Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Het Reservaat'

Saskia Noort ziet af van hoger beroep in ‘plagiaatzaak’, kopt Peter Kuijt op de Hebban site. De strijd is dus gestreden en Saskia Noort accepteert haar verlies. Liselotte Stavorinus heeft van de rechter het gelijk aan haar zijde gekregen. 'Het Reservaat' is een boek zoals er zoveel zijn en de lezers mogen zich uitspreken of ze het verhaal goed vinden of niet. De Hebban Thriller leesclub is daar natuurlijk een uitgelezen instrument voor want waar zitten 15 uiterst gedreven thrillerliefhebbers nu tegelijk hetzelfde boek te lezen, beoordelen en waarderen?

Toch blijkt dat lezend Nederland zich niet zo heel erg druk heeft gemaakt over ‘alle heisa’ rond dit boek. StephanieH heeft het betreffende boek van Saskia Noort gelezen en is echt benieuwd of ze gelijkenissen gaat vinden. We zullen StephanieH in haar slipstream volgen en over haar mening berichten. PatriesBlue is benieuwd naar de schrijfstijl van de auteur omdat het hier een debuut betreft. ‘De cover laat een hek zien met de tekst als ‘Het Gooi’ dus zal het’, aldus muuz89, ‘wel over rijke mensen gaan’. En helemaal ongelijk heeft ze daar natuurlijk niet in, anders zou het ook niet op De eetclub lijken.

Cecile1967 is een van de eersten die het boek uit heeft en vindt dat het echt wel op De eetclub lijkt. ‘Indien ik meer tijd had, dan las ik het in één ruk uit’, laat masc ons weten. Ze geniet er ook van. En dat terwijl Miriam76 ‘het een beetje dertien in een dozijn boek vindt’. Maar ze houdt nog een kleine slag om de arm en misschien oordeelt ze een beetje te vroeg. Het zal niet lang duren of we zullen weten of het zo is. Maar zelfs op pagina 294 is Miriam76 nog steeds in afwachting van de spanning…. Andere lezers zijn al verder zoals masc die weet te melden dat het boek ‘vrij oppervlakkig is gebleven’. Toch met plezier gelezen maar het einde was teleurstellend. Ook voor alexjol voldeed het verhaal niet aan haar verwachting. Zij had ‘een echt spannend boek verwacht en dat is dit niet’, laat ze de wereld weten. En over de spanning, of eigenlijk het ontbreken ervan, beklagen zich meer lezers. Meer een Gooische roman of ‘een chicklit/roman met wat thrillerachtige trekjes’, zoals Greet Braem zich uitdrukt. En genoten werd er natuurlijk ook, door roo maar ook door Greet Braem die wel van dit soort verhalen houdt. Myrat vond het ‘een leuk verhaal om te lezen’, maar niet spannend genoeg. En….vindt ze, het lijkt inderdaad te veel op De eetclub.

En StephanieH? Die wil Het Reservaat wel aanraden aan vriendinnen maar niet aan mannen. De thema’s lijken haar eerder iets voor het vrouwelijke geslacht. Dus eigenlijk kan de Hebban leesclubjury ook dit keer niet tot een eensluidende uitspraak komen en zijn, gelukkig voor uitgever en auteur, de meningen behoorlijk genuanceerd. En zo hoort het ook! En zoals zo vaak geldt…, “We dronken een glas, we deden een plas en het bleef zoals het was”….

Het reservaat
Jessica Dudock verhuist met haar man en hun drie kinderen van Curaçao weer terug naar Nederland. Ze komen terecht in de kille leefomgeving van een chique dorp, gekscherend ook wel Het Reservaat genoemd. Gelukkig neemt Maxime Voorbach, de flamboyante echtgenote van de bekende televisieproducent Marcus Voorbach, Jessica onder haar hoede. Ze introduceert Jessica bij haar hechte vriendengroep en leert haar de gebruiken en regels van het reservaat. Jessica begint zich eindelijk thuis te voelen en bloeit op. Maar na verloop van tijd blijken de relaties binnen de vriendengroep gecompliceerd te zijn. De onderlinge relaties zijn gespannen, niets is wat het lijkt en Jessica raakt verwikkeld in een web van list en bedrog.

Liselotte Stavorinus
Liselotte Stavorinus (1967) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na het afronden van haar studie werkte ze als tekstschrijver en communicatie-adviseur. Ze woont in Blaricum, is getrouwd en heeft een dochter en een zoon. Het Reservaat is haar debuut.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
muuz89 (25 jaar), masc (42 jaar), allema (52 jaar), KarinHazendonk (53 jaar), miriam76 (38 jaar), Duizendpoot (53 jaar), alexjol (45 jaar), PatriesBlue (43 jaar), Moosje1972 (42 jaar), crime girl (40 jaar), Myrat (40 jaar), Cecile1967 (47 jaar), StephaniaH (25 jaar), Gerard67 (47 jaar), roo (27 jaar)

Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
Alicele (43 jaar), Greet Braem (42 jaar)

Voor het lezen:
StephanieH:
De rode cover met de grote witte letters en de mooie poort valt meteen op. Ik ga ervan uit dat het een poort is naar de toegang van een mooi huis. De naam van de schrijfster valt minder op. Ook kleeft er een sticker op het omstreden boek, die een verwijzing is naar de rechtszaak die voor heel wat publiciteit heeft gezorgd.

crime girl:
Mijn verwachting is geen, want ik ken deze auteur niet en het boek van Saskia Noort heb ik ook nog niet gelezen Ik kan dus niet vergelijken en stap blanco in het verhaal. Het lijkt over de glitter- en glamourwereld te gaan, ik ben benieuwd welke geheimen we ontdekken.

