Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

De kneepjes van de smid

door Hebban Crew 3 reacties
Volgens een hardnekkige maar onware mythe telt Nederland ongeveer één miljoen mensen die schrijver willen worden. Factcheckers van NRC Handelsblad achterhaalden dat het er veel minder zijn: nog geen honderdduizend. Toch nog een flinke doelgroep voor auteurs die wannabe-schrijvers de kneepjes van het vak willen leren. Ook thrillerschrijvers geven graag het geheim van de smid door. Een overzicht.

Schrijven Online Academie

Via de Schrijven Online Academie staat thrillerauteur Lupko Ellen leerlingen bij die zich willen bekwamen in het schrijven van een spannend verhaal. Ellen debuteerde in november 2006 met de thriller Moddergraf, de start van een serie rond misdaadjournalist Ludde Menkema. Het derde deel, Herenboer, werd genomineerd voor de Gouden Strop 2011. 

Inhoud van de cursus:
Er wordt ingegaan op diverse aspecten, technieken en inzichten op het gebied van spannende teksten: van tijdsverdichting tot cliffhangers, van filmisch schrijven tot het zoeken van spannende locaties.

Duur van de cursus:
Deze – online – opleiding telt vier lessen, samen goed voor ruim 80 pagina's lesmateriaal. De cursist levert vier keer per mail een tekst in die door Ellen van commentaar wordt voorzien. Aan het eind krijg je advies over je sterke en zwakke kanten en suggesties voor de volgende stappen die je zou kunnen zetten.

Kosten:
€ 159,00. Klik hier voor meer informatie.


Schrijversacademie

Carla de Jong, auteur van vier thrillers, bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en mede-initiatiefnemer van de Literaire Thrillersalon, is verbonden aan de Schrijversacademie. Die biedt onder andere een opleiding thriller schrijven aan. Tijdens de opleiding werken cursisten aan een eigen product: een spannend verhaal, een detective of thriller.

Inhoud van de cursus:
Vier inleidende modules zijn gericht op de fundamenten van het schrijven. Cursisten leren een eigen stijl te ontwikkelen, realistische dialogen te schrijven en karakters van vlees en bloed te creëren.

Duur van de cursus:
Achttien maanden. Deelnemers zijn verplicht veertien bijeenkomsten bij te wonen, die op tien locaties in Nederland worden georganiseerd. Aan de studie ben je wekelijks zo'n acht tot tien uur kwijt.

Kosten:
€ 1800,00. Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, 'horizongesprek' en de studiebijeenkomsten. Klik hier voor meer informatie.


Editio

Editio noemt zich de eerste Interactieve Creative Writing Academy in Nederland, 'een platform voor iedereen die serieus met schrijven bezig is'. De organisatie werkt daartoe samen met 'de beste schrijvers en redacteuren van het Nederlandse taalgebied'.

Voor de cursus Thrillers I en de vervolgcursus Thrillers II zijn de auteurs
Siska Mulder en Charles den Tex
aangetrokken. Mulder heeft vier goed ontvangen thrillers op haar naam staan, met Na Delphine werd ze genomineerd voor de Gouden Strop. Den Tex heeft drie keer deze thrillerprijs gewonnen, voor Schijn van kans, De macht van Meneer Miller en CEL.

Inhoud van de cursus:
In Thrillers I komen in vier modules de onderwerpen misdaad, personages, locatie en research, plot, twist en ontknoping ter sprake. Aan het eind schrijft de cursist het begin (zo'n 700 woorden) van zijn/haar eigen thrillerverhaal. De tutor geeft persoonlijk commentaar.

De cursus Thrillers II gaat dieper in op de belangrijkste kenmerken van het genre: plot, perspectief en spanning. De laatste twee weken zet de cursist de eerste duizend woorden van een thrillerverhaal op papier. Uiteraard geeft de tutor ook hier commentaar.

Duur van de cursus:
Thrillers I: Zes weken. Thrillers II: Negen weken. ''Hoewel het niet verplicht is, verdient het aanbeveling eerst de cursus Thrillers I te volgen'', aldus Editio.

