Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van oktober 2018

door Hebban Crew 4 reacties
De verwachtlijst van Hebban: een vloek of een zegen? Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van de komende maand. Bekijk hier de negentien van oktober.

Claustrofobisch verhaal

Juichend werd het debuut van Publishers Weekly redacteur Gabe Habash ontvangen in Amerika. ‘Duizelingwekkend goed,’ schreef The Huffington Post, en ‘krachtig en magnetisch, van een zeldzame schoonheid,’ vulde The Guardian aan. Stephen Florida is een verhaal over eenzaamheid, obsessie en de drang naar succes. De gelijknamige hoofdpersoon is een worstelaar op een college in North Dakota. Het winnen van de titelbeker is het enige wat voor hem telt. Elke training, elke wedstrijd is een stap dichter bij de top en een stap dichter bij de waanzin. 

“Stel je voor: binnen in je zit een kleine harde perzikpit met een nummer erin gekerfd, en dat nummer is de leeftijd waarop je op je best bent. Continu lopen mensen te zeiken dat ze niet of niet meer op hun innerlijke leeftijd zitten. Ik niet. Dit zijn mijn topjaren. Ik ben een motherfucking astronaut.”


Deze spraakmakende roman verschijnt deze maand in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Benieuwd? Houd Hebban in de gaten, ons boekverkoperspanel gaat namelijk de temperatuur van dit debuut bepalen in een nieuwe Hot or Not!

Vrouw in crisis

De romans van de Vlaamse Peter Terrin worden steevast genomineerd voor literaire prijzen. De auteur wordt geprezen om zijn stijl: om de intensiteit van zijn woorden en de sensitiviteit van zijn zinnen. Zijn nieuwste roman Patricia gaat over een vrouw in crisis die alles wat ze over zichzelf meende te weten in twijfel moet trekken. De negenendertigjarige Astrid is een succesvolle eventmanager. Juist op het moment dat haar baan en het moederschap haar even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar vijfjarige zoontje Louis. Plots is ze onbereikbaar voor de buitenwereld die haar voortdurend opeist. Astrid doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk. Op de snelweg komt ze bij haar positieven en wordt ze bevangen door paniek. Ze haast zich terug, voordat Louis iets overkomt.

“De volgende afrit kwam maar niet, ik reed nog zes kilometer naar het westen. Het bleek onmogelijk om niet aan Louis te denken, een jongen van vijf, alleen in dat huis, en aan alles wat er fout kon gaan. Elektriciteit. Natte voeten op de natuurstenen trap. Zijn fascinatie voor de streng verboden Japanse messen. Naar buiten lopen en verdwijnen.”


Als Astrid thuis aankomt staat de auto van haar man David onverwacht voor het huis en durft ze zich niet te vertonen. Vanaf dat moment zoekt ze angstvallig een weg terug naar haar eigen leven. 

Nieuwe Moriarty

Fans zitten er met smart op te wachten: de nieuwe Moriarty! Wereldwijd werden er al meer dan 10 miljoen boeken verkocht van deze Australische auteur, waarvan in Nederland en Vlaanderen al ruim 275.000 exemplaren. Moriarty’s nieuwe roman Nine perfect strangers, in Nederlandse vertaling Negen volmaakte vreemden, wordt dit najaar wereldwijd gelanceerd en gaat over negen gasten die zich in een exclusief wellnessresort verzamelen. Sommigen zijn in het resort om af te vallen, anderen proberen hun leven een gezonde draai te geven en een enkeling is er nog niet aan toe om de precieze reden van het bezoek onder ogen te zien. Ondanks de luxe, meditatie en mindfulness zijn alle gasten zich ervan bewust dat ze ook flink aan het werk moeten. Maar niemand kan zich voorstellen hoe zwaar de komende tien dagen zullen worden. 