Gerard67:
De cover is mooi: de grote witte letters van de titel prominent voor het gietijzeren hek. Alsof de schrijfster hiermee wil zeggen: wat achter dit hekwerk gebeurt blijft achter dit hekwerk. De naam Liselotte Stavorinus staat wel heel klein op de kaft. Jammer, een ieder die zijn boek gepubliceerd krijgt mag wat mij betreft zijn/haar naam duidelijk op de omslag etaleren.

Myrat:
Ik verwacht een Gooise thriller die lijkt op De eetclub van Saskia Noort. Niet voor niets is door Saskia Noort een rechtszaak is aangespannen, dus ik verwacht wel enige overeenkomsten. Dat maakt mij zeer nieuwsgierig naar het boek.

alicele:
Opvallend rode cover met een sierlijk hek. Daaruit kan ik niet opmaken dat het spannend wordt, maar ik laat me verrassen. Ik heb geen verwachtingen van deze auteur, Het reservaat is een debuut. Ik hoop dat het voldoende spannende momenten bevat.

Tijdens het lezen:
alexjol:
Opvallend gladde bladzijden. Ik heb nu twee hoofdstukken gelezen, het verhaal leest lekker weg. De proloog doet denken aan Rendez-vous van Esther Verhoef.

allema:
Mooie bladzijden en een mooi lettertype. Het verhaal leest tot nu toe als een Gooise roman, ik zie nog geen thrillerlijn.

Cecile1967:
Ik stoor me aan de taalfouten in het boek. Wat opvalt is dat het echt op De eetclub lijkt.

masc:
Ik geniet van dit boek. Het is vlot geschreven en ik ben erg benieuwd hoe de verschillende personages verder zullen evolueren in verhouding tot het hoofdpersonage. Als ik meer tijd had, las ik het in één ruk uit.

Duizendpoot:
Het Reservaat leest vlot en heeft een prettige schrijfstijl. Het is zo’n boek waarin je door wilt blijven lezen. Het verhaal bevat twee lijnen, namelijk die van Jessica en die van Victor. Jammer van de vele schrijffouten in de tekst.

Na het lezen:
KarinHazendonk:
Het hoofdonderwerp, de oplichting door X, kwam te laat. Pas op de laatste zesentwintig pagina’s kreeg ik als lezer een gevoel van spanning te pakken. Het hele verhaal is een aaneenschakeling van leugens, elkaar de ogen uitsteken en verzwegen relaties. Meer passend in een roman dan in een thriller. Het verhaal in het algemeen is zeker geloofwaardig te noemen, op het personage Jessica na, die iets té naïef neergezet is. Niet spannend, ook geen opbouw van de spanning.
Puntenwaardering: 5,7

muuz89:
Het verhaal bleef boeiend, ook de vele uitstapjes met de vriendenclub werden niet vervelend. Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe de club in elkaar zit. De schrijfstijl van Liselotte Stavorinus is prettig, het verhaal leest lekker weg. Het reservaat zou ik typeren als geloofwaardig, het zou zomaar echt kunnen gebeuren. Gewoon een heel goed boek. Dit is wel mijn ding, een chicklit/roman met wat thrillerachtige trekjes.
Puntenwaardering: 7,3

Citaat roo:
Naarmate het verhaal vorderde, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik had het einde redelijk zien aankomen. Een boeiend verhaal, dat mijn volle aandacht had. Niet echt een uniek boek, ik heb iets soortgelijks al eens van een andere schrijver gelezen, en meer een roman dan een thriller. Tip voor de auteur: ga zo door, ik heb genoten!
Puntenwaardering: 6,3.

PatriesBlue:
Ik had geen verwachtingen van Liselotte Stavorinus. Natuurlijk was ik wel benieuwd naar haar schrijfstijl en of Het Reservaat echt zoveel op De eetclub van Saskia Noort lijkt. Voor mijn gevoel heb ik een totaal ander boek gelezen, maar De eetclub is voor mij dan ook wel een hele tijd geleden. Geen echte thriller, maar een Gooise roman. Ik weet nog niet of ik weer een boek van Liselotte zou gaan lezen, het was af en toe onrealistisch. Ik mis de ingrediënten van een echte thriller.
Puntenwaardering: 5,7

Moosje1972:
Het Reservaat heeft inderdaad wel wat van De eetclub weg, maar is toch een eigen verhaal. Uniek is, dat het als roman begint en als thriller eindigt. Het reservaat is een titel die de lading dekt. Mijn advies aan Liselotte Stavorinus: maak het begin spannender, dat is té veel roman voor een thriller. Naar mijn smaak zit er te weinig diepgang in Het Reservaat.
Puntenwaardering: 5,8


LEESCLUB RAPPORT 'Het Reservaat'

Spanning 5,4
Plot 5,8
Leesplezier 7,2
Schrijfstijl 7,1
Originaliteit 5,4
Psychologie 5,9
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 6,1

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.Over de auteur

Cees van Rhienen

315 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Het Reservaat'

 

Gerelateerd

Over

Liselotte Roll

Liselotte Roll

Liselotte Roll (1973) is een Zweedse journalist en auteur. Tijdens haa...

Gesponsorde boeken