Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Hemel boven Londen'

door Cees van Rhienen 1 reactie
Deze leesclub heeft een speciaal tintje. Het is de eerste leesclub, na een lange reeks van meer dan 130 leesclubs op het Hebban forum, die op de site Hebban.nl gaat draaien. Voor deze speciale gelegenheid heeft uitgeverij De Geus niet de gebruikelijke 15 maar 50 leesexemplaren beschikbaar gesteld.

Wat waren de fans van Håkan Nesser enthousiast. Met de serie rond commissaris Van Veeteren en later met inspecteur Barbarotti heeft de Zweedse misdaadauteur grote roem vergaard. Dus toen de Crimezone leesclub van het forum naar de site verhuisde om daar als Thriller leesclub minstens even succesvol te zijn, moest de eerste leesclub wel een speciaal tintje krijgen. En uitgeverij De Geus wilde daar wel een leuk steentje aan bij dragen. In plaats van de gebruikelijke 15 exemplaren stelde zij voor deze speciale leesclub 50 exemplaren beschikbaar. Dus een groot aantal Nesser-fans plus een aantal kennismakers kregen een uitgelezen kans om deel te nemen. Met maar liefst 139 aanmeldingen bleek de belangstelling boven verwachting groot te zijn.

En inderdaad waren Van Veeteren en Barbarotti voor de Nesser-fans de grootste reden voor aanmelding en de andere partij waren de lezers die veel van hem hadden gehoord en dit als mooie aanleiding zagen om kennis te maken met zijn verhalen. Maar de uitgever liet wel op voorhand even weten dat Hemel boven Londen wel anders is dan we van Nesser gewend zijn. De redactie van de leesclub is even benieuwd als de lezers inmiddels zijn geworden.

Kreten als ‘psychologische diepgang, subliem uitgewerkte karakters, gekoppeld aan een boeiend verhaal’, van GuyD en ‘tot nu toe heb ik zijn werk altijd goed gevonden. De verwachting is dat dit weer een bloedstollende thriller zal zijn’, van Wendy Koedoot, geeft de verwachtingen wel een beetje weer en die zijn best wel hoog te noemen. En nu maar hopen dat er geen teleurstellende berichten gaan volgen…

Voor veravb zijn de eerste honderd pagina’s ‘wel spannend zonder dat er veel is gebeurd, buiten het neerzetten van de karakters’. ‘Ik ben nog niet zo heel ver, het is zeker nog niet spannend maar wel mysterieus en het leest aardig lekker weg’, laat EliJos de andere medelezers weten. Nathalie Vercammen moest in het begin wennen aan de verschillende personages en heden en verleden. En Bianca Rebel is ook heel duidelijk: ‘Het leest inderdaad als een roman, maar het is wel spannend omdat je weet dat er iets spannends gaat gebeuren’.

Mag de redactie al voorzichtig uitspreken dat Van Veeteren en Barbarotti node worden gemist? We gaan het snel weten.

Laten we eens naar Wendy Koedoot luisteren: ‘Ik ben totaal niet tevreden, dit is geen thriller, zet dat er dan ook niet op. Dan had ik hem niet gaan lezen’. En Kirsten Schmidt roept uit: ‘Ben zeer tevreden al had ik aan de andere kant toch ook wel iets anders verwacht. Een flitsende thriller vind ik het inderdaad niet’. Ook Heidi de Jonge had woorden van dezelfde strekking: ‘Ik vond het boek op geen enkel moment boeiend’. Zelfs Nicole van Boxelaere is door Hemel boven Londen niet uit haar leesdip gehaald. Maar Wout Zeefat laat weten ‘wel tevreden te zijn over het boek’. Terwijl Joop Hazenbroek toch wel twijfels heeft bij de aanduiding ‘thriller’. Voor Frans Pennings geldt: ‘Het was een boeiend verhaal met een teleurstellend einde. Teleurstellend einde en wazige rol van Lars Gustav Selen’.

Van deze teleurstellingen moet iets zichtbaar zijn in de beoordelingen dus laten we snel gaan lezen hoe dit verder verloopt...

Hemel boven Londen
De zeer vermogende Leonard Vermin heeft nog maar een paar weken te leven. Met zijn partner Maud is hij in Londen voor een afscheidsetentje waarvoor ook Mauds kinderen zijn uitgenodigd. Hoewel het etentje bruut wordt onderbroken, lukt het Leonard uiteindelijk toch zijn testament voor te lezen, en daarmee verrast hij iedereen. Is Leonard wel wie hij zegt te zijn?

