Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

'De lege stad' blijft onverminderd populair

'De lege stad', het nieuwste boek van Simone van der Vlugt, is ook deze week de populairste roman op Hebban.nl. Goed scoort ook 'Alleen maar helden', de nieuwste roman van de Zwitserse auteur Charles Lewinsky.

De populairste romans op Hebban.nl:

1. 
(1) Simone van der Vlugt - De lege stad  - 5e wk
Historische roman. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen.

2. (2) Markus Zusak - De boekendief  - 3e wk
Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen.

3. (-) Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind  - 2e wk
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.

4. (4) Tatiana de Rosnay - Haar naam was Sarah  - 5e wk
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Via het dossier van Sarah ontdekt zij het verborgen geheim van haar schoonfamilie.

5. (5) Khaled Hosseini - De vliegeraar  - 4e wk
Amir en Hassan groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

6. (-) Charles Lewinsky - Alleen maar helden - 1e wk
Winter 1944. De Beierse Alpen vormen - nog wel - een vredige omgeving. Een ideale plek om ver van Berlijn te overleven. Een kleine filmploeg gaat er in Kastelau een vurige propagandafilm draaien, een hart onder de riem voor het Duitse volk. Dat is althans wat de dorpsbewoners moeten geloven. Belangrijk is maar één ding: het moet er overtuigend uitzien! Alleen zo kan men zijn leven (en latere carrière) redden.

7. (11) Anthony Doerr - Als je het licht niet kunt zien  - 5e wk
De blinde Marie-Laure woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Het verhaal van Marie-Laure kruist met dat van de Duitse wees Werner die bij de Hitlerjugend belandt en naar het front wordt gestuurd.

8. (9) Maria Boonzaaijer - Joodse buren  - 2e wk
Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: 'Red mijn dochtertje!' Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen.

9. (14) Inge Schilperoord - Muidhond  - 4e wk
Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, keert hij terug naar het krappe huisje in het vissersdorp waar hij samen met zijn eenzame moeder woont. Hij verheugt zich erop om weer met hond Milk in de duinen te kunnen wandelen. Al snel krijgt hij gezelschap van zijn nieuwe buurmeisje, die door haar moeder aan haar lot wordt overgelaten. Jonathan is bang om opnieuw de fout in te gaan en probeert haar op afstand te houden. 

10. (-) Eimaer McBride - Een meisje is maar half af  - 1e wk
Een meisje is maar half af is een ontroerend en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer - een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.

11. (13) Jeroen Brouwers - Het hout  - 5e wk
In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. De roman geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

12. (-) Jojo Moyes - Voor jou  - 2e wk 
Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen - een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin - maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen.

13.
(17) Lisa Genova - Ik mis mezelf - Still Alice  - 5e wk
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te zijn en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst.

14. (-) Renate Dorrestein - Weerwater - 2e wk
De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein. De schaarse overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen.

15. (-) Leon de Winter - Geronimo - 1e wk
Een groep Navy Seals misleidt de wereld over het lot van Osama bin Laden, de man die de tot nu toe grootste terreurdaad van de 21ste eeuw op zijn geweten heeft. De Winter neemt de lezer mee in een verhaal dat zich op vele continenten afspeelt. Intussen speelt hij met de vraag of de officiële versie van de dood van Osama bin Laden de enige waarschijnlijke is.

16. (
19) Kathryn Stockett - Een keukenmeidenroman - 2e wk
In het Mississippi van de jaren zestig wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.

17. (3) P.F. Thomése - De onderwaterzwemmer - 2e wk
Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied - in het laatste oorlogsjaar - raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond waakt hij in de uiterwaarden, maar zijn vader komt niet meer boven water. 

18. (-) Aglaia Bouma - Niets te verbergen - 1e wk
Prostituee Maud probeert zich staande te houden in het Nederland van de nabije toekomst, wanneer alle persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen in een elektronisch burgerdossier. Dat betekent dat je geen echte privacy meer hebt en je vrijheid wordt beknot, maar het moet het leven ook een stuk gemakkelijker en veiliger maken. 

19. (-) Paulo Coelho - Overspel - 3e wk
Genève 2013. Linda, een vrouw van eenendertig, begint de sleur en voorspelbaarheid van haar dagelijks leven als een probleem te ervaren. In de ogen van anderen heeft ze het echter helemaal voor elkaar: een goed huwelijk, een man die van haar houdt, voorbeeldige kinderen en een verre van saaie baan als journaliste. Ze kan het nauwelijks meer opbrengen te doen alsof ze gelukkig is. Dat verandert allemaal wanneer ze door haar werk een jeugdvriend tegenkomt.

20. (20) Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen  - 5e wk
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? 

De Bestseller60 van de CPNB vindt u hierOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'De lege stad' blijft onverminderd populair

 

Gerelateerd

Over

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky brak internationaal door met Het lot van de familie Meijer. Voo...

Gesponsorde boeken