Hebban vandaag

Leesclubs /

De Literatuur Leesclub vloog door 'De gevleugelde'

Met maar liefst 25 deelnemers ging een kleine maand geleden de allereerste Hebban Literatuur Leesclub van start. De deelnemers stonden te popelen om de nieuwe historische roman van Arthur Japin tot zich te nemen. Een mooi gezelschap van fans en mensen die voor het eerst kennismaakten met het werk van de bekende schrijver. De leesclub las, discussieerde en kwam tot een eindoordeel.

In Japins nieuwe roman De gevleugelde draait het om Alberto Santos-Dumont, die opgroeit in de afgelegen binnenlanden van Brazilië. Hij droomt ervan te kunnen vliegen zoals de helden in de boeken van Jules Verne. Wanneer hij ontdekt dat hun avonturen verzonnen zijn, legt hij zich daar niet bij neer. Hij vertrekt naar Parijs, zet de werkelijkheid naar zijn hand, en wordt de eerste mens die door de wolken navigeert. 

Luxe
Deelnemers waren ten eerste blij met de luxe uitstraling van het boek. Een échte hardcover uitvoering ligt niet vaak meer in de boekwinkel. Deelnemer Guy Doms: 'De cover is een streling voor het oog en andere zintuigen. Het ruikt zelfs lekker. Een luxe hardcover met een retro canvasdoek. Ik hoop van deze historisch getinte roman te genieten en tijdens het lezen dan niet te gaan vliegen, maar minstens even te zweven!'.

Sympathie voor Santos-Dumont
Deelnemers waren met name verbaasd over de invalshoek die Japin gebruikt bij zijn personage.  'Mooi hoe Japin dit personage neerzet. Je krijgt ontzettend veel sympathie voor Santos-Dumont, terwijl ik waarschijnlijk bij andere biografieën over de man me vervreemd zou voelen van hem, het is immers echt een excentriekeling,' zei deelnemer Marleen de Sterke.

Mooi poëtisch boek
In de rubriek Na het lezen wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. De gevleugelde is uiteindelijk door 20 lezers (van de vijfentwintig deelnemers, helaas leverde niet iedereen een waardeoordeel in) beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als eerste leesclubboek in de Hebban Literatuur Leesclub een gemiddelde puntenwaardering van 7,3. Het neemt hiermee op dit moment een eerste plaats van de Hall of Fame van literaire romans in.

'Ik heb zelden zo’n mooi poëtisch boek gelezen. Normaal gesproken hou ik van een boek met korte hoofdstukken en niet al te uitgebreide omschrijvingen, zodat het verhaal vlot blijft doorlopen. Maar nu heb ik genoten van de lange zinnen en poëtische omschrijvingen. Ik hou ook heel erg van boeken met geschiedenis. Echt geweldig! Ik zal het boek koesteren en zeker nog een keer lezen,' aldus deelneemster Chantal Hofmeester.

Lees hier het uitgebreide leesclubverslag met meer citaten van de verschillende deelnemers. Ook zal er nog een interview worden geplaatst waarin Arthur Japin antwoord geeft op vragen van de deelnemers.

Binnenkort ook een keer meedoen met een Hebban Literatuur Leesclub? Volg dan nu de Hebban Literatuur Leesclub en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aankondigingen voor nieuwe titels.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Literatuur Leesclub vloog door 'De gevleugelde'

 

Gerelateerd

Over

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...

Hebban Spots

Hebban Literatuur Leesclub

235 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken