Hebban vandaag

Leesclubs /

De Leesclubassistent | De val van Thomas G.

Frank Hockx, voormalig hoofdredacteur van Boek-delen (hét tijdschrift voor leesclubs) is ... de Leesclubassistent. Op Hebban trakteert hij lezers op mooie artikelen waarin boeken die uitermate geschikt zijn voor leesclubs en -groepen centraal staan. Bij elke titel vind je discussievragen.

Over het boek

Een aantal maanden na de dood van haar echtgenoot, uitgever Thomas Geel, vertrekt Isa naar Ierland. In hun woning daar denkt ze terug aan haar huwelijk en aan de gebeurtenissen die aan de dood van Thomas voorafgingen. Na de publicatie van een omstreden boek brak een grote rel uit, waarbij Thomas op sociale media veel over zich heen kreeg.

Ook Leonie, de dochter van Isa en Thomas, vertelt haar verhaal over deze gebeurtenissen, waar bovendien de journalist Joris zich in verdiept, die wil reconstrueren wat er precies is gebeurd en daarvoor onder anderen praat met Anne, de rechterhand van Thomas op de uitgeverij. De overleden Thomas komt eveneens uitgebreid aan het woord, via een nagelaten tekst.

YouTube

Nelleke Noordervliet vertelt over De val van Thomas G. in het vlog Tussen de schrijvers van uitgeverij Atlas Contact. (circa 4 minuten).

Over de auteur

Als iemand op dit moment de eretitel ‘grande dame van de Nederlandse literatuur’ toekomt, is het Nelleke Noordervliet (1945) wel. De val van Thomas G. is inmiddels haar elfde roman.

In 1987 debuteerde ze met Tine, of De dalen waar het leven woont en sindsdien neemt ze een belangrijke plaats in ons literaire landschap in. Naast romans, novellen en verhalen, schreef en schrijft ze non-fictie, essays en columns. In 2018 kreeg ze de Constantijn Huygensprijs voor haar oeuvre.

Voorafgaand aan haar schrijversloopbaan studeerde ze literatuurwetenschap en theaterwetenschappen, speelde ze toneel en trad ze op in cabaretprogramma’s, gaf ze les op het voortgezet onderwijs en zat ze voor de PvdA in de gemeenteraad van Monster.

YouTube

Nelleke Noordervliet in gesprek met Frénk van der Linden tijdens BroeseBruist BoekenLive van de Utrechtse boekhandel Broese (circa 9 minuten).

Discussietips

1. De roman raakt diverse maatschappelijke thema’s aan, vertelt daarnaast een familiegeschiedenis die zijn geheimen kent en biedt ook inzicht in het boekenvak. Hoe heb je die combinatie ervaren? Welk(e) aspect(en) spreken je wel of niet aan? Waarom?

2. In het boek zijn diverse ik-vertellers aan het woord. Hoe heb je de diverse ‘vertelstemmen’ ervaren? Ontwikkelde je sympathie voor of juist antipathie tegen een of meer personages?

3. Welk beeld heb je gekregen van de relaties van respectievelijk dochter Leonie en zoon Arthur met hun ouders?

4. Hoe denk je over de reactie van Arthur als Leonie hem om hulp vraagt?

5. Welke betekenis geef je aan het college van Leonie over ‘het kwaad in kunst en literatuur’ (p. 28 en verder)?

6. In hoeverre zijn de motieven van journalist Joris om zich op de affaire Thomas G. te storten, zuiver te noemen?

7. Isa is in gedachten af en toe in gesprek met een imaginaire redacteur die haar formuleringen van commentaar voorziet. In hoeverre voegt dit voor jou iets toe aan het boek?

8. Anne Benraad, de medewerker van de uitgeverij van Thomas, komt niet rechtstreeks aan het woord, maar vooral via transcripties van journalist Joris van hun gesprekken. Welk beeld heb je van haar gekregen?

9. Anne neemt geen genoegen met excuses over het slavernijverleden. Hoe denk je over haar houding?

10. De opvattingen van Anne weerspiegelen ook een discussie die in de literaire wereld wel gevoerd wordt over zogenoemde ‘culturele toe-eigening’. Die term wordt vooral gebruikt door critici die vinden dat auteurs niet mogen schrijven over zaken die ze niet kennen. Zo zou bijvoorbeeld een witte mannelijke auteur niet over het leven van een zwarte vrouw mogen schrijven. Hoe denk jij over deze discussie?

11. Recensent Rob Schouten schrijft in Trouw (19-9-2020) dat de one-night-stand tussen Joris en Leonie in zijn ogen onverklaarbaar is. Hoe zie jij dat?

