Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

'De lege stad': populairste roman op Hebban

'De lege stad' van Simone van der Vlugt is deze week de populairste roman op Hebban.nl. Ook gewild zijn de 'oudjes' van Khaled Hosseini en Tatiana de Rosnay en de nieuwe romans van Inge Schilperoord en Herma de Beer.

1. (3) Simone van der Vlugt - De lege stad  - 2e wk
Historische roman. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen.

2. (4) Tatiana de Rosnay - Haar naam was Sarah  - 2e wk
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Via het dossier van Sarah ontdekt zij het verborgen geheim van haar schoonfamilie.

3. (5) Jens Christian Grøndahl - Portret van een man  - 2e wk
Psychologische roman waarin de hoofdpersoon terugblikt op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij door de dood van zijn moeder gedwongen op zoek te gaan naar meer betekenis in zijn leven. Zijn lerares inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. 

4. (-) Khaled Hosseini - De vliegeraar  - 1e wk
Amir en Hassan groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

5. (-)  Myrthe van der Meer - PAAZ  - 1e wk
Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze een ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses.

6. (
9) Dani Atkins - Versplinterd  - 2e wk
Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Nu ziet ze de vriendengroep weer voor het eerst bij de bruiloft van haar ex Matt en zijn verloofde Cathy. Als ze die avond Jimmy's graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd...

7. (10) Anthony Doerr - Als je het licht niet kunt zien  - 2e wk
De blinde Marie-Laure woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Het verhaal van Marie-Laure kruist met dat van de Duitse wees Werner die bij de Hitlerjugend belandt en naar het front wordt gestuurd.

8. (8) Jeroen Brouwers - Het hout  - 2e wk
In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. De roman geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

9. (2) Lisa Genova - Ik mis mezelf - Still Alice  - 2e wk
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te zijn en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. 

10. (13) Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen  - 2e wk
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? 

11. (-) Herma de Beer - Sprakeloos  - 1e wk
Emma is bijna vijftig als ze huilbuien krijgt en hulp zoekt bij een psycholoog. De diagnose die volgt verrast haar. In Sprakeloos schetst Herma de Beer het leven van een vrouw met autisme. Terugkijkend begint Emma te begrijpen hoezeer haar leven bepaald is door haar autisme. Het gevoel er niet helemaal bij te horen was er altijd en zal niet meer verdwijnen. Moet ze het haar omgeving vertellen?

12. (-) Inge Schilperoord - Muidhond  - 1e wk
Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, keert hij terug naar het krappe huisje in het vissersdorp waar hij samen met zijn eenzame moeder woont. Hij verheugt zich erop om weer met hond Milk in de duinen te kunnen wandelen. Al snel krijgt hij gezelschap van zijn nieuwe buurmeisje, die door haar moeder aan haar lot wordt overgelaten. Jonathan is bang om opnieuw de fout in te gaan en probeert haar op afstand te houden.

13. (18) Paulo Coelho - Overspel  - 2e wk
Genève 2013. Linda, een vrouw van eenendertig, begint de sleur en voorspelbaarheid van haar dagelijks leven als een probleem te ervaren. In de ogen van anderen heeft ze het echter helemaal voor elkaar: een goed huwelijk, een man die van haar houdt, voorbeeldige kinderen en een verre van saaie baan als journaliste. Ze kan het nauwelijks meer opbrengen te doen alsof ze gelukkig is. Dat verandert allemaal wanneer ze door haar werk een jeugdvriend tegenkomt.

14. (1) Martine de Jong - De mannen van Raan  - 1e wk
Uit angst zijn lot in de handen van een ander te leggen, leeft programmeur Per Pennings zo veel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Ze kookt voor hem stelt hem voor aan haar familie. Tot Pers verbazing woont ze met haar 26 jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. 

15. (-) Jojo Moyes - Voor jou  - 1e wk
Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen - een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin - maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen.

16. (-) Adriaan van Dis - Ik kom terug  - 1e wk
Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

17. (-) Renate Dorrestein - Weerwater  - 1e wk 
De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein. De schaarse overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen. Langzaam hervindt de ontredderde gemeenschap haar evenwicht.

18. (17) Han Kang - De vegetariër  - 2e wk 
Yeong-Hye lijdt aan afschuwelijke terugkerende nachtmerries waardoor ze van de een op de andere dag besluit te stoppen met het eten van vlees. Het eten van vlees staat voor haar voor de wreedheid in de wereld van nu. Nadat haar echtgenoot haar verlaat wil ze niet liever dan zelf ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden, de puurste levensvorm op aarde. 

19. (-) Ken Follett - Kou uit het oosten  - 1e wk
De Oost-Duitse Rebecca Hoffman ontdekt dat ze wordt afgeluisterd door de Stasi en doet iets impulsiefs dat haar leven onherroepelijk zal veranderen. George Jakes, zoon uit een gemengd huwelijk, bemachtigt een baan op het departement van Robert F. Kennedy, waar hij op zeer persoonlijke wijze verstrikt raakt in de strijd voor gelijke burgerrechten. Cameron Dewar moet als spion enorme risico's nemen om zijn idealen na te streven.

20. (-) Joachim Meyerhoff - Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest  - 1e wk
Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het beste in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt - een fascinerende man die uitblinkt in theorie, maar verzaakt in de praktijk, die vol levensvreugde is en toch zijn einde te snel dichtbij ziet komen.

De Bestseller60 van de Stichting CPNB vindt u hierOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'De lege stad': populairste roman op Hebban

 

Gerelateerd

Over

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillera...

Gesponsorde boeken