Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De Proeverij: De Tasty in Utrecht

door Natascha van der Stelt 2 reacties
Hebban Culinair is geregeld te gast bij culinaire boekpresentaties, masterclasses, workshops en andere evenementen. In De Proeverij lees je het verslag en lijkt het alsof je er zelf bij was.
Natascha van der Stelt bezocht De Tasty, een culinair lifestyle evenement in Utrecht, waar amateurkoks, foodbloggers en andere foodies naar toe kwamen voor twee dagen kijken, koken en proeven.


In het weekend van 11 en 12 oktober werd het culinaire lifestyle evenement De Tasty voor het eerst georganiseerd. Plaats van handeling was een kleine hal in de Jaarbeurs in Utrecht. Hobbykoks, foodbloggers en foodies hadden zich hier verzameld voor lekker eten & drinken.

Hoogtepunten van De Tasty waren de workshops en kookdemonstraties door bekende koks en bakkers die hun kunsten deelden en lieten zien. Tijdens de workshop Patisserie leerden de deelnemers van Rutger van de Broek, winnaar Heel Holland Bakt in 2013, cupcakes bakken, voorzien van een Italiaanse meringue botercrème. Zijn truc om de cupcake een frisse en toch romige smaak te geven, bestond uit het vervangen van melk door crème fraîche. De Italiaanse meringue botercrème klonk ingewikkeld, maar was toch eenvoudig om te maken. Eenvoudigweg de temperatuur van de suikerstroop in de gaten houden en de boter pas toevoegen zodra het eiwitsuikermengsel lauw was waren de tips waarmee het een peulenschilletje werd.

Er werd veel gefotografeerd en gefilmd tijdens de workshop. Rutger is immers een BN’er na zijn overwinning in Heel Holland Bakt. Dankzij zijn duidelijke aanwijzingen slaagden alle deelnemers erin om een heerlijke cupcake met een prachtige frambozentopping te maken.

De kookdemonstratie van Cees Helder was van een geheel ander kaliber. Cees Helder was de eerste chef-kok in Nederland met drie Michelin-sterren voor zijn restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Een topkok die gewend is te koken op niveau. Na de verkoop van zijn restaurant mocht hij drie jaar niet professioneel koken in verband met een concurrentiebeding. De eerste drie maanden vielen hem zwaar, hij kon niet meer besluiten wat te koken. Het ging pas beter toen zijn vrouw hem vroeg fonds te maken.

En nu kookt hij weer als vanouds zoals hij tijdens de demonstratie liet zien. Een overvol kooktheater zag hoe je gepocheerde tongfilet met sabayon als voorgerecht en gestoomd piepkuiken met venkel en aardappelpuree als hoofdgerecht kunt klaarmaken. Daarnaast gaf hij tips zoals dat als iets een subtiele smaak heeft je beter kan pocheren om de smaak te behouden. Bij het bakken komt namelijk de smaak van het bakken, de boter of olie erbij. Termen als opmonteren, liaison, oproeren en pocheren vielen. Cees Helder verzekerde het publiek keer op keer dat het echt reuze simpel was en dat iedereen deze gerechten kon klaarmaken. Iets waar vermoedelijk hier en daar toch aan werd getwijfeld. Op ingenieuze wijze wist Cees Helder van het vel van de kippebout een soort envelop te maken waarin een vulling van kip en kruiden werd gespoten. Daarna werd deze verse worst gestoomd in een stoomoven. De presentatie van het gerecht was prachtig onder meer dankzij de plak gedroogde venkelknol. Dit was het eenvoudigst om klaar te maken: venkelknol overlangs in plakken snijden, plakken 2-3 uur in lauwe oven drogen. Succes verzekerd.

Naast de kookstudio en het kooktheater waren er enige tientallen stands en was een soort local food market ingericht. Hier kon naar hartenlust worden geproefd van lekkere kaasjes, goede olijfolie, avocado-olie en zelfgemaakte worsten. Er was ook aan de zoete trek gedacht. Het meest opvallende op dit gebied vormden de bikkels. Een soort chocolade knikkers die je in je mond neemt, waarna je een slok warme thee of koffie neemt. De chocolade smelt dan precies op de goede temperatuur in je mond voor een ware smaaksensatie. Net als Harry Potters smekkies komen ze in alle smaken.
Helaas waren er slechts enkele culinaire uitgeverijen aanwezig. De paar die er waren, verkochten met veel enthousiasme de kookboeken van de aanwezige koks en bakkers. Onder andere de boeken van Chickslovefood, Rutger van de Broek, Janneke Vreugdenhil, Niven Kunz, Robèrt van Beckhoven en Jacob-Jan Boerma.
Concluderend: De Tasty is een heerlijk evenement gericht op enthousiaste smulpapen en hobby-koks.Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
841 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De Proeverij: De Tasty in Utrecht

 

Gerelateerd