Hebban vandaag

Listmania /

De highlights van 2018 volgens de Hebban Recensenten

door Hebban Crew 16 reacties
Onze Hebban recensenten recenseerden week in week uit de meest actuele titels om jou te vertellen welke boeken je absoluut niet mocht missen. We vroegen ze naar hun favoriete recensieboek van dit jaar zodat jij 2019 boordevol nieuwe leestips kan beginnen!

Highlights uit 2018

Stille wateren hebben diepe gronden, een boek dat raakt tot diep in de ziel.
- Diana Mom over Stilte

Interessante, intelligente en spannende thriller, Jacob Vis is top!
- Greet Braem over Don Quichot

De openhartigheid waarmee ze haar eigen verhaal vertelt raakte me enorm.
- Marieke Scheers overMy Love Story

Na een zeer geslaagd eerste deel maakte de auteur het zich niet zomaar gemakkelijk door daarop verder te bouwen, maar voegde hij toch opnieuw veel nieuwigheden toe waardoor ook dit tweede boek heel de tijd spannend en verfrissend bleef.
- Marvin over Draconis Memoria 2

Wat bij aanvang een luchtig en grappig verhaal lijkt, wordt al heel snel een bijzonder aangrijpend boek over vriendschap dat lang blijft nazinderen.
- Marvin over Reisverslag van een kat

Een goed opgebouwde, meeslepende en lijvige kennismaking met de auteur J.M.H. Berckmans.
- Nathalie Brouwers over Schrijven in de Grauwzone

Het zijn 2 mooie Elsschot-jaren geworden met alle nieuwe uitgaves van zijn werk. En dit boek is datgene waarin we de meest gevoelige Elsschot leren kennen.
- Nathalie Brouwers over Tsjilp/De leeuwentemmer

Het blauwe unieke universum van Peter Holvoet-Hanssen dat hij ook live én luid op de scène bracht in Antwerpen. Fantastisch!
- Nathalie Brouwers over Blauwboek

Boije af Gennäs houdt met Bloedspoor haar lezers geboeid, in spanning en enigszins maatschappijkritisch, een spannend verhaal dat je laat trappelen om het volgende deel!
- Merel Kuitert over Bloedspoor

Tijdens het lezen geniet je van het landschap in Italië; nadien blijven de protagonisten nazinderen in je hoofd.
- Guy Doms over De hemel verslinden

Zoals ik het heb weergegeven in de kop van mijn recensie: “Verbazingwekkend en meesterlijk staaltje hocus pocus”
- Guy Doms overDe buitenstaander

Vlot lopend en goed uitgewerkt verhaal met interessante en intrigerende personages.
- Kees van Duyn over Uitgebroed

De winnaar van de Feelgood Club Prijs 2018: feelgood in optima forma.
- Helma Koot over De zeven zussen

Dit eerbetoon aan vrouwelijke oorlogsslachtoffers is een aangrijpend en ijzersterk debuut. Een verhaal dat verteld moet worden, zodat niemand het vergeten zal en zodat iedereen het weten zal.
- Sanne de Graaf over Witte chrysant

Ontroerend en aangrijpend YA-verhaal en met twists en suspense.
- Onno van Rijen over The Cheerleaders

Solide, traditionele thriller, geschreven zoals thrillers ooit bedoeld zijn om te worden geschreven.
- Onno van Rijen over De vrouw van de bankier

Alhoewel het een waargebeurd verhaal is, leest het boek als een spannende thriller over intriges, misleiding, leugens en fraude. Geweldig staaltje onderzoeksjournalistiek!
- Onno van Rijen over Bloedfraude

Zo ongelofelijk actueel. Het leest als een spannende intrige; best bijzonder voor een non-fictieboek met neo-liberalisme als onderwerp.
- Marjan van Druenen over Selfie

De trilogie waarvan Laatste vrienden het slotstuk is, is van begin tot eind een plezier om te lezen. Het geheel vormt een grandioos portret over vriendschap en loyaliteit. Topklasse.
- Sigried Lievens overLaatste vrienden

Ik heb een enorme voorliefde voor boeken over dieren, maar dit boek is zoveel meer. De research die aan de grondslag van de verhalen ligt én de humor waar de informatie in verpakt wordt, zorgt ervoor dat dit eigenlijk voor iedereen een mustread is. Zo gelachen!
- Evy De Brabander over Wilde verhalen

In beeldend proza, zoals we dat gewend zijn van hem, neemt hij de lezer mee op ontdekkingstocht en worden de vragen die hij aan zichzelf stelt die van de lezer.
- Willem van Hartskamp over Het Amerika van de ziel

Een heerlijk, herkenbaar, grappig en vertederend verhaal met een prachtige schrijfstijl.
- Janneke Elderbroek over De cactus

Een debuut over de bloedige burgeroorlog in Rwanda, gezien door de ogen van een zachtmoedig en onschuldig jongetje
- Helena van Dijk over Klein land

Een prachtige roman waarin mooie zinnen over elkaar heen buitelen zonder pretentieus te worden, die een sfeer van begin tot eind weet vast te houden en die een bijzonder verhaal vertelt over het menselijk wezen, eenzaamheid, onze natuur en de superkracht van onze verbeelding en onze verhalen om ons daaraan te onttrekken.
- Anne Oerlemans over Foon

De beelden die de dichter schetst zijn stuk voor stuk herkenbaar en tegelijk hebben ze een grote leegte in zich.
- Anne Oerlemans over Een mens moet ook niet alles willen weten

Poëzie is heus niet altijd moeilijk. Hans Hagen (1955) laat dat zien in de bundel onbreekbaar, een bundel voor YA, maar zeker ook voor volwassenen.
- Jan Stoel over Onbreekbaar