Håkan Nesser
Håkan Nesser is een Zweedse misdaadauteur. In de jaren ’90 werd hij bekend met de Commissaris Van Veeteren-reeks. In 2003 verscheen het laatste deel uit die serie. Ook schrijft Nesser de zeer succesvolle serie met inspecteur Barbarotti in de hoofdrol, waarvan in Nederland tot op heden ruim 75.000 exemplaren zijn verkocht. Het werk van Håkan Nesser is in Zweden verfilmd, wordt in meer dan 15 landen uitgegeven en daarmee is hij een van de meest succesvolle Zweedse misdaadschrijvers.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Lezer 1: Pytsje van der Veen, 53 jaar, Lezer 2: Annelies Tielen, 50 jaar, Lezer 3: Eline Huls, 21 jaar, Lezer 4: Riny van Wanrooij, 63 jaar, Lezer 5: Monica, 44 jaar, Lezer 6: aire, 57 jaar, Lezer 7: Lindsai Callens, 29 jaar, Lezer 8: Mieke Labaere, 50 jaar, Lezer 9: Linda Loeven, 51 jaar, Lezer 10: Liane van Oosterhout, 41 jaar, Lezer 11: Herman Nieuwenhuis, 52 jaar, Lezer 12: Kees van Duyn, 56 jaar, Lezer 13: Marian Bouwens, 34 jaar, Lezer 14: Kirsten Schmidt, 39 jaar, Lezer 15: Denise van Luijk, 30 jaar, Lezer 16: Sabrina Hanenberg, 22 jaar, Lezer 17: LauraZbomb, 29 jaar, Lezer 18: Wendy Koedoot, 42 jaar, Lezer 19: Bianca Rebel, 43 jaar, Lezer 20: Roland Moerman, 46 jaar, Lezer 21: Rita de Meyer, 39 jaar, Lezer 22: Jan Koster, 54 jaar, Lezer 23: Tamara Adegeest, 36 jaar, Lezer 24: Geert Welleweerd, 54 jaar, Lezer 25: Joop Hazenbroek, 53 jaar, Lezer 26: Ina De Weger, 57 jaar, Lezer 27: Heide de Jonge, 34 jaar, Lezer 28: Hetty2501, 31 jaar, Lezer 29: Nynke Koenen, 38 jaar, Lezer 30: Yvonne Vogels, 29 jaar, Lezer 31: Marion Thomas, 39 jaar, Lezer 32: edakanja, 66 jaar, Lezer 33: Frans Pennings, 48 jaar, Lezer 34: ardenie, 57 jaar, Lezer 35: veravb, 48 jaar, Lezer 36: Wout Zeefat, 50 jaar, Lezer 37: Nathalie Vercammen, 43 jaar, Lezer 38: Linda Mastwijk, 51 jaar, Lezer 39: tilak, 42 jaar, Lezer 40: Els Baert, 44 jaar, Lezer 41: Nell Boersma, 63 jaar, Lezer 42: Stéfanie André, 27 jaar, Lezer 43: SAAPEN, 31 jaar, Lezer 44: EliJos, 41 jaar, Lezer 45: Guy Doms, 60 jaar, Lezer 46: Nicole van Boxelaere, 65 jaar, Lezer 47: Wendy van Lierop, 37 jaar, Lezer 48: Ellen Smid, 56 jaar, Lezer 49: Lenie Korbijn, 65 jaar, Lezer 50: Cees van Rhienen, 65 jaar

Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
Greet Braem (42 jaar), Chatlotte Veltman (53 jaar)

Voor het lezen:
edakanja:
De achterkant geeft summier iets over het verhaal prijs, wat ik prettig vind, want des te meer wil je het snel gaan lezen. Ik ben niet bekend met de auteur, maar verwacht spanning en een heel bijzonder verloop.

Herman Nieuwenhuis:
“Nesser overtreft zichzelf”, lees ik. Dat ga ik de komende tijd natuurlijk zelf ervaren. Ik verwacht het boek niet weg te kunnen leggen nadat ik erin begonnen ben.

nell boersma:
Sombere cover, maar zeker de achterkant maakt nieuwsgierig. Lekker dikke pil, 530 bladzijden! Ik hoop op een spannend boek.

