Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van februari 2019

door Hebban Crew 9 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van februari 2019!

Wees voorzichtig!

Februari heeft weer genoeg spannende boeken in petto. Zo moeten we onze stoelriemen vastmaken voor de nieuwe thriller van de Duitse thrillerschrijver Sebastian Fitzek. In Stoel 7a moet Mats Krüger, een ervaren en succesvolle psychiater, zijn vliegangst overwinnen als zijn hoogzwangere dochter Nele voor het eerst in jaren weer contact met hem opneemt. Na een cursus tegen vliegangst gaat Mats aan boord van de langeafstandsvlucht Buenos Aires - Berlijn. Al zijn angsten lijken voor niets tot een vreemdeling hem vertelt dat een van Mats' ex-patiënten zich ook aan boord bevindt. 

Wie dacht dat bestsellerauteur Frederick Forsyth zijn pen definitief had neergelegd, heeft het mis. Hij keert terug met een splinternieuwe faction thriller die inspringt op de maatschappij van nu. Een raadselachtige operatie begint in De Vosde strengst beveiligde firewalls ter wereld, van het Pentagon, de NSA en de CIA, zijn tegelijkertijd gehackt door een hacker met de bijnaam 'De Vos'. Nog schokkender is dat De Vos een zeventienjarige Britse scholier blijkt te zijn, zonder kwaad in de zin. De jongen beschikt gewoon over een geniale geest.

Fans van Deon Meyer kunnen weer ruimte maken op hun boekenplankje, met Prooi verschijnt namelijk het vijfde deel in de reeks van seriepersonage Bennie Griessel. Cupido en Griessel worden opgescheept met een zaak waar niemand op zit te wachten. En de Valken mogen de rotzooi van de SAPS weer opruimen, zoals gewoonlijk. Twee verdachte passagiers aan boord van de meest luxueuze trein ter wereld, waar de man kennelijk vanaf gesprongen is, lijken in rook opgegaan.

Woorden schieten tekort

In de non-fictiehoek treffen we weer zeer uiteenlopende onderwerpen aan, met als verbindende factor in deze boekentips de band tussen familie of mens en dier. Nicci Gerrard kennen we als helft van het schrijversduo Nicci French, maar in haar nieuwe boek Woorden schieten tekort belicht ze een onderwerp dat voor sommige mensen zeer dichtbij zal komen; dementie. Sinds de dood van haar vader John is Nicci Gerrard een inspirerend voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie, en de mensen die voor ze zorgen. Voor haar journalistieke werk over dit onderwerp ontving ze de Orwell Prize.

Simone van der Vlugt maakt ook een uitstapje naar non-fictie met haar nieuwe boek Wij zijn de Bickers! waarin ze de research verwerkt die zij tegenkwam tijdens het schrijven van haar historische romans. In dit boek gaan we terug naar de zestiende eeuw en maken we kennis met de regentenfamilie Bicker; bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd.

Familiebanden

‘Van der Krabben weet de ongrijpbare emoties tussen moeder en dochter goed te vangen. Emoties die, door de nadruk te leggen op de vergankelijkheid van het leven, een nieuwe dimensie krijgen en daardoor tot leven worden gewekt op het papier.’ Dat schreef de jury van de Hebban Debuutprijs 2016 over Tot waar we kijken kunnen, de eerste roman van Inge van der Krabben, die genomineerd was voor de prijs. Dit jaar komt ze met haar tweede roman: In je dromen ga jij. Wederom een familieroman, waarin een dochter op het sterfbed haar Marokkaanse moeder de opdracht krijgt om diens eerstgeboren zoon op te sporen.

Ook Robert Vuijsje staat paraat met een nieuwe roman. Sinds zijn bestseller Allemaal nette mensen verschenen er verschillende uitgaves van zijn hand, maar nu borduurt hij verder interraciale relaties: in Salomons oordeel staan Max en Alissa centraal. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Ze denken op dezelfde manier naar de wereld te kijken, maar als Salomon door z'n vriendinnetje beschuldigd wordt van verkrachting, worden ze geconfronteerd met een schijnbaar onoverkomelijk dilemma.  

In Het Rosie resultaat, het langverwachte derde deel in de ‘Rosie’-trilogie van Graeme Simsion, draait het verhaal ook om een zoon. Don en Rosie hebben een zoon gekregen en Don wil hem zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. Hij was zelf toen een buitenbeentje en Hudson is ook een beetje ‘anders’. Op zijn eigen onnavolgbare wijze besluit Don ‘het Hudson Project’ te starten om hem door de veeleisende jungle van de middelbare school te loodsen.  

Nagelbijtende spanning voor jongeren  

Young adults kunnen op het puntje van hun stoel gaan zitten deze maand, want deze drie thrillers worden bijgezet op de planken van de boekhandel. Ten eerste komt Mirjam Mous met de futuristische thriller H@ck, waarin een jongen een bunker met spullen van voor de Derde Wereldoorlog ontdekt en wordt opgepakt, terwijl zijn zus mysterieuze berichtjes van een onbekende ontvangt.  

In Twee kunnen een geheim bewaren van Karen McManus gaat een tweeling op zoek naar verdwenen homecoming queens uit het verleden, waarvan hun tante er een was. Als Ellery zelf genomineerd wordt en blijkt dat er nog steeds jonge meisjes verdwijnen, gaat ze op onderzoek uit.  

Een debutante deze maand is Astrid Boonstoppel, die in haar eerste boek Dit is hoe het ging het meisje Cato opvoert. Hoewel het lijkt alsof Cato alles perfect voor elkaar heeft (fijne ouders, lief zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen), worstelt ze met haar verleden. De enige bij wie ze terecht kan is haar vriend die ze online leerde kennen. Die laat haar niet in de steek…      

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van februari 2019Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van februari 2019

 

Overig

De negentien van februari 2019

op 28 januari 2019 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 6 reacties 2 likes

Gesponsorde boeken