Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De mooiste thrillers aller tijden uit de Hebban 1000

door Hebban Crew 38 reacties
Vlak voor de Thriller Weken maakten we de Hebban 1000 van 2024 bekend, de duizend mooiste boeken aller tijden die zijn samengesteld uit de Mooiste Boeken-lijstjes van alle Hebban communityleden. Nu we druk bezig zijn het spannende boek te vieren, is het natuurlijk de hoogste tijd voor een lijst van alle thrillers uit de Hebban 1000. Dit zijn de mooiste misdaadverhalen aller tijden!

De mooiste thriller aller tijden

Ik ben Pelgrim

Terry Hayes, vertaald door Henk Popken

Ik ben Pelgrim staat dit jaar op de tweede plaats van de Hebban 1000, maar verloor met slechts twee stemmen van de nummer één. Het boek werd twee keer eerder wél het mooiste boek aller tijden, in 2019 en 2020, maar moet het in 2024 doen met de titel mooiste thriller aller tijden.

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voor hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek waardoor hij een jaar later in een obscuur in Manhattan belandt, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand met een weerzinwekkend plan.

LEES VERDER / De Hebban 1000 van 2024: De schaduw van de wind opnieuw het mooiste boek aller tijden

De hoogst genoteerde thrillers

De statistieken

Man-vrouwverdeling

Bewegingen in de lijst

Bijzondere thrillers

Auteurs met meerdere boeken

1.

M.J. Arlidge

De Britse M.J. Arlidge staat met twaalf thrillers in de Hebban 1000. De auteur schrijft scenario's voor verschillende Britse crimeseries en is gevierd bestsellerauteur. Hij debuteerde met Iene miene mutte en heeft inmiddels veertien naar het Nederlands vertaalde boeken geschreven. Twaalf daarvan behoren tot zijn serie met inspecteur Helen Grace, waarvan het meest recente deel Leef je nog? vorige maand verscheen. De eerdere elf delen en de standalone Kom je spelen? staan in de Hebban 1000.

2.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg staat met tien thrillers in de Hebban 1000. Deze bestsellerauteur is een van de meest succesvolle Zweedse thrillerauteurs en is vooral bekend van haar populaire 'Fjällbacka'-serie met Patrik Hedström en Erica Falck. Acht noteringen in de lijst komen uit deze reeks. Recent is Läckberg ook gaan samenwerken met Henrik Fexeus, de twee hebben inmiddels alweer drie thrillers op hun naam en één daarvan staat ook in de Hebban 1000, het eerste deel Box. De overgebleven notering is Gouden kooi, het eerste boek over Faye.

3.

Karin Slaughter

De Amerikaanse Karin Slaughter heeft negen thrillers in de Hebban 1000. Ze is het vooral bekend van haar serie rondom Will Trent, waarvan er vijf delen in de lijst staan, maar schreef ook andere reeksen en standalones. Haar noteringen in de duizend mooiste boeken aller tijden zijn een fijne steekproef van haar gehele oeuvre: Gespleten is het eerste boek over Andrea Oliver, Goede dochter het tweede over Charlie Quinn, Nachtschade het eerste boek over Sara Linton en Mooie meisjes is een standalone.

De laagst genoteerde mooiste thriller

Het oordeel

Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt, vertaald door Geri de Boer

Wanneer je boeken in een lijst zet, is er onvermijdelijk één die de laagste vermelding heeft. Het oordeel is dat boek, op de twee-na-laatste plek in de volledige Hebban 1000. Maar over de kwaliteit zegt dat helemaal niets, want Het oordeel is het alsnog de laagst genoteerde thriller in de lijst met de mooiste boeken aller tijden en elk boek in deze lijst beschikt volgens de Hebban community over topkwaliteit. Denk maar aan al die thrillers die er niet in staan!

Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord, ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie. Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft voor de daad. Een van hen komt te overlijden en een ander pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de nationale recherche en Bergman sluit zich bij het team aan.

Bekijk de volledige Hebban 1000Over de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De mooiste thrillers aller tijden uit de Hebban 1000