Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

'De lege stad' en 'De boekendief' gewild op Hebban

Het zal aan de tijd van het jaar liggen dat 'oorlogsromans' tamelijk populair zijn onder de bezoekers van Hebban. Hoge noteringen zijn er bijvoorbeeld voor de romans van Simone van der Vlugt, Markus Zusak, Tatiana de Rosney en Anthony Doerr.

De populairste romans op Hebban.nl:

1. (
1) Simone van der Vlugt - De lege stad  - 3e wk
Historische roman. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen.

2. (-) Markus Zusak - De boekendief  - 1e wk
Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen.

3. (-) Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind  - 1e wk
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.

4. (-) Graeme Simsion - Het Rosie Project   - 1e wk
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. 

5. (3) Jens Christian Grøndahl - Portret van een man  - 3e wk
Psychologische roman waarin de hoofdpersoon terugblikt op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij door de dood van zijn moeder gedwongen op zoek te gaan naar meer betekenis in zijn leven. Zijn lerares inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. 

6. (-) Sarah Meuleman - De zes levens van Sophie  - 1e wk
Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar. Als ze op een avond na een feest een nachtwandeling maken in de bossen, verdwijnt Sophie. Achttien jaar later woont Hannah in New York en schrijft societycolumns voor een groot modeblad. Ze besluit het roer om te gooien en een biografie te maken over beroemde vrouwelijke schrijvers wier levens opvallende parallellen vertonen - Agatha Christie, Barbara Follett, Virginia Woolf. Haar zoektocht naar de vrouwen roept vragen op die ze lang heeft verborgen: wat is er die nacht gebeurd met Sophie? Waarom heeft ze haar destijds laten gaan? Wat weet Hannah?

7. (-) Myrthe van der Meer - UP   - 2e wk
Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft de levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.

8. (-) Kristin Hannah - De nachtegaal  - 1e wk
De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. 

9. (2) Tatiana de Rosnay - Haar naam was Sarah  - 3e wk
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Via het dossier van Sarah ontdekt zij het verborgen geheim van haar schoonfamilie.

10. (7) Anthony Doerr - Als je het licht niet kunt zien  - 3e wk
De blinde Marie-Laure woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Het verhaal van Marie-Laure kruist met dat van de Duitse wees Werner die bij de Hitlerjugend belandt en naar het front wordt gestuurd.

11. (4) Khaled Hosseini - De vliegeraar  - 2e wk
Amir en Hassan groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

12. (-) Chantal van Gastel - Ik wist het  -  1e wk
Mia Robbins is niet het type dat de gebaande paden bewandelt. Puur op intuïtie zegt ze haar baan in de marketing op om haar eigen bloemenwinkel te beginnen op het idyllische stationsplein dat al in haar jeugd haar hart gestolen heeft. Mia zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken. Maar de magie van de bloemen brengt haar meer dan ze had verwacht. Ze ontmoet Feo. Hij is ondernemend en levenslustig. De man van wie ze - letterlijk - altijd heeft gedroomd. 

13. (-) Khaled Hosseini - Duizend schitterende zonnen  - 1e wk
De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de veel oudere Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Hij neemt haar in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap.

14. (8) Jeroen Brouwers - Het hout  - 3e wk
In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. De roman geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

15. (-) John Greenen weeffout in onze sterren  - 2e wk
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht.

16. (12) Inge Schilperoord - Muidhond  - 2e wk
Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, keert hij terug naar het krappe huisje in het vissersdorp waar hij samen met zijn eenzame moeder woont. Hij verheugt zich erop om weer met hond Milk in de duinen te kunnen wandelen. Al snel krijgt hij gezelschap van zijn nieuwe buurmeisje, die door haar moeder aan haar lot wordt overgelaten. Jonathan is bang om opnieuw de fout in te gaan en probeert haar op afstand te houden. 

17. (9) Lisa Genova - Ik mis mezelf - Still Alice  - 3e wk
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te zijn en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. 

18. (10) Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen  - 3e wk
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? 

19. (-) Herman Koch - Het diner  - 1e wk
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten.

20. (14) Martine de Jong - De mannen van Raan  - 3e wk
Uit angst zijn lot in de handen van een ander te leggen, leeft programmeur Per Pennings zo veel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Ze kookt voor hem stelt hem voor aan haar familie. Tot Pers verbazing woont ze met haar 26 jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. 

De Bestseller60 van de CPNB vindt u voortaan hierOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'De lege stad' en 'De boekendief' gewild op Hebban

 

Gerelateerd

Over

Markus Zusak

Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 1975) is een Australische auteur. Hij begon met schri...

Gesponsorde boeken