Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De nieuwste rage: kleuren voor volwassenen

door Hebban Mens 10 reacties
Je moet trendwatcher zijn om het aan te zien komen, de rages die kind en volwassene maandenlang in de greep houden. Ook is het weinig voorspelbaar welke rages snel overfladderen en welke zich voorgoed in het dagelijkse bestaan nestelen. De nieuwste rage is: kleuren...

Een paar jaar geleden kwamen de eerste boeken op de markt: Uitgeverij Deltas kon wel eens de eerste zijn geweest in 2012 met Creatief kleurboek voor grote mensen.

BBNC volgde dat op met Het enige echte kleurboek voor volwassenen, waarvan nu zoveel delen bestaan, dat het haar eigen naam een beetje raadselachtig slecht opvolgt. Zo hebben zij ook het Enige echte enorme kleurboek voor volwassenen, dat enorme afmetingen heeft. Met een handige ringband bestaat er het Enige echte kleurboek voor volwassenen op reis. En verschenen, maar ook alweer in herdruk tot half februari, is de Enige echte kleurdoos voor volwassenen. Om het plaatje compleet te maken is er een seniorenvariant aan dit oeuvre toegevoegd. Dit kleurboek bevat duidelijke lijnen en grotere patronen. Als je graag anderen blij wilt maken met je kleurtechnieken, kun je het Enige echte kleurboek om te versturen aanschaffen, dat uit 32 in te kleuren ansichtkaarten bestaat. BBNC vult zo al aardig de markt van volwassen kleurders, maar een rage zou geen rage zijn als niet alle spelers zich erop werpen.

Uitgeverij De Lantaarn biedt seizoenskleurboeken, het Kleurrijke lentekleurboek voor volwassenen is gisteren verschenen, na een enthousiaste ontvangst van het Grote winterkleurboek. Zij brengen ook een serie kleurboeken met specifieke patronen, dat wat minder thematisch begint met Pretty patterns, maar nu duidelijk kleur kiest met Vintage patterns, Boeddhisme en 1001 nacht. Als ondertitel gebruiken zij de aanduiding art-therapie, wat een heel duidelijk bij-effect is van kleuren. Je raakt er in een ontspannen sfeer van en kunt alle stress van je afschuiven.

Naast BBNC en De Lantaarn bieden tientallen uitgeverijen kleurboeken aan in alle vormen, maten en thema's. Er zijn prachtige tattoo-kleurboeken, kleurkaartensets, kleurdozen inclusief de kleurpotloden, kleurplatenboeken zelfs. Je kunt Van Gogh en Monet inkleuren en door middel van prikkelende vragen zingeving vinden via kleuren. Voor 2016 kun je een agenda en een scheurkalender krijgen vol kleurplaten.

Was het in het begin nog een zoektocht voor boekverkopers waar ze dat ene kleurboek nou toch moesten plaatsen in de winkel, tegenwoordig is het vrij eenvoudig: kleuren voor volwassenen heeft zijn eigen rubriek verdiend. Je kunt ze zelfs in het tijdschriftenschap vinden, want Denksport (bekend van de puzzelboekjes) wil ook een stukje van de kleurentaart. Niet vreemd dat de nieuwe titel van Johanna Basford, Het betoverde woud, ons Boek van de Week is.

In het spoor van de kleurboeken volgen dan nu ook de 'Van punt naar punt'-tekenboeken, die iedereen in simpele vorm wel kent van vroeger. Je verbindt stipje 1 met stipje 2, stipje 2 met stipje en zo verder. Helemaal spannend, want uiteindelijk ontstaat er zowaar een tekening. Dit bestaat nu ook in volwassen vorm, met veel ingewikkelder portretten en landschappen. Zentangle, Zendala en Zendoodle bespreken we een andere keer.

Een groot aantal van de bestaande kleurtitels zijn door de grote vraag in herdruk en de komende maanden zullen ook erg veel nieuwe titels op de markt verschijnen. Welk kleurboek vind jij het mooist en waarom?

Voor wie echt helemaal wild is van deze activiteit: BBNC zoekt KleurambassadeursOver de auteur

Hebban Mens

93 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: De nieuwste rage: kleuren voor volwassenen

 

Overig

Kleurboeken voor volwassenen

op 05 februari 2015 door Hebban Mens 13 boeken 8 volgers 0 reacties