Een voormalig succesvol romanschrijfster, Frances Welty, arriveert bij Tranquillum House met een pijnlijke rug en een gebroken hart. Ze is direct gefascineerd door haar medegasten. De meesten van hen zien er namelijk totaal niet uit alsof ze een detoxkuur nodig hebben. Maar wie haar nog het meest betovert is de eigenaresse van het resort. Zal zij echt alle antwoorden hebben waarvan Frances niet eens wist dat ze die zocht? Moet ze haar twijfels overboord gooien en zich volledig overgeven aan het bijzondere programma van Tranquillum House, of moet ze maken dat ze wegkomt? Het duurt niet lang voordat iedereen in dit wellnessresort zichzelf die vraag stelt. Negen volmaakte vreemden is volgens A.W. Bruna redacteur Ilse Arkesteijn ‘echt weer een klassieke Moriarty, maar toch ook weer heel anders dan anders. Misschien is dit wel haar meest humoristische roman tot nu toe.’

Meer vrouwen en meisjes

Bestsellerauteur Tahereh Mafi kennen we vooral van de ‘Touching Juliette’-serie, maar dit keer slaat ze een nieuwe weg in met een contemporary romangeïnspireerd op haar ervaringen als een moslimtiener na de aanslagen van 9/11.  Een bijna eindeloze afstand is het meest autobiografische verhaal dat ze ooit heeft geschreven. ‘Ik wist altijd al dat ik dit boek moest schrijven. Dit is mijn verhaal, het verhaal dat ik de jarenlang in mijn hoofd heb geschreven,’ vertelt ze in een interview. ‘Toen mijn boeken voor het eerst gepubliceerd werden wilde ik mezelf vooral bewijzen als auteur, als een auteur die alles kon schrijven. Ik wilde mezelf niet in een hokje plaatsen; ik wilde de vrijheid om zowel fantasy, als paranormale of romantische boeken te schrijven; omdat ik een persoon ben met diverse interesses. Ik denk niet de hele dag aan het feit dat ik moslim ben en uit het Midden-Oosten kom. Ik wilde niet dat mijn identiteit verbonden zou zijn aan mijn gevecht. Mensen met een getinte huidskleur zijn meer dan hun worstelingen: we lachen, we hebben lief en we leiden ook complexe en bevredigende levens. Dat was belangrijk voor me.’ Volgens de auteur zal dit boek zowel nieuwe lezers aanspreken als lezers die al bekend zijn met haar werk.  

Ook in de jeugdliteratuur komen we deze maand een uitgave tegen waarin een donker meisje opgroeit in het Westen en voor heel wat uitdagingen komt te staan. In Brown Girl Magic van Dalilla Hermans word Noen gepest met haar donkere huid en zwarte krullen; er wordt haar gezegd dat ze maar gewoon weg moet gaan. Gelukkig wordt haar al gauw duidelijk dat ze goed is zoals ze is, ze is zelfs magisch! Brown Girl Magic is een prentenboek voor, door én over bruine meisjes, in alle maten, vormen en soorten.  

Nog meer sterke meisjes vinden we in Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2 van Elena Favilli & Francesca Cavallo. Over het eerste deel schreef Jeugdliteratuur Clublid Katy: Met Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes realiseerden Favilli en Cavallo hun droom om een boek op de markt te brengen dat meisjes aanzet om door te zetten, gul en bevlogen te zijn, een boek dat aantoont dat ook meisjes de wereld kunnen veranderen. Ze hebben ervoor weten te zorgen dat het nergens aanvoelt als een naslagwerk, maar eerder een soort eerbetoon. Het is het soort boek waarvan er meer mogen verschijnen en dat op het nachtkastje van menig meisje hoort te liggen.’ Blijkbaar was Katy niet de enige lezer die vroeg om een vervolg. Net als in de eerder verschenen uitgave geeft dit boek een overzicht van 100 inspirerende en belangrijke vrouwen: van Nefertiti tot Beyoncé, van Mary Shelley tot Oprah. De korte biografieën worden wederom opgeluisterd met illustraties van 70 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld.

