Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van zomer 2018

door Hebban Crew 10 reacties
De zomervakantie is de perfecte periode om met een boek te ontspannen. Lange zomeravonden lenen zich er uitstekend voor om boek na boek uit te lezen. Daarom selecteerde de redactie 19 boeken die jij in de maanden juli en augustus niet mag missen.

Valse verklaringen

Met haar sensationele debuutthriller Mea Culpa wist de Britse thrillerschrijfster Clare Mackintosh in één klap door te breken bij het grote publiek. Nu worden haar Nederlandstalige lezers verblijd met haar derde thriller Valse hoop, waarin een vrouw op zoek gaat naar de raadselachtige doodsoorzaak van haar moeder. 
Een jaar geleden beëindigde Anna’s moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden. Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan waar de politie vanuit ging. Graven in het verleden blijkt gevaarlijk te zijn, soms is het beter alles te laten rusten. Maar dat is nu te laat. Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?

Hij won de Gouden Strop voor zijn debuutthriller Groene vrijdag, dat zich afspeelde in de Verenigde Staten. Ook het nieuwe boek van Elvin Post heeft zijn oorsprong in Amerika, maar draait het om de vraag of we wel de enigen zijn in dit universum. Arizona Blues draait om Karen Hart, journaliste bij The New York Times, die vanwege autopech noodgedwongen enkele dagen in het stadje Snowflake doorbrengen, en probeert ze het beste van de situatie te maken. Al snel richt ze haar aandacht op Snowflakes plaatselijke miljonair: Gerald Treadway, een man die zijn fortuin verdiende met een roman en een Hollywoodfilm over de dag waarop hij naar eigen zeggen werd meegenomen door een ufo. Wat Karen niet weet is dat er meer mensen zijn die interesse hebben in Gerald Treadway, mensen met heel wat minder nobele intenties dan zijzelf.

Sensationele non-fictie

Het was een zaak die de Verenige Staten jarenlang heeft bezig gehouden. Tussen 1974 en 1986 waren er tientallen moorden en verkrachtingen in de streek van Californië. Een man werd verantwoordelijk gehouden voor deze daden en er was een journaliste die volledig in de ban raakte van zijn daden. Michelle McNamara gaf deze man de naam 'Golden State Killer'. Vijf jaar lang hield ze een goed gelezen website bij, tot ze plotseling overleed. Na haar dood ontstond toch het boek Ik zal verdwijnen in het donker, dat door schrijver Billy Jensen en researcher Paul Haynes werd afgemaakt op verzoek van de echtgenoot van McNamara. Met succes werden de aanwijzingen van McNamara alsnog toegepast, want onlangs werd er een verdachte aangehouden voor deze delicten.

Hij schreef zelf een van de meest gelezen 'schrijversboeken' ter wereld, maar een biografie over de beste man was tot op heden nog niet verkrijgbaar. Lisa Rogak waagde zich eerder aan het leven van Hillary Rodham Clinton, maar heeft nu bestsellerauteur Stephen King onder de loep genomen. De verhalen van King maken inmiddels deel uit van onze populaire cultuur, maar wie is de man achter deze verhalen vol horror, verdriet en het bovennatuurlijke? In deze biografie onthult Rogak de getroebleerde jonge jaren en de levenslange angsten die als inspiratie dienen voor een van de invloedrijkste schrijvers van de afgelopen 50 jaar.

Oude mannen, oude tijden

165 weken stond De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween in de Bestseller 60, er werden wereldwijd 14 miljoen exemplaren van dit boek verkocht en de roman werd in 45 landen vertaald. Begin juli is de bijna 101-jarige Allan Karlsson terug in het nieuwe boek van Jonas Jonasson

In De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden leidt Allan een luxe, paradijselijk leven op Bali, samen met zijn kompaan Julius. Maar eigenlijk vervelen de mannen zich in het paradijs. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen. Door omstandigheden belanden Allan en Julius in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Het schip vervoert gesmokkeld verrijkt uranium voor Kim Jong-un, maar dat weten Allan en Julius nog niet. Binnen no time vormen de mannen het middelpunt van een diplomatieke rel waar vele leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken tot Angela Merkel en Trump aan toe. 

