Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Leesclubassistent leest Libris | De ommegang

Frank Hockx, voormalig hoofdredacteur van Boek-delen (hét tijdschrift voor leesclubs), is De Leesclubassistent. Hij wordt daarin bijgestaan door Marlene Lunter. Op Hebban trakteren zij lezers op mooie artikelen waarin boeken die uitermate geschikt zijn voor leesclubs en -groepen centraal staan. Dit keer is dat de volledige Libris Literatuur Prijs 2019 shortlist. Bij elke titel vind je discussievragen.

Door Marlene Lunter

De ommegang

In de vroege lente van 1415, op de stoffige wegen van Italië, heeft de ambitieuze heelmeester en architect Isidorus van Rillington een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus’ zoektocht naar kennis, die hem tot aan de rand van de wereld bracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden.

De ommegang is een meeslepende historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen. Jan van Aken voert ons van een middeleeuwse bibliotheek in Engeland via de verwoeste gebieden langs de Zijderoute naar een kleine stad aan de Bodensee, waar koning, kardinalen, adel en geleerden strijden voor de eenheid van Europa.

De Libris Literatuur Prijs 2019 - de shortlist


De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 is op 6 mei.

Naar het Libris Literatuur Prijs-kanaal op Hebban


De discussievragen

1. In hoeverre begrijp je dat Isidoor niet nadenkt over zijn afkomst?

2. Isidoor ontmoet veel markante figuren. Welke zijn je bijgebleven en welke rol spelen ze in zijn leven?

3. Welke bijzondere eigenschappen verwerft Isidoor gedurende zijn leven?

4. Hoe zou je de ‘ommegang’ omschrijven en welke betekenis heeft die voor Isidoor op verschillende momenten in zijn leven?

5. Welk vrouwbeeld komt er naar voren uit de roman?

6. Hoe denk je over Galina?

7. Isidoor ziet de dood vaak in de ogen. Op welke manieren gaat hij daarmee om?

8. Welke geestelijke ontwikkeling maakt Isidoor door en hoe beoordeel je die?

9. Wat is zijn ultieme doel en in hoeverre kun je je daarin vinden?

10. Het Juryrapport van de Libris Literatuur Prijs spreekt van een ‘superieur bouwwerk, een ware pagetuner’. In hoeverre ben je het daar mee eens?  

11. Isidoor verzamelt en onthoudt veel kennis. In hoeverre is hij een wijs mens?

12. Welke overeenkomsten zie je tussen de tijd van Isidoor en onze tijd?

13. De ommegang geldt als een historische roman. Binnen welk genre zou het boek volgens jou ook passen en waarom?

14. Hoe denk je over de ontmoeting op de sneeuwvlakte (p. 394)?

15. Welke rol speelt seksualiteit in Isidoors leven? 16. Welke verschillen en overeenkomsten zie je tussen boeken in Isidoors tijd en in het heden?  

Alle leesclubtips van De Leesclubassistent

De Leesclubassistent

Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!

Wie is De Leesclubassistent?

Marlene Lunter heeft Leesclubassistent Frank Hockx bijgestaan in het maken van de discussiesets bij de Libris Literatuur Prijs 2019 shortlist. Marlene is eigenaar van een Literair Bureau en is in te huren voor tal van literaire activiteiten, waaronder het live begeleiden van een leesclubdiscussie.Over de auteur

M.H. Lunter

2 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Leesclubassistent leest Libris | De ommegang

 

Gerelateerd

Over

Jan van Aken

Jan van Aken

Jan van Aken is een Nederlandse schrijver en docent aan de Schrijversvakschool t...