Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van juni 2018

door Hebban Crew 6 reacties
De verwachtlijst, een vloek of een zegen? Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van de komende maand. Bekijk hier de negentien van juni.

Vrienden en familie  

Beste vrienden worden met je favoriete auteur, wie zegt daar nee tegen? Het lukt vier tieners in Dit is allemaal waar van Lygia Day Penaflor. Toch blijkt de vriendschap niet ideaal: schrijfster Fatima verwerkt hun grootste geheimen in haar nieuwe boek en dat blijft niet zonder gevolgen. In Dit is allemaal waar worden interviews en dagboekteksten afgewisseld met fragmenten uit de geruchtmakende roman van Fatima. De lezer mag zelf bepalen waar de grens tussen feit en fictie en misbruik en inspiratie ligt. Dat lijkt een veelbelovende opzet!  

Met Wit Konijn / Rode Wolf zet fantasy-auteur Tom Pollock zijn eerste stappen in het thrillergenre. Alles draait in het boek om de 17-jarige Pete Blankman. Als hij bijkomt van een paniekaanval, ligt zijn moeder in coma na te zijn neergestoken en is zijn tweelingzus Anabel spoorloos verdwenen. Pete, een wiskundig genie, wordt opgenomen in een geheim genootschap dat meer van hem en zijn familie lijkt te weten dan hijzelf.  

Volgens uitgever Gottmer is dit boek ‘een regelrechte pageturner; een ingenieus en psychologisch complex verhaal dat tieners, maar ook oudere liefhebbers van spannende boeken zal boeien en verrassen.’ Redacteur Debbie van der Zande las het boek al en oordeelde enthousiast: 'In de bijna 350 bladzijden van WK/RW lukt het je als lezer niet om vooruit te kijken en te voorspellen of in te schatten wat de volgende scène is of hoe de plot in elkaar steekt. Daarbij is het verhaal niet vaag, moeilijk of ondoorzichtig, het is gewoon erg goed geschreven, gedoseerd en in elkaar gezet.'  

Nog meer familieproblemen in Heerestraat en Rozenlaan van Carlie van Tongeren. Zij schreef nog niet eerder een YA-boek, maar snijdt met dit debuut meteen een topic aan waarmee veel jongeren te maken krijgen: gescheiden ouders. Die van hoofdpersoon Nina zijn ook net uit elkaar en dat betekent dat ze elk weekend heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, moet wennen aan het nieuwe gezin van haar vader en aan het feit dat haar moeder in zak en as zit.  

Heerestraat en rozenlaan is het eerste oorspronkelijk Nederlandstalige YA-boek dat Blossom Books uitgeeft. Je kunt hier op Hebban vast het eerste hoofdstuk lezen.  

Bloedbad

Het jaar des Heren 697: op een drassig veld in de buurt van Dorestad staat de Friese koning Redbad aan het hoofd van een heidense legerschare. Vandaag neemt hij het op tegen de christelijke hofmeier Pippijn, de leider van het machtige Frankische rijk. Dit is de dag waarop de Friezen weerstand zullen bieden aan het christelijk imperialisme van de Franken. Binnenkort verschijnt de speelfilm Redbad, dat ondersteund wordt door een gelijknamig boek geschreven door Sven Meeder en Erik Goosman. De auteurs hebben verschillende bronnen nader onderzocht, aangezien de gebeurtenissen bij deze veldslagen veel later zijn opgeschreven. Wat kan er precies gezegd worden over deze historie? Wat is er werkelijk gebeurd met de Friese held?

De ’Ndrangheta is de machtigste maffiaorganisatie ter wereld, met vertakkingen in meer dan vijftig landen. Mannen en jongens zwaaien er de scepter. Meisjes worden uitgehuwelijkt, mishandeling van vrouwen is aan de orde van de dag. 
Wanneer in 2009 de mishandelde Lea Garofalo verdwijnt na te hebben getuigd tegen haar man, beseft openbaar aanklager Alessandra Cerreti dat het verbeten fanatisme van de ’Ndrangheta mogelijk het zwakste punt is van de organisatie. Dé manier om dit criminele imperium te ontmantelen is de moeders de kans te geven zich uit te spreken en te getuigen. Alessandra weet twee vrouwen uit de grootste Italiaanse misdaadfamilies over te halen om mee te werken. In het boek Maffiamoeders zoomt journalist Alex Perry in op deze problematiek en op welke manier de levens van deze vrouwen op hun kop komt te staan.

