is in Amsterdam een nieuwe speurder opgestaan en hij heet geen Baantjer. Nee, burgemeester Eberhard van der Laan mag zich zeer gelukkig prijzen dat hij Suze van Baarle in zijn politiekorps heeft. Met deze hardwerkende vrouw, die meestal haar job net iets meer prioriteit geeft dan haar huisgezin, is het geen wonder dat de criminaliteit in de Nederlandse hoofdstad daalt. Zelfs de geestelijke vader van Suze, Liz Brouwer mag trots zijn op zo’n protagonist.

SarahNoa is in ieder geval ‘benieuwd wat de ontwikkelingen zijn in het leven van Suze en haar gezin en haar team’. En bren80 mijmert: ‘Einde komt in zicht. Inmiddels bij hst. 49. Spanning zit er goed in. Gebeurt veel en ik heb geen flauw idee hoe het einde zal verlopen’. En ja, dit gaat over deel twee, Fataal verlangen. En de auteur kan bij Chantalh helemaal niet meer stuk: ‘Sta ik daar opeens tijdens de Literaire Thrillersalon van afgelopen zondag zomaar naast Liz Brouwer. Wat leuk. Ik had net nog in de tram in haar boek gelezen. Ze heeft het meteen voor me gesigneerd. Wat een spontane, leuke vrouw is zij. En schrijven dat ze kan.’

‘Er is aan mijn verwachting ruimschoots voldaan!’ roept jacolien tevreden uit. ‘Ben daarom zeer benieuwd naar boek nummer 3’ en jacolien wordt op haar wenken bediend want deel 3, Noodlottige berekening, ligt in de boekwinkel. En Snowdrop: ‘Het boek is realistisch, vernuftig. De fijne schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek vlot leest’. En mocht Nadine de boeken van Liz Brouwer omschrijven dan komen bij haar de volgende termen op: ‘detective, vlot, goed plot, korte hoofdstukken, prettige schrijfstijl’.

Zo door de meningen en beoordelingen van de leesclub lopende, valt op dat de ene na de andere lofzang is te lezen. Zolang het maar de binnenkant betreft. Want wat had ‘de club’ toch een afkeer voor de cover. ‘De cover trekt mij niet echt aan’ meldt Am87 en jacolien vindt hem ‘niet uitnodigend’. Bij ratzel kwam zelfs de gedachte ‘aan een soort wiskundeboek’ op. En ook lhilgers vindt: ‘Heel jammer dat de thriller zo'n saaie kaft heeft, het lijkt wel een studieboek voor school! De diamant op de voorzijde heeft wel betrekking op het verhaal maar ik zou het boek nooit in de winkel oppakken alleen op basis van de kaft’.

Maar omdat iedereen het toch vooral om de binnenkant gaat en geen van de zes onderdelen de cover benoemt, gaan we snel naar de beoordeling om daar vast te stellen ‘of er recht wordt gedaan’ aan het schrijftalent van Liz Brouwer.

Fataal verlangen
Wanneer in de Beethovenstraat in Amsterdam het ontzielde lichaam van een juwelier wordt gevonden, blijkt dat nog maar het begin te zijn van een reeks noodlottige voorvallen rond het juweliersbedrijf van de gebroeders Van der Greep. De betrokkenheid van een pastoor en Oost-Europese connecties dwingen Suze van Baarle en haar rechercheteam om op diplomatieke wijze aan het werk te gaan. Gebeurtenissen uit het verleden brengen langzaam maar zeker de ontluisterende waarheid van het heden aan het licht...

Liz Brouwer
Liz Brouwer werkt dagelijks met zelfstandige ondernemers en ondernemers in het MKB en koos er daarom ook bewust voor om haar literaire thrillers bij een kleine uitgeverij, H&G Uitgeverij, onder te brengen. Ze is geboren en getogen in Amsterdam en deze (multi)culturele stad heeft haar de verhalen min of meer aangereikt. Liz is lid van tot het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs.