Onrecht bestrijden

De meester van de 'legal thriller' is eindelijk terug met een nieuw boek. Het oordeel belooft weer een verhaal te worden zoals we van John Grisham gewend zijn; spannend, invoelend en je wordt vaak op het verkeerde been gezet. In zijn nieuwe boek reizen allereerste terug in de tijd; het is 1946 en we gaan naar Clanton in Missippi waar er een raadsel rond Pete Banting hangt. Hij is een oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de methodistische Kerk. Maar op een ochtend in 1946 stond hij vroeg op, reed naar het stadje, liep de kerk binnen en schoot kalmpjes de eerwaarde Dexter Bell dood. En het enige wat Pete er daarna over wilde zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – was: ‘Ik heb niks te vertellen.’ En zo groeide de moord op de eerwaarde Bell uit tot de meest mysterieuze misdaad die Ford County ooit had meegemaakt.

De gemoederen lopen in Nederland ook hoog op voor rechercheur Elvira Selas. In Persona, de debuutthriller van Hebban redacteur Soraya Vink, maak je kennis met deze eigenzinnige vrouw die niet rust voordat het onrecht is bestreden. Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit. 
De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar? Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira’s undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Omdat ze vermoedt dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en ze vastbesloten is hem te vinden, moet ze terug. Terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven.

Nog meer nieuw talent; bedenker van de succesvolle misdaadserie The Killing en scenarioschrijver Søren Sveistrup debuteert als thrillerschrijver met Oktober. Een bloedstollende thriller over een moordenaar die vastbesloten is zijn wraak te vinden... Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge, alleenstaande moeder op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Ze is gemarteld en een van haar handen is eraf gehakt. Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen, al wordt dit eerst aangezien voor een bizar toeval.

Volgende week lees je een interview met deze auteur op Hebban!

Een duik in het verleden

De Maand van de Geschiedenis staat weer voor de deur. Zo kun je het essay Door met de strijd van Nelleke Noordervliet aanschaffen in de boekhandel of je verdiepen in het nieuwste boek van Jan Brokken. In De rechtvaardigen vertelt Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk.  Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte hij in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans-Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In een bijzonder en meeslepend epos vertelt Brokken hoe het verschillende joden is vergaan na deze reddingsactie en hoe Zwartendijk deze missie op touw zette.

Iemand die ook geconfronteerd wordt met zijn verleden is de populaire wielrenner Peter Sagan. In zijn biografie Mijn wereld geeft hij voor het eerst een inkijkje in zijn persoonlijke leven. De lezer leert over zijn gruwelijke trainingen, zijn weergaloze toewijding, de druk die gepaard gaat met het rijden in de regenboogtrui, het geluksgevoel wanneer hij als eerste de finish bereikt, maar ook over de oprechte verslagenheid die hij voelde toen hij in 2017 na een chaotische massasprint in de Tour de France werd gediskwalificeerd, terwijl hij op weg was naar zijn zesde groene trui.

Een sprookjesachtige winterwereld

Eind oktober verschijnt het vervolg op De beer en de nachtegaal, het zeer goed ontvangen debuut van de Amerikaanse auteur Katherine Arden. We ontdekken hoe het het meisje Vasilisa aka Vasja verder vergaat. Na te zijn weggejaagd uit haar huis heeft Vasilisa nog maar twee opties: trouwen of het klooster in. Een onmogelijke keuze, en dus kiest ze voor het avontuur. Verkleed als jongen trekt ze eropuit op haar schitterende hengst Solovey.

Als Vasilisa echter een stel bandieten te slim af is, verandert alles. De grootvorst van Moskou roemt haar heldendaden, en plots wordt Vasilisa weer herenigd met haar zus en broer, die nu deel uitmaken van de vriendenkring van de vorst. Maar als ze er aan het hof achter komen dat ze eigenlijk een meisje is, zal dat grote gevolgen voor haarzelf en haar familie hebben. Voordat ze zich kan bevrijden uit het web van Moskouse intriges – en terwijl Morozko met advies komt waarvan niet te zeggen valt of het betrouwbaar is – wordt Vasilisa geconfronteerd met een gevaar dat heel Moskou bedreigt.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van oktober 2018Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van oktober 2018

 

Overig

De negentien van oktober 2018

op 24 september 2018 door Hebban Crew 19 boeken 2 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken