Hebban vandaag

Community /

De Hebban VIPs gooien hun kasten open: wat zijn hun Vergeten Boeken?

door Hebban VIP Club 16 reacties
Iedereen heeft ze, al dekken we ze het liefst een beetje toe met mooie beloftes: Vergeten Boeken. De Hebban VIPs zijn echte die-hard boekenlezers, maar ook zij ontkomen er niet aan. We vroegen ze hun boekenkasten open te gooien en ons te vertellen wat hun (Meest) Vergeten Boeken zijn.

Er vallen al meteen twee dingen op als we kijken naar de antwoorden die de VIPs hebben gegeven. Ten eerste; er zijn er maar twee die hetzelfde boek noemen. Er lijken wel net zoveel Vergeten Boeken als gelezen boeken te zijn, in allerlei soorten en maten. Ten tweede; ze zijn perfect in te delen in de zeven categorieën die we afgelopen weekend in dit artikel hebben gedeeld.

De winnaar van het Meest Vergeten Genre is de literatuur. Is dat vreemd? Waarschijnlijk niet. Literatuur staat het meest voor het voetlicht. Het wordt besproken in de media en kranten, krijgt een groot deel van het promotiebudget van uitgeverijen toebedeeld en wordt het meest geroemd als 'mustreads'. Daardoor loopt het ook de meeste kans gekocht of cadeau gegeven te worden aan iemand die zo'n boek weleens uit wil proberen. Ze hebben er immers al veel over gehoord.


Vergeten literatuur

De klassiekers

Onno is groot fan van Harry Mulisch en heeft vrijwel alles van hem gelezen. Hij kocht De ontdekking van de hemel direct na verschijnen, maar het staat al sinds 1992 in plastic in de kast. Hij zegt zich te laten weerhouden door de dikte, of zijn het misschien toch de intussen torenhoge verwachtingen? 

Gigi's boek heeft een hilarische anekdote. Ze kocht Woeste hoogten omdat ze er zo van had genoten toen ze het op school las voor haar leeslijst. 'Toen ik onlangs voor een buddyread Jane Eyre las, kwam ik tot de ontdekking dat het verhaal, dat ik jarenlang aan Woeste hoogten had gekoppeld, domweg bij Jane Eyre hoorde.' Het boek is nu snel naar de binnenkort-te-lezen stapel verhuisd. 

Yvette kocht de boeken De eeuwige bron en Atlas Shrugged van Ayn Rand onder het mom van "het zijn klassiekers, die moet je gewoon eens lezen". 'Maar ze schrikken me behoorlijk af. De dikte is imponerend, maar vooral ook het woordgebruik bij de achterflap en zelfs de titels doen me een beetje huiveren, alsof de boeken out-of-my-league zijn.'

Mustreads

Aangeraden boeken door media, collega's of vrienden maken ons enthousiast, zodat we al snel zelf kopen. Maar ze echt lezen is een tweede. Voor Chantal is dat De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon, door het grote leesplezier van haar moeder. Nathalie bekent Oorlog en terpentijn van Stephen Hertmans nog niet te hebben gelezen, al kent ze wel ander werk van hem. 

Kristof liet zich door een collega op het hart drukken Max, Mischa en het Tet-offensief te lezen. 'Een boek dat in volle omvang fier in mijn boekenkast staat te blinken... zonder dat ik zijn roep beantwoord en erin begin te lezen.' De 1400 pagina's kunnen daar iets mee te maken hebben. 

Anne haalde het goed ontvangen debuut De verjaardagen in huis toen ze stage liep bij de uitgever. In de tussentijd las ze een latere roman van Hendrix, die echter tegenviel. Dat maakt beginnen in haar Vergeten Boek extra moeilijk.

Cadeau gekregen

Boeken die we cadeau hebben gekregen, komen maar wat vaak op de Vergeten Boeken-plank te staan. Het overkwam Merel Kuitert met De ontdekking van de hemel. 'Het is zo'n dikke pil. Daarnaast heb ik me ooit door de eerste 20 bladzijden geworsteld en dacht toen: 'Huh?' En ik heb hem toen weer weggelegd.' 

Janneke van Geertruy was nog te jong om een boek van het kaliber Knielen op een bed violen te lezen toen ze het kreeg. 'Maar ik ben inmiddels flink gegroeid.' Toch kun je soms niet precies zeggen waarom je nog niet in een cadeau begonnen bent. Zoals Eveline met De boekendiefMarjolein met Post mortem en Tea met het gewonnen boek Op jouw bruiloft

Kim kreeg een boek dat eigenlijk niet voor haar bedoeld was: Over het doppen van bonen van Wieslaw Mysliwski. Haar docent ontdekte dat ze jarig was en gaf haar iets dat ze voorhanden had. 'Ik heb eigenlijk geen idee waar het over gaat, maar ik vond het zo lief dat ik me voornam haar snel te laten weten wat ik ervan vond.' Dat kwam er echter niet van. Deze week snel lezen? Helaas ook niet. 'Het zit in een verhuisdoos...'

Vergeten thrillers

Marieke bleek op zolder een hele Vergeten Boekenkast te hebben staan. Daar viste ze Het blauw van Rembrandt uit, die ze jaren geleden al direct na aankoop kwijt was. Janneke Bouwman heeft haar boek ook al zo'n 8 of 9 jaar in de kast staan; Geluidloos van Frank Schätzing. Ze was na een eerder boek enorm enthousiast, maar toch verdrinkt deze titel tussen de andere 250 ongelezen boeken. Maar hij staat op de planning voor 2020. 

