Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De man die alles achterliet - ontroerend familieverhaal

door Debbie (Hebban Crew) 1 reactie
Twintig lezers sloegen de historische roman van Tanya Commandeur open voor de leesclub. Maar liefst vijf daarvan waren op eigen houtje met een eigen exemplaar van 'De man die alles achterliet' aangeschoven. Leesclubcoördinator Helma Koot vatte de discussie en de eindoordelen samen.

Met De man die alles achterliet heeft auteur Tanya Commandeur het gefictionaliseerde verhaal van haar betovergrootvader, David Buijser, geschreven. David is elf jaar als zijn flamboyante vader Johannes zijn gezin in de steek laat en besluit zijn geluk in Amerika te zoeken. David weet niet beter dan dat zijn vader nooit meer iets van zich heeft laten horen, totdat hij een koffer vol brieven vindt die het tegendeel bewijzen. Daarop besluit David zijn vader in Amerika op te zoeken en te proberen om hem weer in Nederland te herenigen met zijn gezin. Bij zijn aankomst in Amerika stapt hij in een compleet nieuwe wereld met wolkenkrabbers, razendsnelle liften en een ondergrondse trein onder de Hudson. Zal David slagen in zijn missie of beschikt het lot anders?

Hooggespannen verwachtingen

De verwachtingen zijn hooggespannen. Er wordt gerekend om een mooie historische familieroman die een tijdsbeeld geeft van de ‘roaring twenties’ uit de vorige eeuw. Deze verwachting wordt niet voor iedereen waargemaakt. Terwijl de ene lezer bijna lyrisch is en de personages goed uitgewerkt vindt, is de andere lezer licht teleurgesteld omdat belangrijke historische gebeurtenissen maar een klein plaatsje in het verhaal krijgen. Toch overheerst de positieve waardering voor het boek. De foto’s die in het boek zijn opgenomen geven de personages ook letterlijk een gezicht, waardoor het verhaal nog meer gaat leven.

Ook over de schrijfstijl zijn niet alle lezers het met elkaar eens. De waardering loopt uiteen van uitstekend, vlot en beeldend geschreven met levensechte dialogen, authentiek zonder ingewikkelde metaforen tot te gehaast waardoor het verhaal niet helemaal uit de verf komt.

'Heel veel respect ook voor hoe Tanya Commandeur dit tijdsbeeld weet te scheppen en de lezer emotioneel betrokken houdt. Er komt zoveel bij kijken om zo'n historische roman te schrijven: research doen, boeiende personages creëren, een soepele stijl gebruiken en een heldere spanningsboog opbouwen. Mijn complimenten voor hoe zij dit heeft gedaan. Dit boek heeft een mooi plaatsje in mijn boekenkast, het is me nu al dierbaar.' - Leesclubdeelnemer Marian

Tanya heeft gekozen voor een chronologische volgorde verteld met een duidelijk begin, midden en eind, zonder flashbacks en/of flashforwards en zonder verrassende plotwendingen. Deze structuur werd bijna unaniem ervaren als zeer plezierig. Voor Eline zorgde met name het ontbreken van de plotwendingen ervoor dat ze het boek eindeloos lang vond duren en ze er bijna niet doorheen kwam.

'Het verhaal is boeiend geschreven maar toch mis ik wel wat diepgang. Ik had het interessant gevonden als er ook vanuit het perspectief van Lena en Johannes was geschreven Verder vind ik het jammer dat er in het laatste gedeelte van het boek zulke grote sprongen worden gemaakt. Ook al hebben de personen echt geleefd, romantiseren kan geen kwaad.' - Leesclubdeelnemer Mushy ★★★

Tanya Commandeur heeft meegewerkt aan de leesclub en beantwoordde vragen die de lezers naar aanleiding van het boek hebben. En daar werd door de leden van de leesclub veelvuldig gebruik van gemaakt. Vragen over haar research, haar creatieve schrijfproces, over hoe ze omgaat met kritiek en nog veel meer passeerden de revue en werden snel en enthousiast door Tanya beantwoord.

De leesclub is afgesloten met een gemiddelde waardering voor De man die alles achterliet van: ★★★★

Lees hier het volledige eindverslagOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De man die alles achterliet - ontroerend familieverhaal

 

Gerelateerd

Over

Tanya Commandeur

Tanya Commandeur

Tanya Commandeur werd op 11 december 1969 geboren in Haarlem, volgens haar oma ...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 30 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

De man die alles achterliet

32 volgers

Welkom bij de leesclub rond het debuut De man die alles achterliet van Tanya Commandeur (Uitgeverij Ambo|Anthos). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze leesclub is afgesloten met een gemiddelde...

Gesponsorde boeken