Kosten:
Thrillers I: € 325,00. Thrillers II: € 475,00. Klik hier voor meer informatie.


Marelle Boersma

Marelle Boersma is een ervaren thrillerauteur. Zo won ze met haar negende thriller Nobody de tweede prijs bij de Crimezone Thriller Awards 2014. Recent heeft ze het manuscript van haar tiende thriller bij haar uitgever ingeleverd. Ze stelt dat ze verhalen schrijft die zich afspelen in het grijze gebied tussen waargebeurd en fictie. ''Slachtoffers nemen vaak uit zichzelf contact met mij op, omdat ze hun verhaal willen vertellen en andere mensen willen waarschuwen.''

Naast auteur is Boersma ook al jaren schrijfdocent. ''Ik ben blij dat ik schrijftrainingen kon volgen om mijn droom van een eigen boek te laten uitkomen.'' Ze geeft diverse soorten cursussen, van online trainingen tot schrijfweekends en -vakanties (in een zonnig buitenland).

Inhoud van de cursus:
Een plot bouwen, personages verzinnen die interessant zijn voor de lezer en tips om een verhaal nagelbijtend spannend te maken komen aan bod in de cursus Thriller Schrijven. In de workshop Spannend Schrijven leer je onder andere hoe je een verhaal opbouwt en hoe 'show don't tell' werkt. 

Tijdens de zevendaagse schrijfvakanties in Toscane krijgen cursisten schrijftrainingen en 'inspirerende' oefeningen, professionele begeleiding, feedbackbijeenkomsten en veel schrijftips. De cursussen in Toscane zijn uitermate populair, want voor dit jaar al volgeboekt. Ook organiseert Boersma verschillende schrijfweekenden in de Betuwe of Brabant, voor beginners dan wel gevorderde auteurs, waarin allerhande thrillertechnieken aan bod komen. 

Kosten:
De Workshop Spannend Schrijven duurt vier uur en kost € 95,00. Een schrijfweekend komt op maximaal € 345,00 (exclusief btw) en een zonnige schrijfvakantie kost rond de 800 euro (exclusief vliegkosten). Klik hier voor meer informatie.


Simone van der Vlugt

Bestsellerauteur Simone van der Vlugt, winnares van de NS Publieksprijs 2010, is dit jaar begonnen met het geven van workshops en persoonlijke begeleiding. In de fotostudio van haar man Wim van der Vlugt in Alkmaar ontvangt ze groepen van maximaal acht cursisten, die ze vertelt over schrijftips en -technieken. Ze vertelt ook welke valkuilen vermeden dienen te worden.

Inhoud van de cursus:
Er wordt klassikaal geoefend in het toepassen van verschillende schrijftechnieken, zoals spanningsbogen creëren, het doseren van researchinformatie, het gebruik van de stijlregel show, don't tell en het tot leven brengen van personages.

Maximaal twee weken van tevoren mailen deelnemers een kort verhaal of het begin van een manuscript naar Van der Vlugt. Na afloop van de workshop krijgen cursisten hun teksten terug, voorzien van opbouwende kritiek. 

Duur van de cursus:
een middag van drie uur.

Kosten:
€ 395,00. Er zijn nog plekken over voor de workshops op 1 maart en 12 april. Klik hier voor meer informatie. 


Eva Burgers

Ze schreef de jeugdthrillers Stille getuige en Flashback en komende maand presenteert ze Kaya Crime, een thrillerserie voor volwassenen. Eva Burgers is ook werkzaam geweest als rechercheur, dus de misdaad is haar niet vreemd.

Burgers geeft regelmatig schrijftrainingen. ''De cursisten leren hoe je een verhaal opbouwt, waar je inspiratie vandaan kunt halen. Ik vertel over de spanningsopbouw, interessante personages en hoe je een personage 'tot leven brengt.' Ik zal praten over techniek, perspectief en structuur. En we gaan een schrijfopdracht doen.'' Daarnaast doet Burgers ook een boekje open over de weg van manuscript naar uitgever.

