Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

(Ont)spanning voor de koude winteravond

De lange donkere avonden van december zijn uitermate geschikt om je - bij de open haard of onder een warm dekentje - onder te dompelen in nagelbijtend spannende thrillers. Aan aanbod geen gebrek. Ook in december verschijnen er weer een aantal. Hebban zet de opmerkelijkste voor je op een rij.

 

Zusje dood van William Gay (1 december) 

Toen de schrijver van dit boek drie jaar geleden overleed, was niemand van het bestaan van dit boek op de hoogte. Het manuscript werd pas vorig jaar ontdekt.

Gay verhaalt over David Binder, een jonge succesvolle auteur die gebukt gaat onder een writer’s block. Zijn agent stelt voor om een toegankelijke roman te schrijven als snel tussendoortje. David verhuists met zijn gezin naar Tennessee om rustig te kunnen schrijven. Daar begint hij een oud spookverhaal te bewerken en hij laat zich daarbij inspireren door de omgeving waar hij nu schrijft. Maar terwijl hij onderzoek doet voor zijn verhaal kraken de planken van zijn tijdelijke huis steeds onheilspellender en luider. Zijn huis lijkt bezeten. David begint te beseffen dat niet alleen zijn leven in gevaar is, maar ook dat van zijn vrouw en dochter.

William Gay (1941-2012), was een auteur van romans en korte verhalen. Het grootste gedeelte van zijn leven woonde hij in Lewis County, een van de 39 county's in de Amerikaanse staat Washington. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw bestond in die regio het systeem van pachters nog. William Gay groeide op in zo'n pachtershutje. 

Na de middelbare school ging Gay het leger in. Hij diende in Vietnam. Nadien woonde hij even in New York en Chicago, maar keerde toch weer terug naar Lewis County. Gay had allerlei baantjes, maar schreef al vanaf zijn vijftiende. Hij stuurde veel manuscripten naar uitgeverijen, maar ontving afwijzing na afwijzing. Nu en dan raakte hij ontmoedigd en schreef even niet meer. Maar een leven zonder schrijven bleek onmogelijk.

In 1998 werd er eindelijk een kort verhaal van hem gepubliceerd in een tijdschrift. Snel volgden er meer. Een redacteur kwam hem op het spoor en vroeg Gay een roman te schrijven. In 1999 verscheen The Long Home, dat werd vergeleken met werk van William FaulknerThomas Wolfe en Cormac McCarthy.

Met zijn tweede roman Provinces of the Night bevestigde hij zijn status. In 2006 verscheen de thriller Twilight (in het Nederlands vertaald als Schemer). Gay was bezig aan zijn vierde roman toen hij op 23 februari 2012 op zeventigjarige leeftijd overleed, waarschijnlijk aan een hartaanval. Gay leefde al jaren als een kluizenaar.


De val van Varus van Jörg Kastner (3 december)

Derde deel in de historische thrillerserie De Germanen-sage van Duits multitalent. De Germaanse held Thorag wordt aan het graf van zijn vader tot de nieuwe gouwvorst van zijn stam uitgeroepen. Op datzelfde moment valt Onsaker, een naburige vorst, met een enorme krijgsmacht hun gebied binnen. Hij wil de dood van zijn twee zoons, die door de Romeinen zijn omgebracht, wreken en vertrouwt Thorag – die ooit voor de Romeinen vocht – voor geen cent.

Arminius moet tussenbeide komen om een echte confrontatie te voorkomen. Als de rust lijkt weergekeerd wordt Thorag, als hij op weg is naar een geheime afspraak met zijn grote liefde Auja, alsnog overmeesterd en gevangengenomen door de mannen van Onsaker. Die leiden hem voor het geheime bondgenootschap van de Wolvenbroeders in de hoop dat hij door de Zwarte Wolf gestraft wordt. De mysterieuze Zwarte Wolf blijkt echter Arminius te zijn, die zijn wapenbroeder opnieuw uit de brand helpt. Samen met Thorag treft Arminius heimelijk voorbereidingen voor de strijd tegen Rome, terwijl ze ondertussen het vertrouwen van landvoogd Varus proberen te krijgen. Die lijkt niet te zwichten voor de argumenten van beide Cherusken, met als gevolg dat ze een list moeten bedenken om te voorkomen dat ze het behalve tegen de Romeinen ook tegen Varus moeten opnemen…

Jörg Kastner
 (Minden, Duitsland, 1962), auteur van thrillers, fantasy en historische romans, is een van de gelukkigen die wel gemakkelijk een uitgever voor zijn werk vond. Hij schreef een biografie over de Duitse schrijver Karl May, waarna de uitgever aan Kastner vroeg of hij wilde schrijven voor de Jerry Cotton-serie, paperbacks die in de kiosk van stations lagen. Elke week een nieuw avontuur. Kastner werd een van de acht co-auteurs, maar schreef in zijn vrije tijd aan zijn eigen boek.