12. Welke functie heeft de ontmoeting van Leonie met Kathelijne in het geheel volgens jou?

13. Welke kritiek op de huidige maatschappij klinkt voor jou vooral door in de roman? In hoeverre ben je het daar mee eens?

14. ‘De botsende denkbeelden van generaties komen ook aan bod’, zegt Nelleke Noordervliet in De Telegraaf (1-9-2020). Daarbij noemt ze als voorbeeld de omgang met het begrip ‘vrijheid van meningsuiting’. Hoe liggen de standpunten in de roman wat dit betreft? Met welke visie voel jij je het meest verbonden?

15. Isa en Thomas hebben hun kinderen nooit verteld dat ze nog een derde kind hebben gehad. In hoeverre kun je hun handelwijze begrijpen?

16. Welke indruk krijg je van het boek 'Hedendaags fanatisme' van Rudolf Merkelbach? Wat vind je van de beslissing van Thomas om het boek uit te geven?

17. In het tweede deel van de roman komt de overleden Thomas aan het woord, via het document dat hij voor zijn dood aan Merkelbach heeft gezonden. Welk beeld krijg je van hem? Wat is de oorzaak of zijn de oorzaken van zijn slechte vaderschap?

18. Hoe heb je de onthullingen ervaren in het document dat Thomas naliet over zijn vader en zijn band met de familie Merkelbach?

19. In NRC Handelsblad (4-9-2020) zegt Noordervliet dat een element van het verhaal moest zijn de vraag van noodzaak of toeval: ‘In hoeverre creëert hij [Thomas, red.] zelf het momentum van zijn ondergang?’ Wat is jouw antwoord op die vraag? In hoeverre zijn er schuldigen aan de dood van Thomas volgens jou?

20. De roman eindigt met een gesprek tussen Isa en haar Ierse buurvrouw Sally. Welk verband zie je tussen Sally’s woorden en de roman als geheel? Hoe heb je dit slot ervaren?

21. De roman bevat veel verwijzingen naar literaire werken en naar andere kunstvormen. Hoe heb je dit als lezer ervaren?

22. In het Algemeen Dagblad (5-9-2020) zegt Noordervliet: ‘Hoe complex het kan zijn om wél dat gesprek aan te gaan en te proberen nader tot elkaar te komen, dat heb ik in mijn boek aan de orde willen stellen.’ In hoeverre is ze in haar opzet geslaagd voor jou?

Achtergronden

1. Nelleke Noordervliet vertelt over De val van Thomas G. in het radioprogramma De Taalstaat op Radio 1.

2. De leesclub op Hebban rond De val van Thomas G.

3. Lezersrecensies en artikelen rond De val van Thomas G. op Hebban.

4. In het tijdschrift Boekenpost (nr. 171, januari/februari 2021) is een uitgebreid leesclubdossier opgenomen rond deze roman. Hierin vind je een interview met de auteur en een romananalyse.

5. Podcast: interview in het programma Opium, waarin Annemieke Bosman met Nelleke Noordervliet spreekt over de roman.


De Leesclubassistent

Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!

Wie is De Leesclubassistent?

Frank Hockx verzorgt de informatie op De Leesclubassistent. Hij was van 2001 tot 2016 hoofdredacteur van Boek-delen, het tijdschrift voor leesclubs. Daarnaast was hij jarenlang hoofdredacteur van de databanken LiteRom (literaire recensies uit dag- en weekbladen) en Uittrekselbank (de naam spreekt voor zichzelf), die in alle Nederlandse bibliotheken beschikbaar zijn. Bij de vrijwilligersorganisatie Senia werkt hij mee aan de 'ontmoetingen rond cultuur' die deze stichting organiseert door mensen bijeen te brengen in leesclubs en muziekluistergroepen en tijdens culturele excursies. Daarnaast werkt hij mee aan Boekenpost, het tijdschrift voor alle boekenliefhebbers dat ook veel informatie biedt voor leesclubs, en Boekblad, het vakblad voor boekhandel en uitgeverij.

Leesdossiers-kanaal

Frank Hockx is De Leesclubassistent. Via dit kanaal helpt hij lezers boeken te vinden die uitermate geschikt zijn voor leesclubs én gidst hij scholieren door de wereld van het Lezen voor de Lijst door middel van uitgebreide leesdossiers over populaire romans.

Naar het kanaalOver de auteur

Frank Hockx

89 volgers
139 boeken
3 favoriet


Reacties op: De Leesclubassistent | De val van Thomas G.

 

Gerelateerd

Over

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was jarenlang...

Hebban Spots

De Leesclubassistent

157 volgers

Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf...


Gesponsorde boeken