Soms neem je je voor direct een hele serie te lezen, met averechts resultaat. 'De dappere pogingen om het eerste deel van de Millennium-trilogie te lezen zijn uiteindelijk finale mislukkingen geworden,' zegt YvonneRenate ging ervoor met de Stockholm-trilogie van Jens Lapidus, maar is er nog niet in begonnen. Mandy nam uit voorzorg alleen Het Bernini mysterie in huis en dat was maar goed ook. 'Ik heb zowel de boeken niet gelezen als de films niet gezien.'

Joyce liet zich tot De dode kamer van Bronja Hoffschlag verleiden door de winst van de Crimezone Thriller Debuutprijs (2014). Het exemplaar is zelfs gesigneerd, maar steeds kwam er iets anders tussendoor. Karina herkent dit direct. Haar vergeten boek is Echo van Tamara Geraeds. 'Twee jaar terug mocht ik aanschuiven bij een gruwellunch bij haar thuis. Maar bij thuiskomst lag er nog een stapeltje boeken op me te wachten.'


Vergeten YA & SFF

Verrassend bij YA & SFF is hoe vaak Maggie Stiefvater wordt genoemd als vergeten auteur. Sam kocht The Raven Boys naar aanleiding van de enorme hype, maar liet het boek al snel bedelven onder al die andere mooie boeken. 'Ik denk dat mijn doodsoorzaak "begraven onder de boeken" zal zijn...' Kimberly had exact hetzelfde met Caraval van Stephanie Garber.

Greet kocht De wolven van Mercy Falls, de trilogie van Stiefvater, gebaseerd op de cover en de heerlijke omvang van meer dan 1000 bladzijden, zonder te weten waar het over gaat. 'Onderschat nooit het effect van een prachtige hardcover!'

Annemieke was zeer enthousiast over het eerste boek van Callie Bates, en kocht The Memory of Fire direct bij verschijnen. Toch is het in de kast gebleven, naast het ook ongelezen derde deel. Merel Plat liep vast op de voorpret; bij aankoop van Het lot van de moordenaar van Robin Hobb wilde ze eerst de voorgaande 8 boeken herlezen. Halverwege haakte ze af, en kwam ze nooit aan haar nieuwe boek toe. 

Helma heeft In de ban van de ring al sinds begin jaren '90 staan, door het enthousiasme van haar broer. 'Ik ben er meerdere malen in begonnen en gooide het boek telkens na zo'n 75 bladzijden aan de kant. Ik vond het verschrikkelijk.' Toch blijft ze van plan ze ooit echt te lezen. 


Vergeten kinderboeken

Volwassenen met kinderboeken op hun Vergeten Boeken-plank... dat moeten wel klassiekers zijn. En dat is ook zo! Ilja kocht Alleen op de wereld tijdens haar studie. Inmiddels is ze al een paar jaar afgestudeerd. Esther gooide als tienjarige met Kruistocht in spijkerbroek al snel de handdoek in de ring, maar wil er nu toch voor gaan. 'Wel eerst even de stofdoek pakken.'

Lieselotte laat zich door haar dochter inspireren. Nu zij interesse toont in Harry Potter, is dit het moment om het nooit uitgelezen Harry Potter en de Orde van de Feniks toch nog een kans te geven. Eveline heeft De wereld van Sofie al meer dan 15 jaar in de kast staan. Ze wilde het proberen omdat het het lievelingsboek van haar toenmalige crush was. 'Na bladzijde 50 stopte ik om het nooit meer op te pakken.' Toch heeft ze het nog.

Bekijk de complete Hebban-lijst bij dit artikel


We missen wat genres...

De redenen voor Vergeten Boeken zijn eindeloos. Opvallend is dat feelgood slechts één keer werd genoemd, net zoals non-fictie. In het geval van feelgood zouden we kunnen speculeren dat ze niet snel Vergeten worden omdat het echte wegleesboeken zijn, gemaakt voor snelle consumptie. Kim heeft Season of Light dan ook laten liggen omdat ze eigenlijk liever andere genres leest, maar zich liet verleiden door de cover. 

Bij non-fictie zal dat vast anders liggen, zoals het genoemde  In Europa van Geert Mak. Misschien zien we non-fictie niet als Vergeten omdat we de boeken niet zien als iets dat in één keer van voor naar achter uitgelezen moet worden. Vaak wordt erin gebladerd, een stuk of hoofdstuk gelezen. De gewenste kennis is opgedaan en het boek wordt teruggezet voor een volgend geïnspireerd moment.

Hoe nu verder?

Zoveel ongelezen boeken, dus wat nu? De intenties van de VIPs zijn verdeeld. De ene helft benoemt hun Vergeten Boek(en) en kijkt er wat schuldbewust naar met een toegevoegd 'Het komt er nog wel van.' Anderen hebben door de Week van het Vergeten Boek weer helemaal zin gekregen om aan hun eigen vergeten boeken te beginnen. 

Er zijn zelfs VIPs die al flinke stappen hebben gezet. Ze komen samen in het Vergeten Boeken Café en gaan actief op zoek naar meelezers, zodat ze hun eigen Vergeten Boek kunnen tackelen. Zo vond Hetty maar liefst twee gegadigden voor Publieke werken van Thomas Rosenboom. Het boek staat op de planning voor deze maand, dus we wensen ze veel leesplezier!

Powered by de Hebban VIP Club

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van de leden van de Hebban VIP Club. De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Meer over de Hebban VIP Club

 Over de auteur

Hebban VIP Club

27 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban VIPs gooien hun kasten open: wat zijn hun Vergeten Boeken?

 

Hebban Spots

Het Vergeten Boeken Café

19 volgers

Al een aantal jaar besteden we aandacht aan de meest verstofte boeken in onze eigen boekenkast. Dat ene boek dat je vijf jaar geleden kocht en waar je zo naar uitkeek. Toch bleef het boek...


Gesponsorde boeken