Simone van der Vlugt scoort niet alleen goed met haar thrillers, ook haar historische romans worden gretig gelezen. Al meer dan 320.000 exemplaren gingen er over de toonbank. Na Jacoba, dochter van Holland, Rode sneeuw in december, De lege stad, Nachtblauw en Ginevra, verschijnt deze zomer Het schaduwspel, een verhaal over Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw.

Als dochter van een lakenkoopman verkeert Eva Ment in de betere kringen van Amsterdam. Tijdens een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. De twee trouwen, en in het voorjaar van 1627 reizen ze met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Daar volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na bijna drie jaar terug naar Amsterdam. 

Stekelig debuut

De mensen om Susan Green heen zien haar als een stekelig en moeilijk persoon. Zelf vindt ze dat ze haar leven best goed op orde heeft met een baan en een appartement dat precies groot genoeg is voor één persoon. Op liefdesgebied heeft ze een prima regeling met een leuke man, en zolang haar onbesuisde broer aan de andere kant van het land woont is er niets aan de hand. Maar dan overlijdt haar moeder en ontdekt Susan dat ze zelf moeder wordt. Opeens is ze alle controle kwijt. 

Met De cactus maakt voormalig advocate Sarah Haywood haar debuut als romanschrijfster. Haar stijl wordt vergeleken met die van Rosie Project-schrijver Graeme Simsion en volgens Jeanette Ploeger, uitgever bij De Fontein, is dit een perfect boek voor deze zomer: ‘De vertaler van De cactus (en ook van andere feelgood-auteurs) was degene die tegen mij zei 'Dit is de schrijfster die me eigenlijk het meest aan Jojo Moyes doet denken in stijl en plotwendingen.' Ik ben het helemaal met haar eens en bovendien: wat een mooi compliment voor schrijfster Sarah Haywood voor dit debuut.' 

Royale spanning in YA

Liefhebbers van Young Adult-boeken gaan een spannende zomer tegemoet. Zo kunnen ze zich verdiepen in het eerste deel in de serie 'Three Dark Crowns'. Koninginnen (juli) van Kendare Blake vertelt over drie koninklijke zussen, ieder met een eigen kracht. Maar aangezien er maar één van hen tot koningin gekroond kan worden, moet de drieling de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht op leven en dood.   

In Ash Princess (augustus) van Laura Sebastian verliest een prinses juist haar kroon, én haar moeder. Prinses Theodosia (Theo) werd als kind van beide beroofd en schikt zich jarenlang naar de wil van de Keizer die haar land heeft overgenomen - om te overleven. Als de Keizer haar laatste sprankje hoop op redding vernietigt, ontwaakt er echter een vlammetje van opstand diep binnenin haar.  

We blijven in koninklijke sferen met de YA-roman Royals (juli) van Rachel Hawkins. De perfecte oudere zus van de Amerikaanse Daisy staat op het punt om te trouwen met de Schotse kroonprins en daarom brengt ze de zomer door aan het Schotse hof. Het blijkt alleen nog niet zo makkelijk om zich volgens de koninklijke norm te gedragen.    

We komen deze zomer ook een oude bekende tegen. Marisha Pessl - bekend van de roman Calamiteitenleer voor gevorderden - schreef de YA-thriller Neverworld Wake (juli), waarin ze wederom een vriendengroep centraal zet. Door de onverwachte dood van een van hen valt de groep uit elkaar. Beatrice besluit een besloten feestje met de oude vrienden aan te grijpen om de dood van Jim te onderzoeken, maar dan verschijnt een man die de vijf vrienden vertelt dat zij vastzitten in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen: slechts een van hen kan overleven.  

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van zomer 2018Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van zomer 2018

 

Overig

De negentien van zomer 2018

op 14 juni 2018 door Hebban Crew 19 boeken 2 volgers 1 reactie
Gesponsorde boeken