Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

De man van bochten en kronkelingen

Vanaf de publicatie van zijn eerste boek in 1999 kan Gregg Hurwitz van het schrijven zijn boterham ruim beleggen. Nu is de Amerikaan ruim een dozijn thrillers verder en wordt hij op handen gedragen door collega's als Dennis Lehane, Linwood Barclay, Lee Child en James Patterson. Zijn nieuwste thriller, Jij bent de volgende, verschijnt deze week.

''Ik heb nooit een echte baan hoeven zoeken'', zei Gregg Hurwitz (1973) jaren geleden in een interview met Crimezone. Hij noemde zichzelf een mazzelaar. ''Het was voor mij al heel snel duidelijk dat ik niets liever wilde dan schrijver worden. Ik schreef al misdaadverhalen toen ik op de lagere school zat. Ik bond ze in en maakte mooie kartonnen kaften. Na het behalen van mijn Masters verkocht ik mijn eerste boek The Tower (1999) gelijk aan een uitgeverij en vanaf die tijd loopt het als een trein.'' 

De Amerikaanse auteur steekt behoorlijk veel tijd, mentale en fysieke krachten in de research voor zijn actiethrillers. Zo ging hij eens undercover in een sekte, deed uitgebreid onderzoek naar 'mind control', oefende hij met Navy SEALS in het opblazen van auto's en vloog hij mee met stuntvliegers. ''Als ik me eenmaal in een boek heb vastgebeten, kent mijn idiotie geen grenzen'', zei hij eens.

Hurwitz heeft zowel stand alones als serieboeken op zijn naam staan. In Nederland begint hij door te breken met zijn serie rondom US Deputy Marshall Tim Rackley. In 2005 verscheen bij uitgeverij De Fontein het boek De sekte, de opvolger van Het wraakgenootschap

De schrijver vindt het belangrijk dat serieboeken ook uitstekend als standalones zijn te lezen. ''Elk boek moet op zijn eigen manier werken. Dat is een van de redenen waarom ik mijn carrière begon met het schrijven van 'losse' boeken. Inmiddels heb ik Tim als trouw seriepersonage, maar ik zorg wel dat hij in elk boek weer een complete nieuwe wereld binnenstapt en moet dealen met nieuwe gevaren en uitdagingen.''

Hurwitz heeft reeds veertien thrillers geschreven. Zes boeken van zijn hand zijn al in het Nederlands vertaald en vrijwel alle grote thrillerauteurs hebben de schrijfkunsten van Hurwitz sindsdien geprezen. Twee voorbeelden zijn de wereldberoemde schrijvers Dennis Lehane en James Patterson. Hij wordt door zijn fans bewonderd om de vele bochten, plotwendingen en kronkelingen in zijn verhalen. Hurwitz' nieuwste thriller Jij bent de volgende is een standalone. 

Over het boek: Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin. Niemand kwam hem ophalen en hij heeft maar een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk het leven dat hij altijd al had willen hebben. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een belangrijk milieuvriendelijk bouwproject.

Dan wordt Mike op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad opging kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand.

Gregg Hurwitz studeerde Engels en psychologie aan Harvard. Naast zijn thrillers heeft hij onder andere scenario's voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura geschreven. 'De misdaadschrijver' werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 benoemd. De filmrechten van 'Dan sterft ze' zijn gekocht door Big Kid Pictures. Het boek 'Vertrouw niemand' werd genomineerd voor de Crimespree Award 2010.


Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De man van bochten en kronkelingen

 

Gerelateerd

Over

Gregg Hurwitz

Gregg Hurwitz

Gregg Hurwitz (1973) groeide op in de omgeving van San Francisco. Hij studeerde ...

Gesponsorde boeken