Hebban vandaag

Boek&nieuws /

De paden op, de lanen in

De eerste wandeldag van de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is begonnen! 
Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


De eerste deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse zijn vannacht om 04.00 uur, onder aanmoediging van wat dronken feestgangers, van start gegaan. De zes jongste deelnemers gaven onder begeleiding van marsleider Johan Willemstein het startsein door middel van een confetti-kanon. Om 08.00 uur vertrokken de laatste deelnemers. De eerste dag begon wat regenachtig, maar al gauw kwamen achter de wolken de eerste zonnestralen vandaan.

Vandaag staat de zogeheten ‘Dag van Elst’ op het programma, die de wandelaars middels een route van 30, 40 of 50 kilometer over de Waal naar Elst voert. Maar liefst 42.684 wandelaars uit zestig verschillende landen schreven zich dit jaar in voor de Vierdaagse.

Voor het eerst dit jaar zijn er mobiele controleteams die ervoor waken dat wandelaars niet valsspelen. Te vaak is het voorgekomen dat wandelaars een deel van de route afsneden, per fiets aflegden, of zelfs een taxi namen. Vier teams met daarin vier mensen lopen nu rond om toezicht te houden.

Omdat de Nijmeegse Vierdaagse volgend jaar voor de honderdste keer wordt gehouden, lijkt het een zeer gewilde editie te worden. Lopers die de Vierdaagse vier keer hebben uitgelopen tussen 2010 en 2015 zijn sowieso verzekerd van een startbewijs voor 2016.


Morgen volgt voor de wandelaars de ‘Dag van Wijchen’, donderdag gevolgd door de ‘Dag van Groesbeek’. Vrijdag staat de ‘Dag van Cuijk’ op het programma en afsluitend zullen de deelnemers finishen op de Sint Annastraat in Nijmegen, ook wel bekend als ‘Via Gladiola’.

Bronnen: nos.nl en nu.nl

Hebban zocht en vond twee thrillers waarbij de Nijmeegse Vierdaagse een belangrijke setting vormt:


Villa Gladiola - Tjeerd Langstraat


Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijke manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout, is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen.
Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast. Wanneer de stadsdichter in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de martelmoordenzaak. Niets is meer wat het is.Voor mijn beste wandelmaatje - Rudy DekAls wandelaar van de Vierdaagse maak je gemakkelijk vrienden. Misschien is iedere wandelaar eigenlijk al een vriend en in dat geval is degene die vier dagen met je meeloopt je beste wandelmaatje. En natuurlijk, je beste wandelmaatje vertrouw je. Die vertrouw je tot in de dood.

Voor mijn beste wandelmaatje is het achtste eerbetoon van Rudy Dek aan de Vierdaagse. Kunsthandelaar Chu Lan Fo, museumdirecteur Isaac Werninger, kunstenaar Dino Taresi, Vierdaagsewandelaar Leopold Singer en natuurlijk privédetective tegen wil en dank Rogier Hoofs, allemaal staan ze de schrijver bij in dit knallende loflied. Wel jammer van die kunstroof in Museum het Valkhof. En ook jammer dat niet iedereen het einde haalt.

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De paden op, de lanen in

Gesponsorde boeken