Duur van de cursus:
Op dinsdag 24 en 31 maart (19.00-20.30 uur) geeft Burgers schrijftraining voor jongeren in de bibliotheek van Voorschoten.
Kosten: € 10,00 (leden) en € 12,00 (niet-leden)

Op de zaterdagen 18 april, 16 mei, 12 september, 10 oktober en 7 november verzorgt Burgers van 10.00 tot 14.00 uur een schrijftraining voor volwassenen in Amsterdam.
De kosten bedragen € 75,00. Dat is inclusief btw, koffie of thee en een koekje. Voor meer info: auteur@evaburgers.info
John Brosens

Oud-docent, dichter en thrillerauteur John Brosens geeft eens in de twee jaar schrijftraining. Dat doet hij in samenwerking met de bibliotheek in zijn woonplaats Barendrecht. Het zelfbedachte lesboek dat hij heeft geschreven, draagt de titel De bijl in het schuurtje. ''En die staat daar niet om houtjes te hakken, als je begrijpt wat ik bedoel.'' 

Brosens neemt maximaal tien cursisten aan. Die laat hij in zes sessies (om de twee weken) 'thematisch en groepsdynamisch zweten, lijden en produceren'.

Inhoud van de cursus:
het opzetten van een verhaallijn, research, originaliteit versus clichés, stijl, valkuilen, karakters en vooral: spanning opbouwen in allerlei varianten. 

Kosten:
€ 320,00 per persoon. Brosens: ''Ik weet niet of ik het dit jaar weer zal opstarten. De wachtlijst bestaat nu uit vijf namen en ik heb toegezegd dat het doorgaat als dat er acht zijn.''

Esther Kreukniet

''Een thriller schrijven kun je leren, het is een vak'', schrijft Esther Kreukniet, auteur van de spannende romans Beau ravage, Façade en Carte Blanche.  In een pand in Brielle organiseert ze workshops waarin onder meer 'een goed storyboard, doordachte plotwendingen, vlotte dialogen en cliffhangers' aan bod komen. 

Duur van de workshop:
Twee uur. De eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 24 maart, 19.00 – 21.00 uur. 

Kosten:
€ 35,00. De workshop gaat door bij deelname van minimaal vijf cursisten. Kreukniet: ''Thee, koffie en wat lekkers inbegrepen.''
Stuur voor meer info een mail naar: info@estherkreukniet.nlJudith Visser

Judith Visser, schrijfster van thrillers als Vreemden in de nacht  en het verfilmde Stuk, gaf een paar seizoenen thrillerles bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). ''Dat was een succes, maar ik ben er vanwege tijdgebrek mee gestopt.'' Voorlopig pakt ze die lessen niet meer op.

''Ik geef nu alleen nog workshops van een dag(deel), die te boeken zijn via de Schting Schrijvers School Samenleving (SSS). Dus de deelnemers betalen niet aan mij, maar aan de bieb of vereniging, die op hun beurt weer betalen aan de SSS.''


Milou van der Will

Schrijfster en journaliste Milou van der Will, auteur van o.a. Breekijzer en In mijn bloed, gaf in april 2014 een drie uur durende workshop thrillerschrijven. Aan bod kwamen thema's als plot, spanningsboog, dialoog en research. Ook waren er schrijfoefeningen.

Of ze dit jaar opnieuw een thrillerworkshop geeft, staat nog niet vast. ''Waarschijnlijk wel, in het najaar.'' Maar alles staat of valt met een drukke agenda en een voorspoedig verlopen zwangerschapsverlof.


Marion Pauw

Gouden Stopwinnares Marion Pauw verzorgde vorig jaar enkele masterclasses en workshops. Of de geschenkauteur van Grijs gebied  dat dit jaar weer gaat doen is, niet bekend. Er kwam geen reactie op een verzoek om nadere informatie.

 Over de auteur

Hebban Crew

1935 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De kneepjes van de smid

 

Gerelateerd