Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Leesclubassistent | Uit het leven van een hond van Sander Kollaard

Frank Hockx, voormalig hoofdredacteur van Boek-delen (hét tijdschrift voor leesclubs), is De Leesclubassistent. Op Hebban trakteert hij lezers op mooie artikelen waarin boeken die uitermate geschikt zijn voor leesclubs en -groepen centraal staan. Bij elke titel vind je discussievragen.

Over het boek

Henk van Doorn, 56 jaar, IC-verpleegkundige, alleenstaand, ontwaakt op een zomerse zaterdag. Een vrije dag ligt voor hem. Een dag waarvan de invulling deels al vastligt: wandelen met zijn hond Schurk, boodschappen doen, zijn nichtje Rosa feliciteren met haar verjaardag.  

Die dingen zal Henk ook doen, maar toch loopt deze zaterdag anders dan verwacht. Dat begint als hij tijdens het ochtendwandelingetje met Schurk merkt dat het dier niet in orde is.  

Terwijl de verteltijd maar een dag beslaat, beschrijft Kollaard via herinneringen en vooruitblikken een heel leven van een gewone man die, zoals iedereen, op zijn eigen manier bijzonder is. Een bedachtzame roman over levenslust, zo zou je Uit het leven van een hond kunnen typeren.

Over de auteur

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis en werkte daarna onder andere als redacteur bij een medische uitgeverij. In 2006 volgde hij zijn Zweedse vrouw naar haar geboorteland, waar hij begon met schrijven. Zijn eerste verhalen verschenen in literaire tijdschriften als Tirade en De Gids.  

Kollaard debuteerde in 2012 met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, waarvoor hij direct een prijs ontving. Zijn eerste roman, het in 2015 verschenen Stadium IV, werd door het boekhandelarenpanel van De Wereld Draait Door uitverkoren tot Boek van de Maand, wat een commercieel succes betekende. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel Levensberichten.  

In Boekenpost 162 (juli-augustus 2019) vind je een uitgebreid leesclubdossier rond Uit het leven van een hond, met onder andere een interview met Kollaard waarin hij aankondigt dat hij mogelijk nog een boek over Henk zal schrijven: ‘Er valt nog veel meer te vertellen over deze man.’  

YouTube Naar aanleiding van de verkiezing van Stadium IV tot DWDD-Boek van de Maand maakte Jasper Kuipers deze animatie bij het boek:  

Discussietips

1. De roman beschrijft een dag uit het leven van een gewone man. In hoeverre slaagt Kollaard er voor jou in om van Henk een bijzonder iemand te maken?

2. Het boek opent met de herinnering van Henk aan een discussie met zijn collega Saskia over de betekenis/functie van het menselijk hart. Saskia heeft een klinische, nuchtere opvatting. Hoe zou je de visie van Henk omschrijven?  

3. Hoe ziet Henk zichzelf? Is hij te hard voor zichzelf? In hoeverre heeft hij zichzelf in de hand?  

4. Wat gebeurt er met Henk tijdens de eerste ontmoeting met Mia?  

5. Welk beeld heb je gekregen van de verhouding tussen Henk en zijn broer Freek?

6. ‘Niets heeft ons bedoeld of gewild of bedacht. Niets maakt ons noodzakelijk’, denkt Henk (p. 14). Hoe valt deze opvatting, die in het boek vaker terugkomt, te rijmen met het motto uit het bijbelboek Genesis?  

7. Op welke manier spelen verhalen een rol in de roman?  

8. De titel van de roman suggereert dat een hond centraal staat. In hoeverre is dit het geval?  

9. Ziekte van een geliefde brengt vervreemding met zich mee, schrijft Kollaard. Wat vind je van deze observatie?

10. Na Henks spontane melding aan Mia in de bus dat hij verliefd is op haar (p. 129), beschrijft de verteller een scène waarin de bus opstijgt, om zichzelf vervolgens tot de orde te roepen. Wat drukt deze passage uit?

11. Waarom spreekt de roman Kees de Jongen Henk zo aan?  

12. Welk beeld heb je gekregen van Mia? In hoeverre staat ze anders in het leven dan Henk?

13. Welke invloed heeft de ziekte van Schurk op Henks doen en laten gedurende de dag?

14. Hoe heb je de scène ervaren waarin Mia en Henk uiteindelijk geliefden worden?

15. De eerste en laatste zin van het boek zijn nagenoeg identiek. Waarin zit het verschil?  

Achtergronden

1. De website van Sander Kollaard.  

2. Video: Sander Kollaard te gast bij VPRO Boeken.

3. Interview naar aanleiding van dit boek op Literatuurplein.  

4. Er zijn diverse verwijzingen naar de roman Kees de Jongen van Theo Thijssen, het favoriete boek van Henk. Hij geeft het aan zijn nichtje Rosa en vertelt haar uitgebreid over met name de slotscène die je kunt lezen op de website van de DBNL.

5. De hond Schurk houdt van muziek, naast klassieke stukken ook van het lied Una paloma blanca van de George Baker Selection, waarvan in de roman regels geciteerd worden. De volledige tekst vind je op de website Songteksten.nl.  

6. Meer over de film Taxi Driver waar Henk op twee momenten in de roman (p. 70, 109) aan denkt.  

7. De verteller reserveert een pagina voor een beschrijving van de beroemde BBC-televisieserie The Thunderbirds (p. 76) uit de jaren zestig. Op de website SFSeries.nl vind je een beknopte beschrijving van de reeks en links naar onder andere de officiële Thunderbirds-website van de BBC en nog steeds functionerende fansites.  

8. De verteller beschrijft hoe in de toekomst Rosa bij de begrafenis van Henk het gedicht ‘Wanneer de lente komt’ van Fernando Pessoa zal voordragen (p. 119). De volledige tekst, in de vertaling van August Willemsen, vind je onder andere op de site Poëzie-Leestafel.  

9. Mia lijkt op Patti Smith (p. 142), in de roman worden regels geciteerd uit de song Because the Night (1978) die haar succes bracht. Meer over het nummer en de volledige songtekst op Songfacts. Hieronder een video met een uitvoering van het nummer door Smith.  

Alle leesclubtips van De Leesclubassistent

De Leesclubassistent

Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!

Wie is De Leesclubassistent?

Frank Hockx verzorgt de informatie op De Leesclubassistent. Hij was van 2001 tot 2016 hoofdredacteur van Boek-delen, het tijdschrift voor leesclubs. Daarnaast was hij jarenlang hoofdredacteur van de databanken LiteRom (literaire recensies uit dag- en weekbladen) en Uittrekselbank (de naam spreekt voor zichzelf), die in alle Nederlandse bibliotheken beschikbaar zijn. Bij de vrijwilligersorganisatie Senia (www.senia.nl) werkt hij mee aan de 'ontmoetingen rond cultuur' die deze stichting organiseert door mensen bijeen te brengen in leesclubs en muziekluistergroepen en tijdens culturele excursies. Daarnaast werkt hij mee aan Boekenpost, het tijdschrift voor alle boekenliefhebbers dat ook veel informatie biedt voor leesclubs, en Boekblad, het vakblad voor boekhandel en uitgeverij.Over de auteur

Frank Hockx

90 volgers
141 boeken
3 favoriet


Reacties op: De Leesclubassistent | Uit het leven van een hond van Sander Kollaard

 

Gerelateerd

Over

Sander Kollaard

Sander Kollaard

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis en werkte daarna onder...