Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van september 2017

September betekent de start van een nieuw boekenseizoen! Er verschijnen zoveel mooie nieuwe boeken dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. De redactie van Hebban helpt je daarom graag een handje door de pareltjes te selecteren die je de aankomende maand écht niet mag missen. Bekijk hier de negentien van september!

Het is niet alles goud wat er blinkt

September begint ijzersterk met een nieuwe roman van Salman Rushdie. De schrijver die dit jaar zeventig werd gaat in De familie Golden de confrontatie aan met het Trump-tijdperk en vertelt over Nero Golden, een mysterieuze, puissant rijke weduwnaar uit Mumbai. Vlak na de inauguratie van Barack Obama strijkt hij samen met zijn drie zonen neer in een villa naast een weelderige tuin in New York. Buurman René is documentairemaker en vanaf het begin gefascineerd door het luxe leven van de familie Golden. De komst van een bevallige Russische gymnaste en de geboorte van een vierde zoon, doen de dynastie wankelen. Tegelijkertijd roeren zich duistere krachten in het land en komt er aan een ander gouden tijdperk abrupt een einde met de opkomst van een roekeloze, mediageile schurk met een onmogelijke haarkleur en make-up. 'Een roman die leest alsof hij in één woedene ruk na de verkiezing van Donald Trump is geschreven', schrijft Atlas Contact.

Met de nieuwe roman van Jan Siebelink hebben we goud in handen. Zijn inmiddels klassieke roman Knielen op een bed violen bereikte een publiek van meer dan een half miljoen lezers. Met De buurjongen voegt de schrijver een nieuwe dimensie toe aan de wereld van Knielen op een bed violen en Margje. We volgen het leven van Henk Wielheesen, die naast de familie Sievez woont en bevriend is met zoon Ruben. Het spreken is Henk altijd moeilijk afgegaan en hij is nog maar jong als hij wordt overgeleverd aan de grillen van zijn stiefmoeder. Door toedoen van het buurgezin wordt hij in veiligheid gebracht. Als zijn stiefmoeder op gruwelijke wijze om het leven komt, gaat Henk werken in de kas van vader Sievez. De buurjongen bevat een heel leven, tot aan de dood, in kleine en veelzeggende details.

Nog meer goud in de nieuwe roman van Claudia Schoemacher, Het rimpeleffect. Met deze roman over journaliste Julia, wil de schrijfster het taboe op depressie doorbreken. Julia is getrouwd met de vermaarde advocaat Hugo Smith. Samen met hun dochtertje wonen ze in een miljoenenvilla en leiden voor de buitenwereld een glamoureus leven. Maar schijn bedriegt, Hugo heeft de ene affaire na de andere en wordt failliet verklaard. Julia stort in en glijdt langzaam weg in een depressie die leidt tot een zelfmoordpoging. Terwijl ze in coma ligt, wordt ze teruggevoerd naar 1997, het jaar waarin ze het gelukkigst was. Ze realiseert zich dat ze lering moet trekken uit het verleden om sterkere en zelfstandigere keuzes te maken.

Kaskrakers 

Liefhebbers van bestsellerauteurs opgelet! September is de maand waarin je seriedelen kunt toevoegen aan je collectie of eindelijk een langverwachte en nieuwe thriller van succesvolle auteurs aan kunt schaffen.

Nadat hij de Millennium reeks van Stieg Larsson voortzette met Wat ons niet zal doden, keert David Lagercrantz terug met het vijfde deel rond seriepersonage Lisbeth Salander. In De man die zijn schaduw zocht zit Salander in een penibele situatie: ze bevindt zich in de gevangenis. Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden maar wordt toch uitgedaagd door een omstreden bendeleidster.

Speurderduo Rizolli en Isles keert terug in Ik weet een geheim. De Amerikaanse thrillerschrijfster Tess Gerritsen confronteert haar seriepersonages met een bizarre moordzaak: een jonge vrouw ligt op haar bed, haar ogen uit hun kassen gehaald en in haar handen gelegd. Als er een tweede slachtoffer valt, weten Rizzoli en Isles dat ze snel moeten zijn. Vreemd genoeg is er iemand die denkt dat zijzelf de volgende is, want ze is op de hoogte van een geheim. Dat ze nooit aan iemand zal vertellen.

