Hebban vandaag

Advertorial /

De onthullende biografie van alleskunner Jos Brink

Tom van den Oetelaar bewonderde Jos Brink al van jongs af aan. Via zijn werk leerde hij hem later persoonlijk kennen en bouwde een band met hem op. Bijna vijftien jaar na de dood van Jos Brink is er nu een onthullende biografie van de hand van Van den Oetelaar verschenen. Lees op Hebban een sneak preview en win het boek.

Tom van den Oetelaar is verslaggever en presentator bij Omroep Brabant. Hij is gespecialiseerd in tv- en theatergeschiedenis en won met zijn documentaire over showmaster Willem Ruis de RVU Radioprijs. Van den Oetelaar leerde Jos Brink via het werk kennen en was jarenlang met hem bevriend. Brinks echtgenoot Frank Sanders gaf zijn medewerking aan de biografie Jos Brink en stelde het volledige privéarchief van Brink ter beschikking.

'Tom van den Oetelaar schreef de biografie die bij de status van Jos Brink past: openhartig, zorgvuldig, vermakelijk én met veel aandacht voor Jos' ongelooflijke talenten.'Joop van den Ende

Jos Brink (1942-2007) was acteur, cabaretier, musicalster en -producent, columnist, schrijver, predikant, stervensbegeleider en radio- en televisiepresentator. In 2007 werd hij gediagnosticeerd met darmkanker en bleek hij ongeneeslijk ziek. Brink ontving verschillende onderscheidingen, zoals de Gouden Televizier-Ring, de Eremedaille van Verdienste en de Frans Banninck Cocqpenning. Ook was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jos Brink

Jos Brink kuste koningin Juliana voor het oog van tv-kijkend Nederland. Naar Wedden Dat…? keken op het hoogtepunt 14 miljoen mensen. Met zijn musicals en cabaretvoorstellingen trok hij volle zalen. Hij schreef, schilderde, preekte. En hij maakte, voor die tijd ongebruikelijk, geen geheim van zijn relatie met Frank Sanders.

'Met Jos Brink. Vindt u mij een viespeuk? Nee? Dan is uw zoon het ook niet.' Zo hielp hij een jonge homo die moeite had uit de kast te komen; de ouders verbouwereerd achterlatend.

Deze biografie doet recht aan Brinks enorme betekenis voor de cultuur en voor de positie van homo's, zonder blind te zijn voor de minder mooie kanten van een van Nederlands bekendste televisiepersoonlijkheden.

Bekijk het boek op Libris.nl

Leesfragment

Heb je de carrière van Jos Brink gevolgd en ben je benieuwd naar de man achter de roem? Hieronder lees je alvast een sneak preview van zijn biografie Jos Brink. Spreken deze eerste bladzijden je aan, dan schrijf je je natuurlijk ook in voor de winactie.

Lees hier de sneak preview

'Ik wil weten hoe het zit en heb al het materiaal bij de hand om erachter te komen. Ik vind het eng, maar ik wil weten wie hij nou écht was.' – Uit: Jos Brink

Achter het boek

In een interview met Queester vertelt Van den Oetelaar dat het gebrek aan een biografie over Jos Brink zijn reden was er zelf een te schrijven. In een gesprek tussen de auteur en Frank Sanders zei laatstgenoemde dat de mensen Brink waren vergeten, iets dat Van den Oetelaar niet kon laten gebeuren. Hij nam drie maanden onbetaald verlof van zijn werk om Jos Brink te schrijven, en ontving daarvoor van Sanders talloze documenten – dozen vol.

'Hij heeft op veel vlakken een grote invloed gehad. Zo heeft hij als een van de eerste theatermakers van Nederland voor anderen de weg geplaveid. Daarnaast had hij een enorm bereik op televisie. Tegenwoordig staat iedereen te springen als er twee miljoen kijkers worden getrokken, maar Jos Brink trok zo acht miljoen kijkers. Maar het allerbelangrijkste vind ik zijn rol in de homo-emancipatie. Hij was een van de eersten die daar openlijk over sprak tegen zijn kijkers. Dat is een erkenning die heel snel wegzakt.'

Natuurlijk heeft Van den Oetelaar ook een persoonlijke connectie met Jos Brink, maar hij gaat ook in op de minder goede kanten van de beroemdheid. In een interview met Biografieportaal vertelt hij dat Sanders daar eerlijk met hem over gesproken heeft: 'Jos was een man met twee gezichten. Hij had die empathische kant maar kon ook heel egocentrisch zijn. Die kanten van zijn persoonlijkheid die de lezer misschien minder goed kent, komen zeker aan bod in mijn boek.'

Als verslaggever en presentator liggen Van den Oetelaars wortels bij de journalistiek en dat betekent voor hem ook het benaderen van een onderwerp met betrokkenheid en passie. 'Er is natuurlijk geen overeenstemming over in de journalistiek, maar volledige onafhankelijkheid is een illusie; objectiviteit bestaat niet,' vertelt hij aan Queester.

'Je kan als journalist niet als robot werken, dan maak je geen verhaal waarmee je verbinding zoekt met mensen. Je moet werken vanuit een passie. Kritisch waar het moet en betrokken wanneer het kan. Dat maakt goede journalistiek voor mij.'

'De roem had ook een keerzijde en zijn omgeving heeft daar wel degelijk een prijs voor moeten betalen.' – Van den Oetelaar op Biografieportaal

Tom van den Oetelaar aan tafel bij TilBuzz

Winactie

Heeft de nieuwsgierigheid rondom de biografie van Jos Brink van Tom van den Oetelaar jou in zijn greep, en zorgde de sneak preview ervoor dat je door wilt lezen? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Spectrum vijf exemplaren weggeven van Jos Brink. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2211 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De onthullende biografie van alleskunner Jos Brink

 

Gerelateerd

Over

Tom van den Oetelaar

Tom van den Oetelaar

Tom van den Oetelaar is gespecialiseerd in tv-en theatergeschiedenis. Daarnaast...


Gesponsorde boeken