Een nieuw magisch avontuur   

‘Qua genrekeuze, maar zeker ook qua schrijfstijl kan dit boek geplaatst worden tussen de boeken van Roald Dahl, Neil Gaiman en Philip Pullman,’ schreef Hebban-recensent Ilja eerder over het door haar met vijf sterren gewaardeerde Drakendal, het eerste deel van een magische jeugdboekenserie van Scarlett Thomas. Deze maand verschijnt het vervolg op dit boek, dat de uitgever aanraadt aan liefhebbers van Harry Potter. In deel twee, De magiërs, moeten de vrienden van Fee Goedhart en Max naar hen op zoek als ze onverwacht verdwijnen.

Eenzame mannen

Al jaren verovert de bejaarde Hendrik Groen de lezersharten van Nederland en Vlaanderen met zijn twee dagboeken. Fans kunnen hun geluk niet op, want begin juni verschijnt Groens roman Leven en laten leven. Anders dan in zijn vorige boeken staat hierin niet hijzelf, maar Arthur Ophof centraal. Arthur had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer per week in de file van Purmerend naar Breukelen én terug. Zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk is allesbehalve groots en meeslepend en zijn autovrije hofje voor de deur al evenmin. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen. Maar dan moet zijn werkgever hem ‘helaas’ ontslaan en weet Arthur er een mooie ontslagvergoeding uit te slepen. Opeens openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven.

Ook de nieuwe roman van de Italiaanse bestsellerauteur Paolo Cognetti, bekend van De acht bergen, gaat over een eenzame man. De hoofdpersoon van De buitenjongen is een dertiger wiens leven in Milaan is vastgelopen. Hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte, om daar een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. 

“Er bestaan geen grote verlaten gebieden in de Alpen, maar om datgene te ervaren waarnaar ik verlangde, hoef je niet naar Alaska. In de lente vond ik de juiste plek: een almhut van hout en steen op negentienhonderd meter hoogte, op een plek waar de laatste coniferenbossen plaatsmaken voor zomerweiden.”


Het leven in de bergen is eenvoudig en bestaat uit hout hakken, een tuin aanleggen en vuur maken. Langzamerhand sterkt de man aan en herontdekt hij wat hij in de loop van de jaren verloren was. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.

Wraak is (meestal) zoet

Soms heb je een goede reden om je slecht te gedragen… Die boodschap vormt de basis voor de zesde roman van televisieproducent en feelgoodauteur Jane Fallon. Mijn zoete wraak draait om Paula en Robert. Sinds de toneelschool heeft zij hem altijd gesteund en zelfs haar eigen dromen opgegeven zodat hij de zijne kon waarmaken. Maar nu Robert een gevierd acteur is ziet hij Paula niet meer staan, in tegenstelling tot een heleboel andere vrouwen. Die ziet hij maar al te graag. Omdat wraak (meestal) zoet is, bedenkt Paula een plan. Ze zorgt ervoor dat Robert weer hopeloos verliefd op haar wordt, weer beseft hoeveel hij aan haar te danken heeft en wat er op het spel staat. Pas daarna zal zij hem aan de kant zetten.

Knallers!

De Spannende Boeken Weken zijn altijd gevaarlijke weken voor thrillerliefhebbers, die getrakteerd worden op een enorme lading spannende boeken. Inmiddels vaste prik is dat er een nieuwe thriller van Karin Slaughter klaarligt. Gespleten is een nieuwe standalone van de 'Queen of Crime', die haar seriepersonages volgend jaar echt weer terug laat komen (aldus haar laatste berichtgeving op social media). De nieuwe Slaughter belooft weer een psychologisch spel te zijn waarbij de lezer regelmatig op het verkeerde been wordt gezet.
Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Ze weet dat Laura een onopvallend maar tevreden bestaan leidt en nooit iets voor haar verborgen zou houden. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura elke week lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag verandert in een bloedbad, ziet Andrea een heel andere kant van haar. Een kant die mijlenver verwijderd is van de kalme zachtmoedigheid die ze van haar moeder kent. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea.

De president van de Verenigde Staten zou door het leven moeten gaan als de best bewaakte persoon ter wereld. Is het dan mogelijk dat hij alsnog spoorloos verdwijnt? Bestsellerauteur James Patterson ging een spannende samenwerking aan met voormalig president Bill Clinton. Samen schreven ze President vermist, een thriller die de lezer zelf laten ervaren hoe het is om de belangrijkste speler in The Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht.

Op zoek naar meer spannende boekentips voor de Spannende Boeken Weken? Volgende week vind je een speciale editie van 'De 19 van de Spannende Boeken Weken' op Hebban.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van juni 2018Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van juni 2018

 

Overig

De negentien van juni 2018

op 29 mei 2018 door Hebban Crew 19 boeken 2 volgers 3 reacties
Gesponsorde boeken