Ook nieuw talent staat te trappelen. Het noordwater van Ian McGuire is een thriller met een historische twist en bereikte eerder de longlist van de Man Booker Prize in 2016. Het is 1859 en Patrick Sumner moet na zijn oneervolle ontslag uit het leger een positie als scheepsarts accepteren aan boord van een walvisvaarder die op weg is naar de poolcirkel. Het is laat in het jaar, en terwijl donker en kou op zee genadeloos toenemen, wordt het zwaar verminkte lichaam van een scheepsjongen gevonden. Sumner gaat op onderzoek uit, en komt op het spoor van Henry Drax: harpoenier, moordenaar, monster. Op zoek naar bewijs om Drax op te sluiten, gebeurt het ondenkbare: het schip loopt vast in het ijs en zinkt. Terwijl de doodsbange en wanhopige bemanning tijdens de barre, oneindige nacht probeert te overleven, weet Sumner dat er zich in hun midden een meedogenloze moordenaar schuilhoudt.

Geschiedenis, vertederende dieren en shockpolitiek

De Canadese journaliste Naomi Klein mengt zich in het debat over de politiek die president Trump voert sinds hij is aangesteld. In Nee is niet genoeg onderzoekt ze waarom een extreem persoon als Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten kon worden en wordt dit een logisch voortvloeisel is uit de ontwikkelingen in onze maatschappij. Ze roept op om in actie te komen en biedt het gereedschap met haar boek.

‘Kun je er een paar dagen op passen?’ Met deze vraag begon de relatie tussen de wat stugge veearts Massimo Vacchetta en een gevonden egeltje. Misschien had het honger, was het koud of eenzaam; wat het ook was, het hulpeloze huilen opende het hart van Massimo. In 25 gram geluk wordt de bijzondere relatie tussen Massimo en Nina (want ja, deze egel is een meisje) beschreven en hoe deze vondst er toe leidde dat de veearts een egelopvang inrichtte en zijn leven een andere wending geeft.

Van plattelandsjongen naar grafdelver van het Sovjetsysteem, het levensverhaal van Michail Gorbatsjov in een notendop. In de biografie Gorbatsjov, geschreven door William Taubman, wordt een nietsontziend portret geschetst over één van de belangrijkste figuren uit de wereldpolitiek van de 20e eeuw. Er wordt bekeken waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratiseren uiteindelijk strandde.

Van liedjes tot vlog

BN’er Jim Bakkum raakte door het voorlezen van zijn kinderen geïnspireerd zelf een kinderboek te schrijven. Samen met zangeres en stemcoach Kirsten Michel ging hij aan de slag en het resultaat is een vrolijk voorleesboek met twaalf herkenbare verhalen voor peuters en kleuters, inclusief gratis liedjes die aansluiten bij de verhalen. In het boek staat de jongen Dadoe centraal (gebaseerd op Jims eigen zoon Lux), zijn vriendinnetje Didi en zijn hondje Toby. De bijbehorende liedjes werden door het duo ingezongen, maar ook Bettina Holwerda en de jonge India Nanarjain en Matheu Hinzen werkten mee. De prachtige, pastelkleurige illustraties kwamen van de hand van Sam Loman. Wie alvast een voorproefje wil krijgen op de aanstekelijke liedjes klikt hier.

De tijd dat Carry Slee haar eerste boek zag verschijnen is daarentegen al een stuk langer geleden. Maar de all-time favoriete jeugdschrijfster van velen is nog steeds flink op dreef. Na Kapot in september 2015 en Verdacht in september 2016 kunnen we ook komende maand weer een nieuw jeugdboek van haar hand verwachten. De inmiddels 68-jarige auteur gaat met haar tijd mee en koos opnieuw voor een thema dat dicht bij de jongeren van nu staat. In #LaatsteVlog voert ze klasgenoten Noud en Roos op. Noud probeert zich te bewijzen door stoere stunts uit te halen en die te filmen. Dan komt Roos erachter dat haar stiefzusje in de problemen is geraakt. Het enige wat Noud en Roos kunnen doen om haar te helpen is het maken van een allerlaatste vlog.

Waar zijn de YA-boeken?

Van 16 tot en met 24 september vindt Literatour plaats, dé Boekenweek voor Jongeren. In die week vind je op Hebban alles over de nieuwste YA-boeken!

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van september 2017Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van september 2017

 

Gesponsorde boeken