H&G Uitgeverij stelt ter kennismaking met de Amsterdamse rechercheur Suze van Baarle 10 exemplaren van haar debuut Een beestachtig verbond en 10 exemplaren van Fataal verlangen voor de Crimezone leesclub beschikbaar. Beide delen worden achtereenvolgens door de deelnemers gelezen waarna het debuut beknopt, en Fataal verlangen uitgebreid in de leesclub wordt besproken.

Liz Brouwer zal aan deze leesclub deelnemen.

Wat vindt Liz Brouwer van deze leesclub?
Mijn ervaring met de leesclub van Hebban. Allereerst vond ik het best spannend dat mijn boeken niet alleen in een leesclub gelezen en besproken zouden gaan worden maar dat de reacties daarop ook meteen online voor iedereen te zien zouden zijn. Dat voelt toch net even anders dan een bespreking ‘binnenskamers’.

Maar toen ik de eerste aanmeldingen binnen zag komen kreeg ik er direct al plezier in. De lezers van Hebban houden van boeken, dat hebben we met elkaar gemeenschappelijk en ze mogen daar uiteraard best kritisch in zijn. Het viel me meteen op dat ze open staan voor een onbekende schrijver, zoals ik in feite ben, en dus niet alleen gaan voor de meer gevestigde namen. Leuk! Anders heb je het als nieuwkomer op dit gebied best moeilijk want het aanbod is groot.

Vervolgens werden er boeken verloot en ging het lezen beginnen. Er kwamen reacties, recensies en vragen. Als schrijver is het een apart gevoel dat anderen vragen over jouw hoofdpersonen gaan stellen. Door na te moeten denken over de antwoorden gaan deze hoofdpersonen dan ook weer nog meer voor jezelf leven. Of dat er in een recensie wordt gezet: die Stijn mag wel wat meer pit gaan krijgen.

Daar denk ik dan zeker over na. Ik ben sowieso blij geweest met alle reacties en de moeite die de lezers daarvoor genomen hebben. Al met al, een hele leuke ervaring! Ik hoop dat ook nieuwe delen van de Suze van Baarle reeks in de Hebban leesclub terecht mogen komen.

Getekend: Liz Brouwer

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Ratzel (48 jaar), MajootjeV (39 jaar), Snowdrop (31 jaar), duiveltje (42 jaar), bren80 (34 jaar), lhilgers (39 jaar), Chantalh (46 jaar), Nadine (34 jaar), jacolien (55 jaar), SarahNoa (48 jaar)

Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
Am87 (27 jaar)

Voor het lezen:
lhilgers:
Heel jammer dat de thriller zo'n saaie kaft heeft, het lijkt wel een studieboek voor school! De diamant op de voorzijde heeft wel betrekking op het verhaal, maar ik zou het boek alleen op basis van de kaft nooit oppakken in de winkel.

SarahNoa:
Ik verwacht wel wat van het boek, want ik vond Een beestachtig verbond (deel 1) echt goed. Het is in ieder geval lekker dik en ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen in het leven van Suze, haar gezin en haar team.

ratzel:
In eerste instantie dacht ik echt aan een soort wiskunde boek ... Geen goede buitenkant. Maar wat telt is de binnenkant, dus het verhaal. Een beestachtig verbond was spannend, ik ben dan ook heel benieuwd naar dit tweede deel. De titel zegt al veel: Fataal verlangen.

jacolien:
De cover heeft iets meer kleur dan die van deel 1, maar echt uitnodigend is hij niet. De diamant met zijn scherpe punt is een perfect moordwapen! Ik verwacht weer een boek met verschillende personages en verhaallijnen die samenvloeien, lekker vlot geschreven en waar je toch wel eventjes je gedachten bij moet houden.

Am87:
De cover trekt mij niet aan, zou ik ook niet direct als thriller/detective aanmerken. De auteur is mij totaal onbekend. Ik heb het eerste deel niet gelezen en ben benieuwd of ik niks mis.

Tijdens het lezen:
duiveltje:
Dit is een boek dat je heel de dag bezighoudt, zelfs als je niet aan het lezen bent. De cover trekt op niets, maar de inhoud is des te beter. Ik heb een onweerstaanbare drang om verder te lezen.

bren80:
Er gebeurt veel en ik heb geen flauw idee hoe het einde zal verlopen.

