Hebban vandaag

Interview /

De Proeverij: Koken met Janny

Afgelopen dinsdag verscheen 'Koken met Janny', het nieuwe kookboek van Janny van der Heijden, jurylid bij het populaire bak-programma 'Heel Holland Bakt'. In het hippe Amsterdamse restaurant Bautzuid vond de feestelijke presentatie plaats onder toeziend oog van de tv-camera’s van Koffietijd.

Paul de Leeuw had de lachers op zijn hand toen hij Janny van der Heijden met een kwinkslag liet weten dat ze in haar speech vergeten was de mensen te bedanken die hadden geholpen met de totstandkoming van het boek.

Even daarvoor had Paul de Leeuw het ‘eerste’ exemplaar van Koken met Janny overhandigd aan Janny zelf. In het begeleidende praatje vertelde hij over hun eerste ontmoeting en de klik die er meteen was. Paul de Leeuw was Janny erg dankbaar voor haar hulp bij de Grote Pubershow, waarbij hij veel aan haar had gehad. Janny runde tijdens dit tv-programma de keuken samen met de deelnemende pubers.

Op haar beurt biechtte Janny op dat zij erg onzeker was over de eerste ontmoeting met Paul de Leeuw. Ze was bang voor zijn oordeel over haar. Gelukkig kwam het allemaal goed, nu zijn ze vrienden en kookt Janny geregeld voor Paul de Leeuw. Hij vindt alles wat zij kookt lekker, alleen is hij niet dol op desserts, ook niet die van Janny.

Na de reminder van Paul de Leeuw, bedankt Janny van der Heijden haar beste vriendin die haar hielp met het koken en stylen van de gerechten, de fotograaf, de vormgever en natuurlijk uitgeverij Kosmos.

En dan is het tijd voor de hapjes! Terwijl Janny geïnterviewd wordt voor Koffietijd, genieten de aanwezigen van een oester gevuld met lekkers. Daarna volgen een brusschetta met tomaat en een hartverwarmend soepje met kip en taugeh. Onder de aanwezigen waren veel bekende bakkers en kookschrijvers, waaronder Rutger van den Broek, Menno de Koning, Jacques Hermus, Karin Luiten, Janneke Vreugdenhil en Mathijs Vrieze.

Dat Janny van der Heijden niet alleen een bevlogen kookboekenauteur en streng doch rechtvaardig jurylid is, bleek toen haar 2-jarige kleindochter binnen kwam. Ze veranderde ogenblikkelijk in een liefhebbende oma die gedurende tien minuten uitsluitend tijd had voor het vertederende kleine meisje.


Interview met Janny
In het korte interview dat Hebban met Janny van der Heijden had vertelde ze dat het haar doel is dat iedereen iedere dag vers gaat koken. Met haar nieuwe kookboek wil ze laten zien dat dat voor iedereen is weggelegd. Dat koken met verse ingrediënten niet duur hoeft te zijn of moeilijk en dat het zelfs snel kan. De recepten zijn om die reden allemaal voorzien van een label of het snel te bereiden is of dat het iets meer tijd kost.

Inspiratie
Koken voor Janny
moet inspiratie bieden voor het dagelijks koken. Janny van der Heijden gaat er van uit dat op het moment dat je uitgebreid voor vrienden kookt dat je dan de kookboeken uit de kast gaat pakken. Deze is bedoeld om variatie te bieden bij het doordeweekse koken.
Janny bedenkt zelf nooit van te voren wat ze gaat koken, liever laat ze zich in de winkel inspireren door wat ze daar ziet aan ingrediënten.

Nieuwe trend: kool
In Amerika is boerenkool opeens een superfood en is het helemaal ‘in’ om boerenkool te eten. Janny ziet deze trend ook in Nederland aankomen. En niets voor niets want volgens haar zijn boerenkool en andere koolsoorten goed voor je lijf. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in, zolang je de groenten maar niet te lang doorkookt zoals dat vroeger vaak gebeurde.

Gouden tip voor het Kerstdiner
Voor Kerst heeft ze een uitermate nuttige tip: Maak voor het Kerstdiner altijd iets wat je al eerder hebt gemaakt en onder de knie hebt. Iets nieuws maken is de grootste fout die je kan maken. Als het mis gaat, is je hele Kerst bedorven.

Eten met vrienden
Op de vraag wat zij voor haar gasten kookt geeft Janny geen concreet antwoord. Ze vertelt dat ze rekening houdt met hun voorkeuren. Zo kunnen visliefhebbers rekenen op vis, liefhebbers van de Franse keuken krijgen Franse gerechten etc. Als ze zelf bij vrienden eet, zit ze er niet als een jurylid de gerechten te beoordelen. Ze geniet juist van de gezelligheid en het feit dat ze met liefde voor haar hebben gekookt.

Tipje van de sluier
Janny lichtte ook een tipje van de sluier op over haar werk als jurylid bij Heel Holland Bakt. Bij de beoordeling van de baksels van de deelnemers kijkt za altijd als eerste hoe het er uit ziet. Is het bord mooi gedresseerd, ziet het er goed uit. Daarna let ze op de techniek en kijkt ze het gerecht van binnen. Is de vulling gaar? Is het nergens verbrand? Pas daarna is het tijd voor de smaak van een gerecht en zal ze het proeven.

Balans en variatie
Tot slot vraag ik haar naar haar mening over het weglaten van bepaalde ingrediënten uit het dieet en superfoods. Janny vindt het een kwalijke trend. Volgens haar is het belangrijk om van alles wat te eten. Goed naar je lichaam luisteren is belangrijker dan het weglaten van ingrediënten en de focus op een bepaald superfood. Zij gelooft in variatie. Hierover schrijft ze ook voorin Koken met Janny. Als je zorgt voor alle kleuren groenten op je bord, krijg je vanzelf alle goede voedingsstoffen binnen. Je moet zorgen voor een goede balans.

Volgende week woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur besteedt het RTL4 tv-programma Koffietijd aandacht aan Koken met Janny en de feestelijke presentatie.Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
849 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De Proeverij: Koken met Janny

 

Gerelateerd

Over

Janny van der Heijden

Janny van der Heijden

Janny van der Heijden kwam na een onvoltooide studie Nederlands te werken bij ee...

Gesponsorde boeken