Lifel1k3 is een spannend boek over zware thema’s zoals ethiek in robotica maar zit ook vol humor en een vleugje romantiek!
- Karin Walta overLifel1k3

Dit is in een heel jaar tijd het enige boek geweest dat ik 5 sterren heb gegeven, omdat dit een origineel, interessant en goed geschreven boek is dat bovendien mijn kijk op een aantal zaken significant heeft veranderd en verrijkt.
- Anne-Claire Verham over De nacht van de begijnen

Er valt best wat aan te merken op dit boek, maar de bijzonder indringende hoofdpersone Anna Fox en haar aangrijpende maar vaak ook maffe verhaal zal ik niet gauw vergeten.
- Anne-Claire Verham over De vrouw in het raam

Eerlijk gezegd had ik hier een close call met wel vijf originele en leuke recensieboeken, waardoor (ongebruikelijk voor mij bij dit genre) schrijfstijl de doorslag heeft gegeven. Maar daarop gelet steekt Jeff VanderMeer er opeens een heel stuk bovenuit.
- Anne-Claire Verham over Borne

Redondo's bijna poëtische zinnen construeren een ingenieus verhaal, met een prachtige setting, actuele thema’s, een mooi neergezet hoofdpersonage en een goed uitgewerkt plot.
- Elske over Dit alles zal ik je geven

Nora Krug spreekt met familie, buren en historici, onderzoekt stoffige zolders in huizen waar ooms of tantes wonen, doorzoekt dozen met beschimmelde brieven en schriftjes, duikt in stadsarchieven, bladert en vindt raadsels of bewijzen in oude telefoonboeken, struint rond en koopt van alles op vlooienmarkten en documenteert op onvergetelijke wijze langzaam maar zeker de – soms pijnlijk trieste – geschiedenis van haar familie.
- Ellen IJzerman over Heimat

Deze Blokken hoort in volle glorie gevoeld, geroken, bekeken en gelezen te worden. Letter voor letter, zin voor zin, afbeelding voor afbeelding, pagina voor pagina, keer op keer op keer.
- Ellen IJzerman over Blokken

Je ziet de oude Bill die met zijn vuilnisgrijper de drone najaagt die het waagt te landen op het heilige gras van het Coliseum, net zoals je meevoelt met Orvil, Loother en Lony (nee, niet rijmend op pony) die nog altijd verontwaardigd zijn over het feit dat hun moeder koos voor – expres! – verkeerd gespelde namen. Zo fijn apart, vond ze.
- Ellen IJzerman over Then There

Stevig verpakt in een prachtig geïllustreerde cassette zit een magnifiek herteld en getekend sprookje dat de eeuwigheid verdient, voor mijn part en graag zelfs, ter vervanging van De schone slaapster en Sneeuwwitje.
- Ellen IJzerman overDe slaapster en de spintol

De rechtvaardigen is een geweldig gedegen en mooi verslag van een vrijwel onbekende geschiedenis; zelden las ik een zo ontroerend en zo actueel geschiedenisboek dat leest als een roman.
- Inge Sparrius over De rechtvaardigen

Deze spannende en moedige roman laat heel duidelijk zien wat goede literatuur vermag: je verplaatsen in het standpunt en de ervaringen van de ander; niet om ze goed te keuren, wel om ze beter te begrijpen.
- Inge Sparrius over Home Fire

Omdat het alles in één is: biografie, literatuurgeschiedenis, sociaal-economisch-historisch overzicht van de op het eerste gezicht weinig interessante negentiende eeuw in Nederland en Europa.
- Angèle van Baalen over Jacob van Lennep

Albers heeft in haar debuutroman in mooie, verzorgde zinnen een ontroerend, klassiek drama geschreven, waarin de personages hun gevoelens uiten via de muziek, maar geen woorden vinden om deze met hun dierbaren te delen.
- Angèle van Baalen over Zeemansgraf voor een kort verhaal

Het heeft een hele gave invalshoek - memoires aan de hand van bijna-doodervaringen - en je leert hierdoor O'Farrell goed kennen, plus de periodes waarin alles plaatsvond.
- Lieke Roovers over I Am, I Am, I Am

Virginia Woolfs allereerste roman, een schitterend reisverhaal over volwassen worden, feminisme en het noodlot.
- Doortje Mosch over De uitreis

Een schilderijententoonstelling in woorden, of een, al of niet autobiografische verhalenbundel van iemand die van kunst houdt, onvergetelijk mooi!
- Miriam Vaz Dias over Oogzenuw

Wie wil het niet; onder genot van tranen en glimlachjes meer leren over anderen, autisme en jezelf.
- Mike van Holsteijn overZeven keer vallen, acht keer opstaan

Een prachtig young adult-debuut over depressie, rouw en verdriet, maar ondanks deze zware onderwerpen ook vooral heel erg grappig.
- Aimee van Tienhoven over Een schitterende chaos

De perfecte thriller bestaat, net zoals de perfecte moord, niet, maar Verast komt wel aardig in de buurt.
- Edwin Lommers over Verast

Het lege graf is de hekkensluiter van de serie Lockwood en Co, maar eigenlijk is elk boek apart een schoolvoorbeeld van hoe je geweldige fantasy schrijft voor jongeren.
- Anneke van Ieperen over Het lege graf

Eggers schreef met het succesverhaal van een simpele man, een van de meest optimistische boeken van het jaar, iets wat we vandaag de dag allemaal wel kunnen gebruiken.
- Bie Helena over De monnik van Mokka

Prachtige, intrigerende roman over een belangrijk alledaags thema: identiteit.
- Anna Husson over DriftOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De highlights van 2018 volgens de Hebban Recensenten

 


Gesponsorde boeken