Hebban vandaag

Dossier /

De hoogtepunten van De Boekenparade

De gehele maand september wordt één groot boekenfeest. Van 2 t/m 25 september vindt de Boekenparade plaats, het grootste boekenfestival dat ooit in Nederland is georganiseerd. Het jaarlijkse Manuscripta is onderdeel van het feest. Hebban zet de hoogtepunten van het programma voor je op een rij.


De Tolhuistuin en het EYE Filmmuseum in Amsterdam vormen het decor voor de Boekenparade, die plaatsvindt van 2 t/m 25 september. Het programma zit bomvol auteursoptredens, maar ook is er ruimte voor film en muziek. Er is zelfs een expositie te bezoeken. De Boekenparade start met Manuscripta op 3 september. Het is de tiende editie van het feest waarmee jaarlijks de opening van het nieuwe boekenseizoen gevierd wordt. Daarna staat ieder weekend van september een boekengenre centraal. Hebban licht de hoogtepunten voor boekliefhebbers van ieder genre uit.  

Voor literatuurliefhebbers  

Het jaar van de debutant  

2016 lijkt naast het Jaar van het Boek ook wel het Jaar van de Debutant. Op Manuscripta (3 september) staan van 13.00h tot 13.30h drie debutanten centraal. Volkskrant-recensent Arjan Peter ondervraagt het trio Annette Maas, Sarah Meuleman en Jente Posthuma: zijn zij klaar voor het schrijversleven?  

Koop tickets

Van 17.30 tot 18.00h worden de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2016 in het zonnetje gezet. Auteurs Sandra Bernart, Kim van Kooten, Inge van der Krabben, Erik Rozing en Lize Spit wordt het vuur aan de schenen gelegd door presentator en veellezer Bart Gielen (ook bekend van de maandelijkse boekentalkshow Barts Boekenclub). Hoe verging het de debutanten dit jaar? Was er een zwart gat te bespeuren na hét debuut? Ook blikken de aanwezigen vast vooruit en praten ze over hun mustreads.  

Koop tickets

Meer talenten in Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel, dat je kunt bezoeken van 16.30h tot 17.15h. Rob Waumans en Ivo Victoria gaan op zoek naar het verhaal áchter de schrijver en zijn boeken. Ze ontvangen Peter Buwalda en Hannah van Wieringen. Beide schrijvers publiceerden eerder een zeer lovend ontvangen debuut en praten tijdens het spektakel over de boeken die volgden.  

Koop tickets

Muziek en het woord  

Op 23 september worden muziek en literatuur met elkaar verenigd. Een aantal toonaangevende schrijvers, cabaretiers, dichters, muzikanten en spoken-wordartiesten werkten samen en brengen een voorstelling met het thema ‘buitenstaanders’. Van 20.30h tot 22.00h slaan o.a. Ntjam Rosie, Hagar Peeters, Abdelkader Benali en Christine Otten de handen ineen om taal als muziek te laten weerklinken, want taal heeft net als muziek ritme en melodie. Pablo Nahar (bas) zorgt voor de muzikale begeleiding.  

Koop tickets

Ook op de laatste dag van de Boekenparade is er ruimte voor een bijzondere combinatie van stijlen. Op 25 september, tijdens ‘Nightwatch met Dimitri Verhulst’ (van 20.00h tot 21.00h) worden de klanken van het Vlaamse jazztrio Too Noisy Fish (Peter Vandenberghe, Kristof Roseeuw, Teun Verbruggen) niet alleen met de gesproken woorden van auteur Dimitri Verhulst gecombineerd, maar ook met de videobeelden van Trisha De Cuyper en Jan Lapeire.  

Koop tickets

Klik verder voor de hoogtepunten voor feelgood- en thrillerliefhebbers.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

817 volgers
419 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De hoogtepunten van De Boekenparade

 

Over

Sarah Meuleman

Sarah Meuleman

Sarah Meuleman is auteur en journalist. Ze schrijft voor diverse bladen van Vri...

Jente Posthuma

Jente Posthuma

Jente Posthuma debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling. De roman stond ...

Kim van Kooten

Kim van Kooten

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Als actrice speelde zij in talloz...

Erik Rozing

Erik Rozing

Erik Rozing studeerde geneeskunde in Maastricht en heeft zich in Leiden tot psyc...

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie.Ze...

Peter Buwalda

Peter Buwalda

Peter Buwalda (Blerick, 30 december 1971) was journalist en redacteur bij versch...


Gesponsorde boeken