Hij brak in 1994 door met de misdaadroman Dr. Watson und der Fall Sherlock Holmes, in 1997 gevolgd door Sherlock Holmes und der Schrecken von Sumatra. Zijn eerste naar het Nederlands vertaalde werk was De Christus-smaragd  (Der Engelspapst, 2000), de start van de populaire Engelen-trilogie, waarvan verder nog De Engelenburcht  (Der Engelsfluch, 2003) werd vertaald. Dit jaar maakte Karakter Uitgevers zich op voor de vertaling van de eerste delen van Kastners historische thrillerserie 'De Germanen-sage': Thorag de Germaan  en Wolvenbroeders. In deze serie is de hoofdrol weggelegd voor veldheer Arminius. Van Kastners hand verschenen ook nog enkele historische romans in Nederlandse vertaling.

 

Executie van Kazuaki Takano (15 december)

Diep in de Congolese jungle leidt de Amerikaanse militair Jonathan Yaeger een internationaal team van commando's. Ze hebben de opdracht om Akili te doden, een jongentje die de volgende stap in de menselijke evolutie blijkt te zijn.

Maar Yaeger heeft zelf een ziek zoontje thuis, dat alleen gered kan worden door de Akili's grenzeloze kennis van alles op deze wereld. Yaeger raakt verstrikt in zijn persoonlijke drama en de ultieme strijd om de mensheid te redden.

Kazuaki Takano (Tokyo, 1964) werkte als scriptschrijver in Japan en Hollywood. Hij is lid van het genootschap Mystery Writers of Japan. Executie stond maandenlang in de Japanse en Duitse bestsellerlijsten, won meerdere prijzen en werd in Japan verkozen tot beste thriller van het jaar.

Eerder deze week publiceerden we al een sneak preview.

 

 

Sherlock Holmes - Een studie in rood van Arthur Conan Doyle (15 december)

In dit eerste boek van Arthur Conan Doyle uit 1887 worden de later beroemd geworden hoofdfiguren Sherlock Holmes en dr. Watson geïntroduceerd. Dr. Watson ontdekt al snel dat Holmes zich helemaal verdiept heeft in gepleegde misdaden en deze soms ook zelf oplost, daarbij gebruik makend van de door hem ontwikkelde methode van deduceren en combineren.

Als Scotland Yard met het onderzoek naar de moord op een rijke Amerikaan vastgelopen is, wordt de hulp van Sherlock Holmes ingeroepen. Deze weet met behulp van zijn unieke methode de moord op de Amerikaan en de later gepleegde moord op diens secretaris op te lossen.


Sir Arthur Conan Doyle
 (1859-1930) was een Britse arts, vermaard geworden met zijn verhalen rond de intelligente detective Sherlock Holmes en zijn assistent, Dr. Watson. Hij werd geboren in Edinburgh. Doyle publiceerde zijn verhalen aanvankelijk in tijdschriften. Romans als Het teken van de vierDe vallei der verschrikking en De hond van de Baskervilles zijn wereldberoemd, net als het adres van het hoofdpersonage, Baker Street 221b. In totaal schreef Doyle negen verhalen met Sherlock Holmes in de hoofdrol. Naast zijn detectiveverhalen schreef Doyle historische romans, poëzie en toneelstukken.

 

Dancer van Christine Bols (17 december)

Het inspecteursduo Sackley en McCool wordt ter hulp geroepen door de politie van Santa Cruz in Californië. In de badplaats is een seriemoordenaar actief die in rap tempo jonge vrouwen vermoordt. Dan valt een derde slachtoffer.

Het duo heeft alle redene om aan te nemen dat nummers vier en vijf snel zullen volgen. Ondanks de tegenwerking van het plaatselijke korps en de geringe aanknopingspunten die ze hebben, proberen ze de moordenaar op te sporen en een volgend slachtoffer te vermijden. Op een ingenieuze manier proberen Sackley en McCool de dader in de val te lokken.


Dancer  is het vierde boek in de serie met Tim Sackley en Jude McCool, inspecteurs bij het politiekorps van Corvallis, Oregon. Eerder verschenen al Vrouwen van Corvallis, Waverly en Greenfields. Christine Bols (1950) is een schrijfster uit Vlaanderen. Ze begon te schrijven toen ze zestig werd. 

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: (Ont)spanning voor de koude winteravond

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken