Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De Proeverij: presentatie uitgeverij Carrera Culinair

Uitgeverij Carrera had het Citroënrestaurant, the-place-to-be op dit moment, in Amsterdam, uitgekozen om de boeken van de najaarsaanbieding te presenteren aan pers, boekhandel en foodies. Chef-koks serveerden een 8 gangendiner, bij iedere gang hoorde een boek. Natascha van der Stelt proefde en schreef onderstaand verslag voor Hebban Culinair.

Afgelopen week was een bekend culinair recensent nog de toegang geweigerd tot het Citroënrestaurant. De aanwezigen bij de presentatie van de najaarsaanbieding van Carrera Culinair mochten gelukkig wel binnentreden in deze voormalige Citroëngarage, nabij het Olympisch Stadion in Amsterdam.

The place to be
Het diner begint op het dak met een aperitief in de vorm van nootjes en de signature cocktail van het Citroënrestaurant, bestaande uit onder meer wodka, bitter lemon en bloedsinaasappel. Het uitzicht is fenomenaal, aan de ene kant het Olympisch Stadion en in de verte de torens van de Zuidas.
De volgende gang wordt binnen geserveerd. Binnen is een leeg ogende verdieping waar eerst de auto’s stonden en in de hoek waarschijnlijk het kantoor was. Nu is er veel open ruimte, aan de raamkant zijn tafels geplaatst. In het voormalige kantoor is nu een open keuken. En aan de andere raamkant is met latjes en plastic een afgescheiden ruimte gecreëerd. Het doet aan als een kas, vanwege het transparante plastic dat de muur vormt en de grote ramen, en de grote bakken met planten die over de gehele lengte zijn geplaatst.

Nootje
Ronald Giphart neemt het woord zodra iedereen is verzameld in de kas. Hij zal gedurende de avond de verschillende auteurs introduceren en ze kort interviewen over hun nieuwe boek. Het boek Nootje van Mathijs Kok en Pascalle Bonnier hoort bij de eerste gang, het aperitief. Mathijs en Pascalle zijn momenteel nog druk bezig met het boek. Vandaag hadden ze een panbrood met noten gemaakt. Tot grote teleurstelling van Ronald Giphart was het brood niet meegenomen om te proeven want het was helaas al op.

Verhalen over vis
De tweede gang is een carpaccio van zeebaars met kappers. Deze vis was met een hengel gevangen in plaats van met een net. Bart van Olphen en andere viskenners proeven het verschil. Voor zijn nieuwe boek Bart’s Fish Tales heeft hij samengewerkt met de beroemde fotograaf David Loftus, die de foto’s maakte voor de kookboeken van Jamie Oliver.

Boon en Bonen
Dan volgt een bonenpaté, gemaakt door Joke Boon. Zij is een bijzondere foodblogger, die een jaar lang dagelijks iets met bonen at en daar verslag van deed op haar blog. Haar favoriete boon is de Noord-Hollandse grauwe erwt. In haar boek Bonen zijn 144 recepten verzameld, waaronder een truffels met linzen, chocolade en boter.

Zonder poespas
De bekende kok Julius Jaspers houdt van simple smart cooking, dat wil zeggen niet te veel poespas en de basis staat centraal. Zijn nieuwe kookboek Simple Smart Cooking heeft geen standaard indeling per maaltijd of moment van de dag maar per product. Zeventien basisproducten zoals onder andere aardappel, ei, pasta, kip en citroen worden uitgelicht. Bij ieder product geeft hij tien recepten. Zijn gang bestaat uit seafood bolognaise.

Franse driehoek
De vijfde gang is van Fransman Alain Caron en bestaat uit een Franse doperwtencocktail met pistache. In zijn nieuwe kookboek Le Triangle gaat Alain uit van de driehoek saus, groente/fruit en vlees/vis. Tijdens het diner loopt Alain Caron in zijn koksbuis ontspannen rond en maakt overal een praatje om te informeren of het eten smaakt.

Surfer of kok?
Ronald Giphart had kok Matt Wilkinson gegoogled maar kwam foto’s tegen van een gelijknamige surfer die er opvallend appetijtelijk uitzag. Helaas konden geen van beide Matt’s aanwezig zijn bij het diner. De aanwezigen krijgen over de kok Matt een filmpje te zien waarin hij vertelt over zijn nieuwe boek Mr Wilkinsons simpele seizoensalades en een kijkje in zijn keuken geeft. Deze zesde gang bestaat uit een salade van avocado, zoete aardappel en walnoten

De wildste kok van Nederland
Theus de Kok wordt door Ronald Giphart aangekondigd als ‘wildste kok van Nederland’, omdat hij alles, maar dan ook alles van wild weet. Zijn boek Werken met wild is een gedegen basisboek, waarin Theus de Kok stap voor stap uitlegt hoe wild het beste schoon gemaakt kan worden. Ook staan er vele recepten met wild in dit naslagwerk. Waaronder een voor houtduif met onder meer aardpeer, die de zevende gang vormt.

Zoete hapjes
Het diner wordt afgesloten met friandises, zoete lekkernijen gebakken door Rutger van den Broek. Helaas kan hij er niet bij zijn, maar in zijn filmpje vertelt hij over zijn nieuwe boek Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z. De recepten voor de geserveerde friandises, citroencheesecake, slagroomtruffel en het bramenschuitje zijn alle terug te vinden in Rutger’s Bakbijbel, die in september zal verschijnen.

Nagenieten
Na acht gangen met verrukkelijke gerechten is er meer! Ook aan het ontbijt heeft Carrera Culinair gedacht. Dit najaar verschijnt van Mara Grimm Het grote Ontbijtboek en daarom krijgen alle aanwezigen een potje pindakaas van Jonnie Boer. Het is overigens geen gewone pindakaas. Bij thuiskomst en nadere bestudering van het potje blijkt dat het pindakaas met sereh (citroengras) is. Een lekkere traktatie voor de ontbijt/brunchtafel komend Pinksterweekend! Tot slot vraagt Ronald Giphart om een daverend applaus voor de koks, bediening en uitgeverij én uit opluchting dat het er weer opzit. Dat laatste is zeker niet bij mij het geval, dit nieuwe concept van Carrera is zeer in de smaak gevallen en zeker voor herhaling vatbaar!Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De Proeverij: presentatie uitgeverij Carrera Culinair

 

Over

Pascalle Bonnier

Pascalle Bonnier

// window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https:\/\/s.w.org\/images\/core\...

Mathijs Kok

Mathijs Kok

// window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https:\/\/s.w.org\/images\/core\...

Bart van Olphen

Bart van Olphen

Via de Parijse sterrenkeukens belandde Bart van Olphen in de vis. De afgelopen t...

Joke Boon

Joke Boon

Joke Boon schreef op haar weblog een jaar lang over bonen. Ze was hoofdredacteur...

Gesponsorde boeken