Am87:
Ben ondertussen over de helft. Het boek leest fijn, is niet super spannend, maar onderhoudend en met leuke personages. Ik heb deel 1 niet gelezen, maar kan niet zeggen dat ik iets mis of dat er iets onduidelijk is. Deel 2 kan dus makkelijk los gelezen worden.

MajootjeV:
Ik had de boeken van Liz Brouwer puur op de covers nooit uitgezocht om te gaan lezen, maar ben nu toch wel benieuwd naar deel 3.

Chantalh:
Het boek is enorm spannend en vlot geschreven. Ik heb het nu bijna uit en ben heel benieuwd hoe het allemaal in elkaar zit. Gauw verder lezen. lezen:

Na het lezen:
Snowdrop:
Ik had een soortgelijk boek als Een beestachtig verbond verwacht. Voordat ik dat boek las, had ik niet van deze auteur gehoord. Steeds meer puzzelstukjes vallen op zijn plaats wanneer het verhaal vordert, op deze manier wordt de plot beetje bij beetje ontrafeld. Verrassend einde, dan kom je er pas achter hoe de vork in de steel zit. Fijn geschreven, al moet je wel je gedachten erbij houden om alle personages een plekje te geven. Het boek is realistisch, vernuftig.
Puntenwaardering: 6,8

Nadine:
Liz Brouwer weet de plot goed op te bouwen en af te ronden. Gedoseerd komen we steeds meer te weten, maar pas op het laatste moment kun je als lezer echt zeker zijn van je zaak. Ik vind het altijd fijn om op het verkeerde been gezet te worden, wat voor een ervaren thrillerlezer zoals ik lang niet altijd meer het geval is. Liz Brouwer laat meerdere mensen verdacht lijken, waardoor het gissen blijft. Als ik haar boeken zou moeten omschrijven komen de volgende termen in mij op: detective, vlot, goed plot, korte hoofdstukken, prettige schrijfstijl.
Puntenwaardering: 7,2

duiveltje:
Het verhaal zit goed in elkaar, naarmate het verhaal vordert krijg je steeds maar antwoorden op je vragen. Liz Brouwers schrijfstijl is prettig om te lezen. Elk boek is uniek en weer anders geschreven, iedere schrijver heeft een eigen stijl. Fataal verlangen is vlot en goed leesbaar, zonder een hoop moeilijke woorden waar je een woordenboek voor nodig hebt.
Puntenwaardering: 7,5

MajootjeV:
Het was een aardig boek, las makkelijk weg, maar ik zat er niet helemaal in (soms heb je dat met een boek). Mijn volle aandacht had het niet. Korte hoofdstukken vind ik fijn, als het maar niet van de hak op de tak gaat. Ik ben tevreden en vind deel 2 veel beter dan deel 1. Een goed verhaal.
Puntenwaardering: 6,2.

lhilgers:
Je kunt dit boek maar moeilijk wegleggen, het blijft tot het eind spannend hoe het werkelijk in elkaar zit. Een goede spanningslijn, korte hoofdstukken, dat zorgt ervoor dat je graag wilt doorlezen. De schrijfstijl van Liz Brouwer is heel prettig. Ik ben heel tevreden, het is een mooi compact verhaal. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats, vooral de familiebanden en -belangen worden steeds duidelijker. Erg leuk om te lezen hoe Suze en haar team langzaam door de zwijgzame verdachten heenprikken.
Puntenwaardering: 7,4

LEESCLUB RAPPORT 'Fataal verlangen'

Spanning 6,6
Plot 7,8
Leesplezier 7,7
Schrijfstijl 8,0
Originaliteit 7,5
Psychologie 6,9
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,4

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.Over de auteur

Cees van Rhienen

313 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Fataal verlangen'

 

Gerelateerd

Over

Liz Brouwer

Liz Brouwer

Over mij: naast mijn schrijfwerk, wat altijd een grote passie van me is geweest,...