Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van september 2019

door Hebban Crew 18 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van september 2019!

Hollandse nieuwe

We kunnen ons verheugen op nieuwe Nederlandstalige romans van grote namen. Zo verschijnt de nieuwe roman van Maarten ’t Hart, De nachtstemmer. Hij neemt de lezer mee naar een Zuid-Hollands havenstadje aan het eind van de jaren 80, waar een Groningse orgelstemmer een klus moet uitvoeren aan een beroemd kerkorgel. Dat wordt hem niet makkelijk gemaakt door de eigenaardige bevolking van het plaatsje.  

Schrijver Oek de Jong voert in zijn nieuwe roman Zwarte schuur een gevierde schilder ten tonele, die ten val dreigt te worden gebracht doordat een roddelblad de bron van zijn obsessieve werk blootlegt: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. De lezer gaat samen met schilder Maris terug naar de zondagmiddag op het eiland in Zeeland, toen hij meeging naar een boerenschuur en nooit mee had moeten gaan.   

Ronald Giphart is op 15 september aanwezig bij Hebban Live in boekhandel Broese om over zijn nieuwe roman Alle tijd te praten. Daarin zijn zes vrienden en zakenpartners op weg naar een boshut in Duitsland. Vijfentwintig jaar eerder begonnen ze samen een bierbrouwerij, nu brengen ze nog één weekend samen door, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven.

Komende maand maakt Leo Blokhuis zijn romandebuut met Blauwe zomer. We kennen hem al als auteur van onder andere Grijsgedraaid en Het Plaatjesboek en als presentator van de Top 2000 a gogo. Muziek speelt ook een grote rol in zijn fictiedebuut, waarin twee achttienjarige jongens met totaal verschillende achtergronden aan het eind van de jaren 50 voor een keuze komen te staan: een burgermansbestaan of het avontuur zoeken in de muziek.  

Overigens is er ook goed nieuws voor liefhebbers van het werk van Nino Haratischwili en Margaret Atwood. De eerste, de op Hebban geliefde schrijfster Haratischwili, komt met de roman De kat en de generaal. Fans van Het verhaal van de dienstmaagd (en van de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale) worden verblijd met een vervolg op het populaire boek: De testamenten speelt vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de dienstmaagd.

Spanning ligt voor het oprapen

We lezen regelmatig over het gevaarlijke darkweb in de kranten, duistere zaken die aan het licht komen en andere samenzweringen. In de nieuwe veelbelovende thriller Dit is Gomorrah van Tom Chatfield dwalen we af in een wereld waar we normaal geen weet van hebben. Elitehacker Azi Bello gaat op een ontdekkingsreis naar de donkere marktplaats Gomorrah, waar de slechtste mensen levens en macht verhandelen. Dit is Gomorrah neemt de lezer mee naar Londen, Berlijn, Athene, Los Angeles en de door terroristen bezette Syrische steden – en laat zien wat het betekent om te winnen en te verliezen in het wereldwijde spel van ideologie en macht. 

Een andere gesloten gemeenschap zorgt voor spanningen in de debuutthriller Furie van Katie LoweNa een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats. Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme.

Fans van Stephen King worden weer getrakteerd op een nieuw verhaal waarin mysterie en raadsel elkaar met een hoog tempo afwisselen. Na de moord op zijn ouders wordt Luke Ellis ontvoerd naar Het instituut, daar krijgt hij een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery Dixon hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. 

Persoonlijke ontboezemingen en waarschuwingen

Journalist Huib Modderkolk berichtte in de Volkskrant al eerder over de schaduwkant van het internet. Zes jaar doet hij nu onderzoek; hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen. Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen. Meer spannende onthullingen lees je in Het is oorlog maar niemand die het weet.

Ze werd gezien als de machtigste vrouw van haar tijdperk; Cleopatra. In het gelijknamige boek van Alberto Angela lezen we alles over de laatste twintig jaar van haar leven. Ze ontvluchtte haar vaderland in de strijd om de Egyptische troon, legt het om haar koninkrijk te redden aan met de machtigste mannen ter wereld – Julius Caesar en Marcus Antonius – en wordt de eerste vrouw die wereldgeschiedenis schrijft. 

Aan de hand van negentien versjes vertelt het boek Zoo lang ik hoop te leven van Claudia Carli op een overrompelende manier de geschiedenis van een Joods meisje in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Alida (Alie) Lopes Dias twaalf jaar en voor haar verjaardag krijgt ze een poeziëalbum. Alie is Joods en aan het begin van het nieuwe schooljaar in 1941 moet ze net als alle andere Joodse kinderen naar een Joodse school. Terwijl het net zich rond hen begint te sluiten, gaat het dagelijks leven door en Alie laat al haar vriendinnetjes in haar album schrijven. Het laatste gedichtje wordt eind 1942 opgeschreven.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van september 2019

 Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van september 2019

 

Overig

De negentien van september 2019

op 23 augustus 2019 door Hebban Crew 19 boeken 1 volger 0 reacties

Gesponsorde boeken