Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

De Recensieweken zijn begonnen!

door Hebban Crew 166 reacties
In de zomer van 2023 vieren wij de boekrecensie in al haar vormen en maten. Van vandaag tot en 31 augustus lichten wij wekelijks een lezersrecensie uit, die we belonen met een boekenbon van €50, laten we ons recensententeam en andere vakrecensenten aan het woord én kun jij jouw lezersrecensie aanbieden voor een redactieronde! Schreef jij nog nooit een recensie? Na deze zomer kun jij dat!

De boekrecensie

Een recensie is voor veel lezers iets dat je in de krant leest en waarvoor je huivert het zelf te leveren ('Dat kan ik nooit,' roept een lezer in een Hebban Leesclub vaak). Een knappe kop heeft zich, na een jarenlange letterenstudie, over een boek gebogen en vindt er iets van. Heel wat zelfs. En tóch is de boekrecensie van en voor ons allemaal, van beginnende lezer tot aan die letterenprofessor. De recensie is dan misschien in feite een productbeoordeling, waarin de lezer van een boek laat weten wat de kwaliteit is van het gelezene, zodat andere lezers weten of ze het product wel of niet willen aanschaffen. Een stukje informatie, soms een waarschuwing, vaak leesinspiratie. Een recensie kan echter voor de lezer zelf ook een bewaarmethode zijn van de leeservaring. Hoe frustrerend is het om na jaren nog eens een boek uit je boekenkast te pakken, je nog te herinneren dat je het prachtig vond, maar niet meer precies waarom. De details van je leeservaring zijn vervlogen in de wind. Herlezen kan en roept ook, maar je gluurt dan naar je Nog te lezen-stapel en vervloekt de beperkte tijd. Als je nu je eigen recensie kon lezen, zou die leesherinnering levendig terugkomen. Oh ja, zo was het!

Recensies zijn belangrijk, voor het boekenvak, voor de auteur, voor andere lezers, maar vooral voor jou, de lezer zelf. In De Recensieweken laten we zien dat de recensie van en voor iedereen is en leren we je het plezier vinden in het recenseren van boeken.

De Recensieweken - wat gaan we doen?

Tips & tricks

Natuurlijk beginnen we met de tips. Want hoe begin je nou eigenlijk aan zo'n recensie? Hoe pak je dat aan? Wat zeg je wel, wat zeg je niet? Welke toon kies je, hoe kritisch mag of moet je zijn? Hebban Crew biedt de hele zomer lang tips, die jij kunt uitproberen en toepassen, maar ook naast je neer kunt leggen. Want recensies zijn vrij persoonlijke teksten. Het is jouw mening, jouw lezerservaring. Al zijn er wel wat universele don'ts om in de gaten te houden, zoals spoilers vermelden of de auteur respectloos aanspreken in je recensie.

Het Hebban Recensententeam

Hebban heeft een recensententeam van ruim veertig enthousiaste en kundige lezers. Zij recenseren in opdracht van de Hebban Crew recente titels. Sommige van onze recensenten zijn al jaren en jaren onderdeel van het team en sommige zijn net deze week begonnen. En wie kunnen we beter aan het woord laten tijdens De Recensieweken dan onze recensenten zelf. We vroegen ze wat hun mooiste verrassing was onder alle recensieboeken die ze behandeld hebben op Hebban, wat de gekste reactie was die ze hebben ontvangen op een recensie, wat ze geleerd hebben door het recenseren en of ze anders zijn gaan lezen als recensent.

Denk jij na deze zomer dat jij ook wel bij dat recensententeam zou willen en kunnen passen? Dan vind je hier de vacature.

De Lezersrecensie van de Week

Onze recensenten maken mooie recensies, maar er zijn vele lezers in de community die ook prachtige dingen schrijven over hun leeservaringen. We gaan tijdens De Recensieweken op zoek naar de mooiste, de leukste, de verrassendste lezersrecensies. Elke week lichten we er eentje uit en die lezer ontvangt van ons een boekenbon van €50! We kijken vooral naar recent geplaatste recensies van minimaal 200 woorden. We kijken niet naar het boek waarover de recensie gaat. Het mag best een ouder boek zijn, als de leeservaring maar recent is. We letten ook niet op de sterwaardering. Een goede kritische recensie kan immers even mooi en informatief zijn als een positieve recensie.

Een redactieronde voor je recensie

Denk jij nog niet de recensie te kunnen plaatsen die je een boekenbon oplevert, maar wil je wel graag beter worden in het recenseren van boeken en eens feedback ontvangen op je recensies? Meld dan een recente recensie van je hieronder aan voor een redactieronde van de Hebban Crew! De recensie moet op Hebban staan (dus geen externe recensies) en minimaal 200 woorden bevatten. Het is wederom niet van belang in welke genre de recensie is of welke sterwaardering erbij hoort. We kiezen elke week een recensie uit om in een redactioneel artikel uitgebreid te redigeren. Je krijgt dus publiekelijk feedback op je recensie, maar wel op een vriendelijke manier en met opbouwende kritiek, geen afbrekende. Wil je meedoen? Plak je recensielink in een reactie onder dit artikel en roep: 'redigeer mij!'. Wie durft?

De Grote Zomerlezen Tip 25-winactie

Om te kunnen recenseren moet je wel een boek hebben, dus we geven er 25 weg! We maken 25 lezers blij met een boek uit de Zomerlezen Tip 25. De voorwaarde is dat er voor het einde van De Recensieweken een recensie is geplaatst op Hebban én dat daarbij een of meerdere tips uit De Recensieweken zijn gebruikt.

Naar De Zomerlezen Tip 25-winactieOver de auteur

Hebban Crew

2527 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Recensieweken zijn begonnen!