Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

De Renate Dorrestein Prijs schrijfwedstrijd komt er weer aan!

door Hebban Crew 4 reacties
Vorig jaar organiseerde Hebban voor het eerst de Renate Dorrestein Prijs, in samenwerking met de Stichting Renate Dorrestein en Bureau Weesperzijde, dat de nalatenschap van Renate Dorrestein beheert. Dit jaar is de tweede editie en we hopen weer op een groot aantal inzendingen! Literaire verhalen tot 7.500 woorden kunnen ingezonden worden, de hoofdprijs is € 1000 en publicatie op Hebban.

Inzenden voor de Renate Dorrestein Prijs kan vanaf 3 mei en de deadline is op zondag 2 juni 2024.

Net als bij de andere grote schrijfwedstrijden van Hebban – de Goeken Prijs voor spannende verhalen en de Harland Prijs voor speculatieve verhalen – bedraagt de hoofdprijs € 1000 en een plaquette. De andere verhalen die de top vijf halen, ontvangen een publicatievergoeding. De vijf beste verhalen worden als Hebban ebook gepubliceerd en gratis beschikbaar gesteld aan leden van de Hebban lezerscommunity.

Literaire verhalen

Zoals ook bij de eerste editie bleek, vallen er enorm veel subgenres onder het kopje 'literair'. Een historisch verhaal dat zich afspeelt op een fictief eiland won de eerste Renate Dorrestein Prijs: Skjaeld van Jolanda Treffers (volgende maand volgt een interview met haar), maar het genre is veel breder. Renate Dorrestein schrijft zelf daarover:

'Literatuur is geen natuurkunde en valt dus niet in wetmatigheden of formules te vangen. Een goede roman heeft per definitie een ongrijpbaar element van je ne sais quoi in zich, een zekere organische magie waarop de mens niet vermag de vinger te leggen. Al ga je met een loep op het papier liggen, een roman dankt zijn glans nu juist óók aan wat er niet staat, aan de tekst onder de tekst.' – Uit: Het geheim van de schrijver

Wat voor romans geldt, geldt natuurlijk ook voor verhalen. Maar schiet je met zo'n beschrijving van literatuur als schrijver iets op? Waarschijnlijk niet. Dus lees Het geheim van de schrijver voor inspiratie. En als je in een writer's block terechtkomt, pak dan ook De blokkade erbij. Of nog makkelijker: lees Onder de motorkap van het schrijverschap, dat beide boeken verenigt.

Maar hoe schrijf je nou dat geweldige, winnende verhaal? Renate Dorrestein schrijft:

Schrijven is een van die activiteiten waarvoor je helemaal alleen de verantwoordelijkheid draagt. De geschiedenis heeft bewezen dat het vinden van je eigen stem als auteur een eenzaam avontuur is, zonder wegwijzers. (...) Het gaat de schrijver niet om modes, scholen, stijlen of andere buitengaatse invloeden. Hij is er niet op uit om andermans krukken te lenen. Hij verlaat zich, desnoods tegen de stroom in, op zijn eigen artistieke geweten. Hij wil iets maken wat ertoe doet, hoe dan ook. En daarom gaat hij de vraag naar de zin van literatuur niet uit de weg. Hij is niet zo lui of ijdel om voetstoots aan te nemen dat literair werk vanzelf belangwekkend is. Hij weet dat hij dat belang elke keer opnieuw zelf zal moeten definiëren en veroveren.

Kortom: ga op ontdekkingstocht en schrijf jouw verhaal, waarmee je de lezer overtuigt en betovert.

Renate Dorrestein

Renate Maria Dorrestein (25 januari 1954 - 4 mei 2018) was journalist, auteur en feministe. Haar romans werden genomineerd voor vele literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre. Dorrestein schreef zowel het Boekenweekgeschenk 1997, Want dit is mijn lichaam, als het Boekenweekessay 2008, Laat me niet alleen. Haar werk is in vijftien talen vertaald.

Auteursafbeelding: © Frank Ruiter

Voor de schrijvers

We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

De Renate Dorrestein Prijs is een uitdaging voor zowel nieuwe auteurs, ervaren schrijvers als auteurs die het literaire genre willen uitproberen. We hopen op veel en gevarieerde inzendingen! Alle soorten literaire verhalen zijn welkom.

Zorg er voor dat je als auteur een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Renate Dorrestein Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor alle deelnemers, een geldprijs van € 1000 en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd en worden de winnende auteurs in een artikel gepromoot richting meer dan driehonderdduizend Hebban-leden. Naar aanleiding van de vorige editie werden meerdere auteurs uit de top 15 benaderd door uitgevers, dus meedoen aan deze schrijfwedstrijd kan maar zo de start van je literaire carrière zijn!

Inzenden kan vanaf 3 mei tot en met zondag 2 juni 2024. Hier vind je de belangrijkste regels van deze schrijfwedstrijd. De uitreiking vindt plaats op een nader bekend te maken evenement in september. Het ebook met de vijf verhalen van de winnaar en shortlist van de tweede Renate Dorrestein Prijs volgt na de uitslag in september 2024.

Voor de lezers

Skjaeld en andere winnende verhalen

Jolanda Treffers, Jade Vos, Timothy Pareit, Harlinde Bormans en Els Florijn

Onderdeel van alle grote schrijfwedstrijden op Hebban is dat de winnaar en vier runners-up gepubliceerd worden in een speciaal ebook. De eerste editie van de Renate Dorrestein Prijs leverde vijf uitstekende literaire verhalen van Nederlandstalige auteurs op:

  1. Skjaeld - Jolanda Treffers (winnaar)
  2. Troje - Jade Vos
  3. Brief van een monnik - Timothy Pareit
  4. Binnenmens - Harlinde Bormans
  5. Verbonden - Els Florijn

Download hier het ebook

De jurering

We zoeken jou!

De jurering gaat ook deze editie weer volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het lezen van literatuur, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier onderaan dit artikel. De voorselectie zal plaatsvinden van begin juni tot en met halverwege juli (ongeveer zes weken leestijd voor zo'n 25 tot 30 korte verhalen).

Tip: laat in je Hebban-profiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen dit genre.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert. De eindjury zal bestaan uit experts en bekende namen uit het literaire veld en wordt in september bekendgemaakt.

Eerder voorselecteur geweest? Geef dat aan in je formulier! We verwachten veel inzendingen, dus behalve nieuwe voorselecteurs zien we ook graag de lezers met ervaring weer meedoen aan de voorselectie.

Je kan je aanmelden tot en met 2 juni 2024.
Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Renate Dorrestein Prijs schrijfwedstrijd komt er weer aan!

 

Gerelateerd

Over

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Lette...