Tamara Adegeest:
Ik heb nog nooit iets van deze auteur gelezen en het ligt ook buiten mijn comfortzone, maar ik ga de uitdaging aan en laat me verrassen.

hetty2501:
Ik ben een groot fan van Scandinavische schrijvers, daarom wil ik dit boek graag lezen. Ik laat me verrassen, dit is mijn eerste Nesser. Ik verwacht een verhaal met veel onverwachte wendingen. De tekst op de achterkant trekt mij heel erg aan, dus laat maar komen.

Tijdens het lezen:
Linda Loeven:
Ruim 80 bladzijden gelezen. De personages worden goed beschreven, het leest makkelijk. Leuk om tijdens een goed verhaal ook Londen een beetje te verkennen.

Annelies Tielen:
Iets over de helft komen een hoop verhaallijnen met opmerkelijke overeenkomsten samen, maar ik heb nog geen idee waar dit naartoe gaat. Helaas is het boek enigszins los gegaan, terwijl ik er toch echt zuinig mee omspring.

Stéfanie:
De eerste 70 bladzijden nu gelezen en het is een typisch Nesser-boek, vind ik. Geschreven als een roman, met de opbouwende spanning van een goede literaire thriller.

Kees van Duyn:
Op bladzijde 22 kwam ik een mooie beschrijving van een aanhanger van de Hare Krishna-beweging tegen: “Een sandaalprofeet met een lange baard en een blauwe John Lennon-bril in een naar paard ruikende kaftan ...”

Nathalie Vercammen:
Ik moest in het begin wennen aan de verschillende personages en het switchen tussen heden en verleden, maar intussen heb ik een goed beeld gekregen van het geheel. Håkan Nesser neemt de tijd, zodat de lezer de karakters leert kennen. Het is een boek waar je bij moet blijven.

Na het lezen:
Kirsten Schmidt:
Het verhaal was erg boeiend en bleef continu in mijn gedachten ronddwalen. Ben dan ook zeer tevreden, al had ik eigenlijk wel iets anders verwacht. Een flitsende thriller is het niet, wat ik overigens niet betreur.
Beoordeling: 7,7

Jan Koster:
Nesser neemt echt de tijd om zijn personages een smoel te geven, misschien vind ik dat uiteindelijk zelfs wel beter dan de plot zelf. Ik ben niet helemaal tevreden, de echte verrassing ontbrak. Nessers taalgebruik, zinsbouw en beeldspraken zijn van uitzonderlijke klasse.
Beoordeling: 7,8

marion thomas:
Dit boek is gebaseerd op meerdere verhaallijnen, die pas op het einde samen komen en zorgen voor de ontknoping. Ik had iets totaal anders verwacht, meer spanning. Het mooiste is het gedeelte waarin verteld wordt over het verleden van Leonard en waartoe hij allemaal bereid is voor een geliefde. Nu ik het boek uit heb, vraag ik me nog steeds af wat ik precies heb gelezen.
Beoordeling: 6,0.

Yvonne Vogels:
Het zijn nogal veel verschillende personages, dat maakt het verhaal soms lastig te volgen. Je moet er goed je aandacht bijhouden. Ik vind de schrijfstijl van Nesser langdradig, langzaam. Hij gebruikt veel moeilijke woorden, maar laat je wel helemaal inleven in de karakters of de omgeving die hij beschrijft.
Beoordeling: 5,5

Joop Hazenbroek:
Ik vind dit geen typische Scandinavische thriller en twijfel zeer aan de aanduiding thriller. Ik neig meer naar roman, maar geschreven door een auteur die gewend is thrillers te schrijven. Dat blijft toch in het verhaal terug komen. Boeken van Nesser zijn altijd een genot om te lezen en daar is Hemel boven Londen geen uitzondering op.
Beoordeling: 8,6

LEESCLUB RAPPORT 'Hemel boven Londen'

Spanning 5,0
Plot 6,6
Leesplezier 6,2
Schrijfstijl 7,4
Originaliteit 7,2
Psychologie 6,6
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 6,5

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.Over de auteur

Cees van Rhienen

315 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Hemel boven Londen'

 

Gerelateerd

Over

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zw...

Gesponsorde boeken